فرصتی برای قطعهسازان داخلی
حضور تویوتا در خودروسازی ایران جدی است
گروه خودرو- اگرچه طی چند ماه گذشته از «آئودی»، «ولوو» و «تویوتا»، به عنوان شرکتهایی که قصد راهاندازی خط تولید در ایران را دارند نام برده شد، اما در این بین تنها حضور «تویوتا» در ایران، جدی به نظر میرسد. آن طور که از محافل صنعتی به خصوص «قطعهسازی» به گوش میرسد، مذاکرات ایرانیها و ژاپنیها تا نهاییترین مراحل پیش رفته و حتی نمایندگان تویوتا، از قطعهسازان داخلی برای ارزیابی وضعیت کیفی آنها، چک لیست نیز خواستهاند.
البته بنا بر آخرین اخبار، چشمبادامیها هنوز برای انجام مراحل ارزیابی کیفی، به ایران نیامدهاند.
مذاکرات تویوتا با مسوولان صنعتی ایران، به سال گذشته برمیگردد و اگرچه تا همین یکی دو هفته پیش که «رییس سازمان سرمایهگذاری و کمکهای اقتصادی و فنی ایران»، خبر احتمال راهاندازی خط تولید تویوتا را در کشور تایید کرد، تقریبا هیچ خبر خاصی در این زمینه منتشر نشد، اما بنا بر شنیدهها، مذاکرات دو طرف روند خوب و مناسبی داشته است.
تویوتا در حال حاضر بزرگترین خودروساز دنیا به حساب میآید و اگرچه طی سال میلادی جاری با فراخوانهای متعددی روبهرو بود، اما این موضوع در فروش این شرکت در بازار آمریکا تاثیر شدیدی نگذاشت.
در واقع کارشناسان معتقدند مشتریان تویوتا به خصوص آمریکاییها، هنوز هم به محصولات این شرکت ژاپنی اطمینان دارند و این موضوع از عقبه خوب تویوتا نشات میگیرد.
موسسه استاندارد: ما هم شنیدهایم
اما مذاکرات تویوتا با مسوولان صنعتی کشور در شرایطی است که رییس موسسه استاندارد و تحقیقات صنعتی ایران نیز نه تنها این مذاکرات را تایید کرد، بلکه راهاندازی خط تولید تویوتا در کشور را به شرط کمک به صنعت خودروسازی داخل، اتفاقی خوب میداند.
نظامالدین برزگری در این زمینه به خبرنگار ما گفت: من هم اخبار مربوط به راهاندازی خط تولید تویوتا در کشور را شنیدهام، منتها این شنیدهها غیررسمی است.
وی با تاکید بر اینکه تویوتا در این زمینه هنوز درخواست مجوز از موسسه استاندارد نکرده، تاکید کرد: به نظرم ورود تویوتا به صنعت خودروسازی ایران، اتفاق خوبی به حساب میآید و اگر درخواست مجوز کنند، با این خواسته آنها به شرط رعایت استانداردهای مورد نظر موسسه استاندارد، موافقت خواهد شد.
برزگری ادامه داد: به اعتقاد من همکاری با خودروسازان ژاپنی، میتواند کمک فراوانی به توسعه فنی و تکنولوژیکی خودروسازی کشور کرده، بر کیفیت کار قطعهسازان نیز بیفزاید.
به گفته برزگری تجربهای که تویوتا در خودروسازی جهان دارد، قطعا بسیار به کار خودروسازان و قطعهسازان کشور خواهد آمد.
با تویوتا پلتفرم بسازیم
رییس موسسه استاندارد همچنین به استراتژی مصوب وزارت صنایع در زمینه آینده خودروسازی کشور نیز اشاره کرد و گفت: طبق این استراتژی قرار است تا سال ۱۴۰۴، چند پلتفرم داخلی و مشترک طراحی شود، پس چه بهتر که این کار با کمک خودروسازان بزرگ دنیا به انجام برسد.
وی تاکید کرد: بهتر است به جای کار با چینیها، از فرصت به دست آمده استفاده و از تجربه و دانش فنی تویوتا در قطعهسازی و خودروسازی کشور نهایت استفاده را ببریم.
