تولید پلت‌فرم‌های قدیمی به شرط اخذ استانداردهای جدید

مژگان میرزایی

اعلام جزئیات طرح ارتقای کیفیت خودروهای داخلی و در نظر گرفتن محدودیت زمانی تولید و توقف تولید پلت‌فرم‌های قدیمی در طرح مذکور در ابتدا این شائبه را به وجود آورد که بالاخره تولید خودروهایی که سال‌ها است در خطوط تولید خودروسازان داخلی جا خوش کرده‌‌اند و خیال رفتن ندارند متوقف خواهد شد و به این طریق خودروسازان ملزم به تولید خودروهای به روز خواهند شد. اتفاقی که با اعلام جزئیات طرح رنگ باخت؛ چراکه بر اساس جزئیات اعلام شده تولید پلت‌فرم‌های قدیمی در صورت اخذ استانداردهای ساری و جاری در کشور ادامه خواهد داشت و خودروسازان تنها ملزم به ارتقای پلت‌فرم‌های قدیمی و طراحی بدنه جدید خواهند شد.

بر اساس طرح مذکور خودروسازان ملزم به اجرای استانداردهای ۵۵ گانه، استانداردهای زیست‌محیطی، استانداردهای ایمنی و در نهایت ملزم به پاس کردن تست تصادف شده‌‌اند تا به این طریق بتوانند به تولید خودروهای قدیمی خود ادامه دهند.

امتیاز داده شده به خودروسازان برای حفظ پلت‌فرم‌های قدیمی در حالی است که سن برخی از پلت‌فرم‌های موجود در کشور به بیش از ۳۰ سال می‌رسد با این حال خودروسازان داخلی به تولید این خودروها اصرار داشته و حتی در برخی موارد محصولات به ظاهر جدید را نیز روی پلت‌فرم‌های قدیمی طراحی کرده‌اند. اقدام صورت گرفته در حالی است که تولید این خودروها سال‌ها است در کشورهای مادر متوقف شده‌، اما همچنان تولید آنها در ایران ادامه دارد و با توجه به بازار محدود کشور خودروسازان داخلی تمایلی برای خروج این خودروها از خطوط تولید خود ندارند.

توقف تولید خودروهای قدیمی و ادامه تولید این خودروها در صورت اخذ استانداردهای مصوب در کشور در حالی است که پلت‌فرم‌های جدید در صورتی می‌توانند مجوز تولید دریافت کنند که به طور همزمان در کشور مادر نیز تولید شوند و در صورت توقف تولید در کشور مادر تولید آن در داخل کشور نیز متوقف شود.

با توجه به موارد مذکور می‌توان گفت که پلت‌فرم‌های قدیمی خیال رفتن ندارند و باید از این پس آنها را با طراحی جدید در خیابان‌های کشور مشاهده کرد، با این حال تغییر روی پلت‌فرم این خودروها را می‌توان به فال نیک گرفت؛ چراکه این امر رشد کیفی و ارتقای ایمنی پلت‌فرم‌های قدیمی را در بر خواهد داشت اقدامی که طی سال‌های گذشته صورت نگرفته است.

از سوی دیگر با توجه به طرح مذکور این امید به وجود می‌آید که از این پس خودروهای جدید همانند پلت‌فرم‌های قدیمی در خطوط تولید خودروسازان جاخوش نکند.

پلت‌فرم قدیمی با استاندارد جدید

محمدرضا روشنی‌مقدم، رییس کارگروه تخصصی صنعت خودرو در سازمان گسترش در خصوص چگونگی خروج خودروهای قدیمی از چرخه تولید خودروسازان می‌گوید: خروج خودروهای قدیمی و طراحی محصولات جایگزین به منظور ارتقای کیفیت خودروهای داخلی از جمله مباحثی است که در کمیته خودرو مطرح و در شورای سیاست‌گذاری خودرو نیز پیگیری شد و براساس توافق صورت گرفته در شورای سیاست‌گذاری خودرو مقرر گردید تا خودروهایی که طراحی آنها بیش از یک الی دو دهه می‌گذرد از ابتدای سال ۹۵ و براساس یک زمان‌بندی مشخص متوقف شود.

