در پی اعتصاب کارگران شرکتهای خودروسازی اتفاق افتاد
افزایش ۱۵ درصدی دستمزد کارگران در چین
در ماههای اخیر بارها شاهد اعتصاب کارگران صنعت خودروسازی در کشور چین بودیم که منجر شد شماری از کارخانههای خودروسازی در چین تعطیل شوند؛ بهطوری که نمایندگان شرکتهای خودروسازی زیان ناشی از این تعطیلی را بیش از ۳۰۰ میلیون دلار اعلام کردند.
مونا مشهدی رجبی
در ماههای اخیر بارها شاهد اعتصاب کارگران صنعت خودروسازی در کشور چین بودیم که منجر شد شماری از کارخانههای خودروسازی در چین تعطیل شوند؛ بهطوری که نمایندگان شرکتهای خودروسازی زیان ناشی از این تعطیلی را بیش از ۳۰۰ میلیون دلار اعلام کردند. در این روزها کارگران شرکت هوندا و هیوندایی موتور برای بیش از دو هفته اعتصاب کردند؛ بهطوری که در این مدت کارخانههای دو شرکت مذکور در کشور چین تعطیل شدند.
این اعتصابها به دلیل تقاضای کارگران برای افزایش دستمزد رخ داد، اما عدم تولید در این بازه زمانی سبب شد تا درآمد و سودآوری این کارخانهها تنزل چشمگیری پیدا کند.
بعد از اتمام این اعتصابها و بازگشت کارگران به کارخانه اخباری مبنی بر آغاز اعتراض کارگران تویوتا به گوش رسید و سبب شد تا کارخانههای این شرکت در بازار چین برای بیش از پنج روز تعطیل شود.
درخواست کارگران تویوتا برای افزایش دستمزد، مسوولان صنعت خودروسازی چین را واداشت که با برگزاری جلساتی به بررسی بازار خودروسازان بپردازند و شرایط کارگران این صنعت را بررسی کنند، اما سوالی که مطرح میشود این است که آیا اعتصابهای کارگران خودروسازی در کشور چین نتیجه بخش بوده یا اینکه کارگران بدون حصول نتیجهای مطلوب به کار بازگشتهاند؟
طبق گزارش منتشر شده توسط بلومبرگ، اتحادیه صنعت خودروسازی چین در روز بیستوسوم ماه ژوئن سال ۲۰۱۰ میلادی جلسهای با حضور نمایندگانی از تمامی خودروسازان خارجی فعال در چین به منظور بررسی وضعیت کاری کارگران صنعت خودروسازی در چین و دستمزد دریافتی آنها به ازای ساعات کاری طولانی برگزار کرده بود.
رییس اتحادیه در این جلسه تاکید کرد کشور چین در سالهای گذشته کشوری در حال توسعه بوده و نه تنها توانایی مالی مردم برای خرید کالاهای لوکس کافی نبود، بلکه اقتصاد کشور نیز توان تامین این نیازها یا به تعبیر بهتر وارد کردن کالاهای لوکس به کشور را نداشت، اما هماکنون شرایط تغییر کرده و چین شاهد توسعه سریع تکنولوزی و رشد درآمد است و باید کارگران صنایع مختلف نیز از این رشد بهرهمند شوند.
وی با اشاره به رشد درآمد و سودآوری خودروسازان خارجی فعال در بازار چین گفت: تمامی شرکتهای خودروسازی با کمک بازار پررونق چین توانستند بحران مالی دنیا را پشت سر بگذارند، اما از فروش کلان خود در بازار چین و سودهای چند
صد میلیاردی خود هیچ سهمی را برای کارگران اختصاص ندادند. حال زمان آن رسیده است تا با افزایش دستمزد کارگران صنعت خودروسازی چین بخشی از سود کلان شرکتهای خودروسازی به کارگران اختصاص داده شود.
اما این قانون جدید اثرات زیادی روی عملکرد شرکتهای خودروسازی خارجی در بازار چین خواهد داشت. طبق این قانون جدید دستمزد کارگران خودروسازی در چین ۱۵ درصد افزایش خواهد یافت این در حالی است که در ابتدای سال جاری میلادی اغلب شرکتهای خودروسازی اقدام به افزایش ۱۷ درصدی دستمزد کارگران خود کردند.
مورگان استنلی پیشبینی میکند هزینه ناشی از افزایش دستمزد کارگران خودروسازی برای شرکتها تا سال ۲۰۱۵ میلادی برابر با ۵/۱ هزار میلیارد دلار آمریکا خواهد بود همچنین تا سال ۲۰۱۵ میلادی سهم هزینه نیروی کار در تولید ناخالص داخلی کشور چین به ۳۰ درصد خواهد رسید؛ در حالی که هماکنون سهم نیروی کار در این کشور برابر با ۱۵ درصد تولید ناخالص داخلی این کشور است.
طبق گزارشهای موجود، افزایش دستمزد کارگران صنعت خودروسازی در چین در کنار افزایش ارزش یوآن در بازار جهانی سبب میشود تا ضمن افزایش هزینه کارخانههای خودروسازی فعال در چین، سودآوری آنها نیز کاهش یابد.
کاهش هزینههای تولید
سخنگوی شرکت خودروسازی هوندا در این مورد میگوید: با کاهش سودآوری فعالیت تولیدی در چین باید در مورد سیاستهای خود در این کشور تجدیدنظر کنیم. ما باید به دنبال پیدا کردن راهی باشیم که با کمک آن سود بیشتری را با صرف هزینه کمتر به دست آوریم.
وی معتقد است کاهش شمار نیروهای کار یکی از راههایی است که میتواند زمینهساز رشد درآمد و سودآوری شود. وی میافزاید: ما باید برای افزایش راندمان فعالیت تولیدی سرمایهگذاری کنیم و از آخرین دستگاههای مکانیکی و آخرین تکنولوژیهای روز دنیا برای تولید استفاده کنیم.
استفاده از این تجهیزات سبب کاهش نیاز به نیروی کار و افزایش درآمد و سودآوری ما خواهد شد. سخنگوی شرکت خودروسازی تویوتا نیز بر ضرورت مکانیکی کردن تولید تاکید کرد و گفت: چین بازار بسیار خوبی دارد و ما باید برای استفاده از فرصتهای موجود در این بازار از تمام توان خود استفاده کنیم.
وی اعلام کرد که تویوتا ۵/۱ میلیارد دلار برای مکانیکی کردن تولید در دو کارخانه کشور چین سرمایهگذاری کرده است و این کار ظرف دو سال آینده اجرا خواهد شد. وی بر این باور است که استفاده از تکنولوژی برای تولید میتواند باعث کاهش ۴۰ درصدی هزینه نیروی کار شود و راندمان تولید را ۲۰ درصد افزایش دهد.
مکانیکی شدن کار در کارخانههای خودروسازی فعال در چین سبب میشود تا فرصت شغلی برای کارگران چینی کمتر شده و چین نیز همپای دیگر کشورهای دنیا با مشکلی به نام بیکاری روبهرو شود.
مشکلی که هماکنون در تمامی کشورهای صنعتی وجود دارد و انتظار میرود تا سال ۲۰۱۵ میلادی یکی از بزرگترین مشکلات اقتصادی و اجتماعی دنیا باشد.
ارسال نظر