رویداد
جزئیات موارد الزامی خودروسازان برای ارتقای کیفیت خودروهای داخل
خبرگزاری فارس- دبیر انجمن خودروسازان با تشریح جزئیات سیاستهای پیشنهادی ارتقای کیفیت خودروهای داخل گفت: محدود کردن مدت زمان تولید خودرو در یک مدل، افزایش زمان گارانتی خودرو، رتبهبندی دقیق مراکز خدمات پس از فروش و رشد کیفیت قطعات از جمله این سیاستها است. احمد نعمت بخش با بیان این مطلب اظهار داشت: در جلساتی که با حضور نمایندگان شرکتهای خودروساز، سازمان گسترش، وزارت صنایع، انجمن قطعهسازان، انجمن خودروسازان، انجمن خدمات پس از فروش و کارشناسان صنعت خودرو برگزار شده موارد مربوط به ارتقای سطح کیفی خودروها مورد ارزیابی قرار گرفت که پس از تکمیل، در جلسه بعدی شورای سیاستگذاری صنعت خودرو نهایی خواهد شد.
وی افزود: برخی از خودروهای تولید داخل سالهاست که تولید میشوند و گاهی با برخی مشکلات کیفی نیز رو به رو هستند.
وی ادامه داد: بر اساس یکی از بندهای سیاستهای پیشنهادی برای ارتقای کیفی خودروها، در صورتی که بیش از دو سال از تولید یک خودرو توسط کمپانی مادر گذشته باشد تولید چنین خودرویی در کشور امکانپذیر نخواهد بود.
وی ادامه داد: به این ترتیب زمینه توسعه محصول فراهم شده و یک خودرو به صورت طولانی مدت در کشور تولید نخواهد شد تا استانداردهای روز را نیز پاس کند.
وی ادامه داد: بر اساس برنامهریزی انجام شده طول زمان تولید یک خودرو در کشور در سالهای ۱۳۹۵ تا ۱۴۰۰ محدودتر خواهد شد به طوری که در سال ۱۴۰۴ خودروهای قدیمی جزو تولیدات کشور نباشد.
وی با اشاره به پیشنهاد مطرح شده برای تولید ۳ یا ۴ پلتفرم داخلی یا خارجی خودرو به منظور تولید ۳ یا ۴ مدل مختلف خودرو بر روی هر پلتفرم تا سال ۱۴۰۴ گفت: بر اساس برنامهریزی انجام شده در این سال یک میلیون دستگاه از ۳ میلیون دستگاه خودروی تولیدی کشور باید صادر شود که لازمه آن، توسعه پلتفرمهای تولید خودرو در داخل است.
نعمت بخش در مورد خدمات پس از فروش خودرو و آییننامههای مربوط به آن نیز گفت: در مورد خودروهای سواری مدت زمان گارانتی به ۲ سال و ۴۰ هزار کیلومتر افزایش یافت که در قانون اولیه این مدت یک سال و ۳۰ هزار کیلومتر عنوان شده بود.
وی افزود: مدت زمان گارانتی خودروهای سنگین نیز ۲۰۰ هزار کیلومتر و ۳ سال مشخص شده است.
وی درجهبندی تعمیرگاههای خودرو را از دیگر موارد موثر در ارتقای سطح کیفی خودروها دانست و تصریح کرد: در حال حاضر به ازای هر ۷ هزار خودرو سواری در کشور یک تعمیرگاه مجاز وجود دارد در حالی که بر اساس طرح تهیه شده طی ۳ تا ۴ سال آینده باید به ازای هر ۴ هزار دستگاه خودرو یک تعمیرگاه در کشور وجود داشته باشد.
به گفته نعمتبخش تعداد تعمیرگاههای مجاز برای خودروهای سنگین نیز به ازای هر ۸۰۰ دستگاه یک تعمیرگاه خواهد بود.
وی با بیان اینکه تعمیرگاههای مجاز خودرو رتبهبندی خواهند شد، اظهار داشت: شرکت بازرسی کیفیت و استاندارد ایران با نظرسنجی از مشتریان نسبت به رتبهبندی تعمیرگاهها اقدام میکند و در نظرسنجی جدید، موضوع رضایت مشتری نمره بیشتری خواهد داشت.
وی ادامه داد: بر اساس طرح مصوب مربوط به خدمات پس از فروش خودرو تا پایان سال ۸۹ حداقل ۲۰ درصد نمایندگیهای خدمات پس از فروش باید موفق به اخذ رتبه یک شوند و این سهم در سال ۹۰ حداقل ۳۰ درصد و در سال ۹۱ حداقل ۴۰ درصد خواهد بود.
وی افزود: فعالیت شرکتهای خدمات پس از فروش بدون رتبه ارزیابی از ابتدای مهر ۸۹ ممنوع خواهد بود.
وی تصریح کرد: فعالیت شرکتهای دارای رتبه ۴ از ابتدای سال ۹۰ و شرکتهای دارای رتبه ۳ از ابتدای سال ۹۱ ممنوع خواهد شد.
نعمت بخش افزایش کیفیت قطعات خودرو را از جمله مسائل مورد توجه در تدوین آییننامه اجرایی طرح ارتقای کیفیت خودروها دانست و ادامه داد: بر این اساس انجمن قطعهسازان از وزیر صنایع فرصتی را خواسته تا با پایش وضعیت تولید قطعه در کشور طرحی را جهت دستیابی به تولید با کیفیت و ارائه تضمین برای کیفیت قطعات داخل ارائه دهند. به گفته وی، نبود قطعات یدکی بر روی خودروهای سنگین نیز از جمله مشکلات مشتریان است که بر اساس طرح تهیه شده، مقرر شد قطعات یدکی اصلی در نمایندگیهای پس از فروش تا پایان سال ۹۹ حداقل به ۷۵ درصد، تا پایان سال ۹۰ به ۸۵ درصد و تا پایان سال ۹۱ به ۹۵ درصد قطعات خودروهای سنگین برسد.
ارسال نظر