خودروهای لوکس برای بزرگ‌ترین بازار مصرف دنیا

مونا مشهدی رجبی

روز جمعه بیست و سوم ماه آوریل سال ۲۰۱۰ میلادی نمایشگاه خودرو پکن کار خود را رسما آغاز کرد. پیش از برگزاری نمایشگاه اخباری در مورد تعویق برگزاری نمایشگاه به دلیل لغو بسیاری از پروازهای اروپا و مشکلات موجود در این قاره مخابره شد؛ ولی به‌رغم تمامی این اخبار نمایشگاه پکن در تاریخ مقرر خود کارش را آغاز کرد.

این نمایشگاه یکی از با اهمیت‌ترین نمایشگاه‌های خودرو دنیا در سال ۲۰۱۰ میلادی محسوب می‌شود؛ زیرا چین بزرگ‌ترین بازار خودروی دنیا است و تقاضا برای انواع خودروها در این کشور با سرعت زیادی رشد می‌کند.

اغلب خودروسازان حاضر در این نمایشگاه خودروهای جدید و کم مصرف خود را به نمایش گذاشته‌اند و در تلاش هستند تا شمار بیشتری از مصرف‌کنندگان چینی را جذب کنند.

کارشناسان بازار خودرو بر این باورند که نمایشگاه پکن از دو جهت اهمیت دارد. اول اینکه این نمایشگاه محلی برای عرضه خودروهای لوکس و گران قیمت است.

عرضه این خودروها در نمایشگاه خودروی پکن از آن جهت صورت می‌گیرد که چین بزرگ‌ترین بازار خودروی دنیا است و رشد سریع اقتصادی در این کشور سبب افزایش درآمد و استانداردهای زندگی مردم این سرزمین شده است.

هم‌اکنون با وجود اینکه بحران اقتصادی در بخش‌های مختلف اقتصاد دنیا دیده می‌شود فروش خودرو در کشور چین بسیار پر رونق است و اغلب خودروسازان اذعان داشته‌اند که بیشترین سهم از درآمد خود را در اثر فروش خودرو در بازار چین به‌دست آورده‌اند.

در سال ۲۰۰۹ میلادی ۶/۱۳ میلیون دستگاه خودرو در بازار چین فروخته شد در حالی‌که شمار خودروهای فروخته شده در بازار آمریکا معادل ۴/۱۰میلیون دستگاه بوده است. در سال گذشته میلادی چین بزرگترین بازار خودرو دنیا بود و پیش‌بینی می‌شود در سال جاری نیز با فروش بیش از ۱۶ میلیون دستگاه خودرو در بازار چین این کشور بتواند همچنان در صدر باقی بماند.

در سال‌های گذشته بیشترین شمار خودروهای فروخته شده در بازار چین خودروهای کوچک و با قیمت متوسط بودند ولی با رشد درآمد خانوارهای چینی هم‌اکنون تقاضا برای خودروهای گران قیمت در این کشور بیشتر شده است و همین مساله زمینه‌ساز عرضه انواع خودروهای لوکس در نمایشگاه پکن شد. یکی از این خودروهای لوکس موجود در نمایشگاه تولید شرکت دایملر است که یک خودروی هیبریدی با قدرتی معادل ۵۷۱ اسب بخار است که قیمت پایه آن ۱۸۰ هزار دلار آمریکا اعلام شده است. آمارها نشان می‌دهد در سه ماه اول سال جاری میلادی فروش خودروهای لوکس در بازار چین ۶۶ درصد نسبت به مدت مشابه سال قبل رشد داشته است.

دومین نکته‌ای که در نمایشگاه خودرو چین به چشم می‌آید این است که شمار زیادی از خودروسازان اقدام به عرضه خودروهای الکتریکی و سبز کرده‌اند. از جمله خودروهای سبز موجود در این نمایشگاه می‌توان به تولیدات هوندا و نیسان و ولوو اشاره کرد.

این شرکت‌های خودروسازی ضمن عرضه خودروهای سبز خود به این نمایشگاه اعلام کردند که کارخانه‌ای برای تولید خودروهای سبز در چین احداث می‌کنند.

نماینده شرکت فورد در این مورد می‌گوید: بازار خودرو چین با سرعت زیادی رشد می‌کند؛ به همین دلیل باید خودروهای کم مصرف و هیبریدی در این بازار وارد شود.

رشد فروش خودرو در چین از سال گذشته سرعت گرفته است و باید بازار را به سمت خودروهای الکتریکی و سبز هدایت کرد، در غیر این صورت افزایش مصرف خودرو در چین سبب می‌شود تا مشکلات جوی کره زمین صد چندان شود و انتشار گازهای گلخانه‌ای افزایش پیدا کند.

از سوی دیگر آمارها نشان می‌دهد خودروسازان ژاپنی در این نمایشگاه حضور پر رنگی دارند. تولیدات شرکت‌های نیسان و تویوتا در این نمایشگاه توجه شمار زیادی از کارشناسان را جلب کرده است زیرا این دو شرکت خودروسازی ژاپنی خودروهای کوچک و ارزان قیمت و در عین حال کم مصرفی را به نمایشگاه فرستاده‌اند.

سخنگوی تویوتا خودروهای کوچک را به عنوان نسل آینده خودروهای دنیا معرفی می‌کند و می‌گوید: در دنیای آینده خودروهای بزرگ و پر مصرف کاربردی نخواهند داشت. بنابراین خودروهایی می‌توانند بازار بزرگی را به‌دست آورند که مصرف کم و اندازه کوچکی داشته باشند.

وی در مورد عرضه خودروهای الکتریکی به بازار مصرف گفت: عرضه خودروهای الکتریکی به بازار مصرف به معنای موفقیت بزرگ خودروسازان است. ولی با توجه به اینکه خودروهای الکتریکی نیازمند تکنولوژی جدیدی هستند که هزینه زیادی دارد بدون حمایت مالی دولت‌ها نمی‌توان این خودروها را به صورت انبوه وارد بازار مصرف کرد.

وی در پایان گفت: دولت‌ها برای توسعه اقتصادی و خروج از بحران و حل مشکل گازهای گلخانه‌ای میلیاردها دلار هزینه می‌کنند ولی باید در نظر داشته باشند که سرمایه‌گذاری در تولید خودروهای الکتریکی و ارائه یارانه به خریداران این خودروها گام بلندی است که بخش بزرگی از مشکلات زیست محیطی و اقتصادی را به یکباره حل می‌کند.