توقف تولید خودروهای قدیمی در حالی در دستور کار قرار گرفته که در سال جاری خودروسازان ملزم به اجرای استانداردهای ۵۵ گانه، نصب ترمز ABS و انجام تست تصادف روی محصولات فاقد استانداردهای مذکور شده‌‌اند که این امر به معنی صرف هزینه کلان برای ارتقای پلت‌فرم خودروهای قدیمی خواهد بود. حال با توجه به اجرای طرح خروج پلت‌فرم‌های قدیمی از چرخه تولید باید دید که تکلیف پلت‌فرم‌های ارتقا یافته چه خواهد شد.

روشنی‌مقدم در این خصوص می‌گوید: استانداردهای مذکور تا ۹۵ ساری و جاری است و لازمه تولید خودرو اخذ استانداردهای مذکور است، اما از ابتدای سال ۹۵ باید خودروهای موجود جایگزین خودروهای به روز با طراحی جدید شوند؛ چراکه خودروهای موجود مطابق با خواسته و ذائقه بازار نیستند.

وی در پاسخ به این پرسش که آیا پلت‌فرم خودروهای قدیمی نیز باید تغییر کند یا خودروسازان می‌توانند از پلت‌فرم‌های ارتقا یافته استفاده کنند، می‌گوید: در صورتی که استانداردهای جاری در پلت‌فرم‌های قدیمی لحاظ شود خودروسازان می‌توانند از این پلت‌فرم‌ها استفاده کنند؛ در غیر این صورت تولید پلت‌فرم‌های مذکور متوقف خواهد شد و خودروسازان ناچار به ارائه پلت‌فرم جدید خواهند بود.

به گفته روشنی‌مقدم درخصوص پلت‌فرم‌های قدیمی نیز خودروسازان ملزم به تغییر بدنه و تزیینات داخلی خواهند شد؛ به طوری که باید بدنه جدید با خودرو قدیمی تفاوت اساس داشته باشد.

اظهارات رییس کارگروه تخصصی صنعت خودرو سازمان گسترش مبنی بر ادامه تولید پلت‌فرم‌های قدیمی در صورت ارتقا، در حالی است که سن برخی از پلت‌فرم‌های موجود در کشور به بیش از ۳۰ سال می‌رسد و سال‌ها است که تولید آنها در کشورهای مادر متوقف شده، با این حال تولید آنها در کشور ما همچنان ادامه دارد. این امر در حالی است که با توجه به بازار محدود خودرو در کشور خودروسازان داخلی اصرار بسیاری به ادامه تولید این خودروها دارند ،به همین دلیل تاکنون اقدامی در خصوص توقف تولید این پلت‌فرم‌ها صورت نداده‌اند، این امر در حالی است که مجوز داده شده به خودروسازان موجب می‌شود تا روند تولید پلت‌فرم‌های قدیمی در کشور باز هم ادامه دار شود.

به گفته رییس کارگروه تخصصی صنعت خودرو سازمان گسترش با اجرای این مصوبه خودروهای که تولید آنها در کشور مادر متوقف شده از این پس موفق به اخذ مجوز تولید نخواهند شد و به این طریق صدور مجوز تولید منوط به تولید همزمان در کشور مادر است.

احمد نعمت‌بخش، دبیر انجمن خودروسازان نیز در این خصوص با اشاره به اینکه جزئیات طرح مذکور هنوز به تصویب شورای سیاست‌گذاری خودرو نرسیده، اظهار داشت: تولید طولانی مدت برخی از خودروها در کشور موجب شده تا برخی از خودروهای داخلی گاهی با مشکلات کیفی روبه‌رو شوند که براساس یکی از بندهای سیاست‌های پیشنهادی ارتقای کیفی خودروهای داخلی طرح توقف تولید این خودروها مطرح و مقرر گردید تا به این طریق از سویی زمینه توسعه محصول فراهم شده و از سوی دیگر یک خودرو در صورت عدم اخذ استانداردهای روز به صورت طولانی‌مدت در کشور تولید نشوند.