نظر مثبت تویوتا
تویوتا در حال حاضر از طریق نماینده رسمیاش در ایران، چندین محصول معروف خود از جمله کمری، کرولا و یاریس را میهمان بازار کشورمان کرده و حال قصد دارد با راهاندازی خط تولید در ایران، به سهم بیشتری از این بازار دست یابد.
آن طور که دبیر شورای تعالی قطعهسازان به خبرنگار ما گفت، تویوتا در جریان مذاکرات خود با ایرانیها، بازدیدهایی نیز از قطعهسازان کشور داشت و از نزدیک با کم و کیف فعالیت آنها آشنا شد.
به گفته ساسان قربانی، نمایندگان این شرکت پر آوازه ژاپنی نظر مثبتی درباره قطعه سازان کشور پیدا کردند.
وی تاکید کرد: بازدید نمایندگان تویوتا از واحدهای بزرگ و معتبر قطعهسازی کشور، این اطمینان را به آنها داد که قطعهسازان ایرانی توانایی ساخت قطعاتی با کیفیت مورد نظر این شرکت را دارند.
دبیر شورای تعالی قطعهسازان همچنین با اشاره به ورود رنو به خودروسازی ایران و اطمینانی که این شرکت معتبر فرانسوی به قطعه سازان کشور کرد، گفت: رنو نزدیک به سه سال قطعهسازان ایران مورد ارزیابی کمی و کیفی قرار داد و سرانجام نیز پذیرفت که پروژه تندر-۹۰ با ۵۰ درصد ساخت داخل، در ایران آغاز شود.
قربانی تاکید کرد: قطعا وقتی شرکتی مثل رنو به قطعهسازان ایرانی اطمینان میکند، اصلا عجیب نیست که تویوتا نیز در زمینه همکاری با قطعه سازان کشور نظر مثبتی داشته باشد.
به گقته وی، تویوتا قطعا با اطلاع از تجربه رنو، برای همکاری با قطعهسازان کشور قدم پیش گذاشته است.
قربانی همچنین در زمینه آخرین اخبار مربوط به راهاندازی خط تولید تویوتا در ایران، گفت: نمایندگان تویوتا پس از دریافت
چک لیستها از قطعه سازان کشور، دیگر اقدام جدیدی را در این زمینه انجام ندادهاند، اما به هر حال با توجه به آنکه نظر مثبتی روی کیفیت کار ایرانیها در قطعهسازی پیدا کردند، برای انجام مراحل نهایی و آدیت، باز هم به کشور مراجعت
خواهند کرد.
اظهارات قربانی در شرایطی است که اگرچه رنو به قطعهسازان ایرانی اطمینان کرد و تولید تندر-۹۰ با ۵۰ درصد ساخت داخل آغاز شد، اما طی این سه سال هنوز ساخت داخل این خودرو از مرز ۶۵ درصد عبور نکرده است.
با این حال ورود شرکتی مثل تویوتا به خودروسازی ایران، قطعا آثار مثبتی را در زمینه مسائل فنی و تکنولوژیکی بر جای خواهد گذاشت.
این موضوع البته به شرطی محقق خواهد شد که در قرارداد احتمالی که با تویوتا بسته خواهد شد، صلاح کار خودروسازی کشور کاملا در نظر گرفته شود و از همان ابتدا بحث تولید داخل، محور اصلی قرارداد باشد.
اگر این موضوع در نظر گرفته شود، نه تنها تجربهای گران بها نصیب خودروسازی کشور میشود، بلکه به واسطه راهاندازی خط تولید تویوتا در داخل، فرصتهای شغلی جدیدی آغاز و مشتریان ایرانی نیز خودروهایی باکیفیتتر را سوار خواهند شد.
برای تحقق این هدف البته فعلا باید منتظر ماند و دید آیا چشمبادامیهای شماره یک ژاپن در عرصه خودروسازی دنیا، به جمع خودروسازان کشور اضافه میشوند؟
ارسال نظر