حرکت چراغ خاموش چینیها در خودروسازی ایران
گروه خودرو- ورود چینیها به بازار خودرو ایران، به نوعی با «MVM» آغاز شد، خودرویی که سهمیهبندی بنزین در تابستان ۸۶، استقبال از این چشمبادامی کم مصرف را به همراه داشت و همین موضوع راه برای ورود دیگر خودروهای چینی به کشور را باز کرد.
حال پرسش اینجا است که چرا این روزها خودروسازان بخش خصوصی، به سراغ چینیها رفته و آن استقبال نسبتا خوب از mvm، امروز تبدیل به شکل فراگیری از مونتاژ خودروهای چینی در این شرکتها شده است؟
اصلا چه شده که خصوصیهای خودروسازی ایران، از تولید برندهای «دوو» و «فولکسواگن»، به تولید «چری»، «لیفان» و این اواخر، «هافی موتور»، رسیدهاند؟ به نظر میرسد ماجرا از مراودات اقتصادی و بازرگانی میان چین و ایران که مبتنیبر روابط سیاسی حسنه میان آنها است، آب میخورد.
در حال حاضر، اصلیترین مشکلات خودروسازان بخش خصوصی، کمبود نقدینگی، عدم گشایش LC و در نهایت بروز اختلال در تامین قطعات است، حال آنکه روابط سیاسی-اقتصادی تهران و پکن، این مشکلات را به پایینترین حد ممکن میرساند.
در واقع این جریان دو سویه مطلوب حاکم بر روابط سیاسی و مراودات اقتصادی ایران و چین، به عکس آنچه که هماکنون میان بازرگانان ایرانی و اروپایی به چشم میخورد، راه را برای گشایش اعتبار هرچه آسانتر و تاخیر بسیار کمتر در تامین قطعات باز کرده است.
با این حساب باید عنوان کرد که کمبود نقدینگی، مهمترین دلیلی است که خودروسازان خصوصی را به سمت چینیها که فعلا میانه خوبی با ایرانیها دارند، سوق داده است.
البته در کنار این موضوع، باید به قیمت پایین خودروهای چینی نیز به عنوان یکی دیگر از انگیزههای اصلی خودروسازان خصوصی برای کار با چینیها، تاکید کرد.
گرایش خودروسازان خصوصی به مونتاژ خودروهای چینی، یا به عبارت بهتر، حرکت چراغ خاموش چینیها در خودروسازی ایران در شرایطی است که، اگرچه شاید با این گرایش، تیراژ آنها ثباتی نسبی را داشته باشد؛ اما از جنبه کیفی، این موضوع جای بحث و بررسی بسیار دارد. طبق آمار سازمان بازرسی کیفیت استاندارد، باکیفیتترین خودروی چینی در ایران، همان «mvm» است، که خود این خودرو در آخرین ردههای جدول کیفی خودروهای داخلی قرار دارد و باقی چینیها ردههای پایینتر را به خود اختصاص دادهاند.
مرور چینی!
در حال حاضر، معروفترین خودروساز چینی که در صنعت خودرو ایران فعالیت میکند، چری چین با ۱۰ سال سابقه در خودروسازی دنیا است، که «MVM» و «A۱۵» را در کرمان خودرو به مونتاژ میرساند، این در شرایطی است که خودروسازانی مثل «لیفان موتور» و «هافی موتور»، جایگاه خاصی در خود چین هم ندارند، چه رسد به اینکه بتوان جایگاهی را برای آنها در خودروسازی دنیا قائل شد.
لیفان که به اعتقاد خود چینیها تنها چند سال دیگر در صنعت خودروسازی دوام میآورد، کمتر از تعداد انگشتان دست در این صنعت عمر دارد و در اصل یک موتورساز بوده است.
این شرکت هماکنون نمایندهای به نام لیفان در خودروسازی ایران دارد و شرکت «کرمان موتور» آن را به مونتاژ میرساند.
لیفان طبق آمار سازمان بازرسی، از کیفیت مناسبی برخوردار نیست، حال آنکه قیمت نسبتا بالایی هم دارد.
این خودرو با توجه به حجم موتور خود، با نرخی بین ۱۳ تا ۱۷ میلیون تومان به فروش میرسد، در حالی که در این محدوده قیمتی، خودروهای باکیفیتتری نیز به چشم میآید.
لوبو به جای گل!
شرکت چینی دیگری که به تازگی فعالیت خود را در ایران آغاز کرده، «هافی موتور» نام دارد.
این شرکت چندی پیش مونتاژ محصولی با نام «لوبو» را در بم خودرو به عنوان یکی دیگر از خودروسازان خصوصی کشور، آغاز کرد و این محصول، جانشین «فولکس گل» شد.
اگرچه سایت شرکت بم خودرو از «هافی موتور»، به عنوان شرکتی معتبر و صادرکننده خودرو یاد کرده؛ اما این شرکت چندان شناخته شده نبوده و کشورهایی مثل بولیوی، مالزی و ویتنام، میزبان محصولات آن هستند.
هافی موتور تنها ۱۵ سال عمر دارد و وانت و ون نیز میسازد.
حال این شرکت جایگزین فولکس واگنی شده که بزرگترین خودروساز اروپا به شمار میرود و برندی بسیار معتبردر صنعت خودروسازی جهان است. در این زمینه که چرا فولکس دیگر در ایران به تولید نمیرسد، قطعا نمیتوان بمخودرو را به عنوان شرکتی کوچک از بخش خصوصی، مقصر دانست و مورد انتقاد قرارداد؛ چراکه مسائلی غیرفنی، پیوند فولکس و بم خودرو را قطع کرد و پای چینیها به این شرکت باز شد.
با این شرایط به نظر میرسد برخی خودروسازان بخش خصوصی که طبق آمار وزارت صنایع، پیدرپی با افت تیراژ رو به رو و بیم حذف آنها میرود، برای بقا چارهای جز رو آوردن به چینیها ندارند. در واقع شرایط اقتصادی در کنار مسائل سیاسی، موضوعی است که خصوصیهای خودروساز ایران را به سمت چینیها سوق داده و هماکنون بسیاری از کارشناسان و دستاندرکاران خودروسازی ایران، بیم فراگیرتر شدن «پدیده چینی» در این صنعت پیشتاز کشور را دارند.
حال در این شرایط هیچ بعید نیست حرکت چراغ خاموش چینیها در خودروسازی ایران وسیع تر شده و خودروسازان نیمهدولتی کشور نیز چندی دیگر بنا به دلایلی، وسوسه و به سراغ تولید خودروهای چینی بروند، که اگر این گونه شود، باید کمکم فاتحه خودروسازی ایران را با حدود نیم قرن فعالیت خواند.
ارسال نظر