وی در ادامه اظهار داشت: بر اساس پیشنهاد مطرح شده مجوز تولید به پلت‌فرم‌های قدیمی منوط به ارتقای پلت‌فرم و رسیدن به استانداردهای تدوین شده در کشور است؛ اما در خصوص پلت‌فرم‌های جدید پیشنهاد مطرح شده به شورای سیاست‌گذاری خودرو این بوده که مجوز تولید به پلت‌فرم‌های داده شود که حداکثر دو سال از زمان تولید آنها در کشور مادر گذشته باشد که با تایید شورای سیاست‌گذاری خودرو مجوز تولید تنها به خودروهای جدید و به روز داده خواهد شد تا به این طریق از تولید طولانی مدت خودروهای قدیمی در کشور جلوگیری شود.

به گفته نعمت‌بخش، بر اساس استراتژی توسعه صنعتی خودرو و بر اساس افق سال ۱۴۰۴ تولید خودروهای تحت لیسانس نیز باید همزمان در کشور مادر آغاز و با توقف تولید در کشور مادر تولید آن در کشور ما نیز متوقف شود که این امر موجب می‌شود تا خودروهای تحت لیسانس همزمان با بازار جهانی در کشور ما نیز تولید شوند. به گفته نعمت‌بخش، با اجرای این مصوبه و با توجه به افق ۱۴۰۴ برای سبد خودرویی کشور پلت‌فرم داخلی و خارجی به روز در نظر گرفته شده که با این شرایط تعداد خودروهای عرضه شده در کشور به ۲۰ مدل خواهد رسید.

تطبیق با طرح اولیه

علاوه بر طرح توقف تولید پلت‌فرم‌های قدیمی که توانایی پاس کردن استانداردهای جاری کشور را نداشته باشند و به منظور ارتقای کیفیت خودروهای داخلی طرح تطبیق خودروهای تولیدی با طرح اولیه نیز از سوی اعضای شورای سیاست‌گذاری خودرو مطرح شده که براساس طرح مذکور خودروهای تولیدی در کشور با طرح اولیه تولید تطبیق داده خواهند شد که در صورت تخطی از طرح اولیه خودروساز ملزم به بازگشت به طرح اولیه خواهد شد.

روشنی‌مقدم در این خصوص اظهار داشت: مساله بعدی عدم تطبیق مشخصه‌های طراحی با مشخصه‌های تولیدی که این امر نیز در حال هدف‌گذاری است که پس از تصویب در شورای سیاست‌گذاری خودرو طرح مذکور نیز اجرایی خواهد شد که این امر در نهایت ارتقای کیفی خودروهای داخلی را در پی خواهد داشت.

رییس کارگروه تخصصی صنعت خودرو سازمان گسترش در خصوص زمان اجرای طرح مذکور نیز اظهار داشت: مصوبه مذکور در جلسه گذشته شورای سیاست‌گذاری خودرو مطرح شد؛ اما بررسی تمام موارد آن به اتمام نرسید؛

به همین دلیل جمع‌بندی این مصوبه به جلسه بعدی موکول شد که امیدواریم در این جلسه تمام موارد جمع بندی و نهایی شود.

از سوی دیگر هرچند برخی از اعضای شورای سیاست خودرو معتقدند که با اجرای طرح‌های مذکور کیفیت خودروهای داخلی ارتقا یابد؛ اما اصرار خودروسازان به تولید خودروهای قدیمی را می‌توان از جمله موانع اجرای این طرح دانست؛ چراکه اجرای طرح مذکور به ضرر خودروسازان داخلی خواهد بود که این امر موجب می‌شود تا این بار نیز خودروسازان به دنبال راهکاری برای فرار از اجرای مصوبه مذکور بیابند. روشنی‌مقدم در پاسخ به این پرسش که آیا خودروسازان با خروج خودروهای قدیمی موافقت خواهند کرد، می‌گوید: خودروسازی که این روش را نپذیرد بازار خود را از دست خواهند داد؛ چرا که جایگزینی خودروهای جدید انتظار بازار و مردم است؛ به همین دلیل خودروسازان باید خود را برای اجرای این طرح آماده کنند.

وی در ادامه اظهار داشت: انتظار ما این است که خودروسازان طی چند ماه آینده برنامه‌های خود را در حوزه توسعه محصول ارائه کنند و به مرور زمان محصولات جدید جایگزین محصولات با طراحی قدیمی شود.