کارشناسان بازار خودروی چین
باید از مشکلات خودروسازان ژاپنی درس گرفت
مونا مشهدی رجبی- صنعت خودروسازی کشور چین در مقایسه با دیگر کشورهای دنیا صنعتی نوپا است، ولی با وجود قدمت اندکی که دارد، در عرصه بین المللی توانسته با سرعت زیادی، رشد کند و در جریان بحران اخیر با خرید برندهای مختلف در زمره مطرحترین صنایع کشور چین قرار گیرد. یکی از دلایل مهم برای رشد سریع صنعت خودروسازی کشور چین همچون صنایع دیگری از قبیل فولاد، درس گرفتن آنها از مشکلات موجود در دیگرشرکتهای خودروسازی دنیا است.
بعد از برگزاری فراخوانهای بزرگ توسط خودروسازان ژاپنی در یک سال گذشته، اتحادیه صنعت خودروسازی چین جلسه ای تشکیل داد و در این جلسه از روسای تمامیخودروسازیهای بزرگ چینی دعوت کرد. در این جلسه در مورد دلایل ایجاد نقص در خودروهای ژاپنی در یک سال گذشته و راهکارهای ممانعت از وقوع این حادثه در صنعت خودروسازی چین سخن گفته شد.
هیو کان یوان، یکی از تحلیلگران بازار خودرو در مرکز مطالعات خودروسازی چین که در این جلسه نیز حضور داشت، میگوید: فراخوان یک سال گذشته شرکتهای خودروسازی ژاپنی، به خودروسازان چینی هشدار داد که خواستار رشد سریع در بازار خودرو نباشند و بدانند که سرعت زیاد رشد در بازار، به معنای نادیده گرفتن ظرافتهای صنعتی در هر خودرو است که میتواند تبعات زیادی به همراه داشته باشد.
وی ادامه داد: تولیدات شرکتهای چینی در سالهای گذشته، نقایص زیادی داشته، ولی هیچ یک از شرکتهای چینی تا کنون فراخوانی برای اصلاح این نقایص برگزار نکرده است، که این هم کار نادرستی به حساب میآید.
های تان، یکی دیگر از تحلیلگران بر این باور است که فراخواندن خودروهای چینی به کارخانه برای تعمیر بخشهای آسیب دیده، کار نادرستی است. وی میگوید: برگزاری فراخوان به دلیل مشکلات فنی، سبب کاهش سطح اعتماد مصرفکنندگان به «برند» میشود. این مساله برای خودروساز بزرگی مثل تویوتا چندان مهم نیست، زیرا برای مدت کوتاهی فروش این شرکت کاهش مییابد و بعد با ارایه مدلهای جدید و باکیفیت، شرایط به وضع قبل باز میگردد، ولی برای صنعت نوپای خودروسازی در کشور چین، هزینه برگزاری این فراخوانها بسیار زیاد است.
به نظر من اجرای این طرح در شرکتهای چینی نادرست است و بهترین کاری که خودروسازان چینی میتوانند انجام دهند این است که خدمات دهی بعد از فروش را گسترش دهند و از این طریق اقدام به برطرف کردن نقایص کنند.
برخی از کارشناسان بازار خودرو با توجه به اینکه تعداد زیادی از این فراخوانها در کشور چین انجام شده است، تاکید میکنند: در کشورهای غربی زمانی که کارشناسان به نقصی در یک برند پی میبرند، طبق قوانین موجود در آن کشور، تمامیخودروهای وارداتی آن برند یا خودروهای تولید شده در کارخانه برند مورد نظر، پیش از ورود به بازار، آزمایش میشوند تا احتمال ورود خودروهای ناقص به بازار کمتر شود، این در شرایطی است که در کشورهای در حال توسعه ای از قیبل چین، چنین قانونهایی وجود ندارد و تنها با برگزاری فراخوان و باز گرداندن خودروها به کارخانه، نقصها را برطرف میکنند، ولی هیچ قانونی که تضمین کند خودروهای ناقص وارد بازار نخواهند شد وجود ندارد.
طبق قانون کشور چین هر یک از خودروسازانی که خودروهای دارای نقص را به بازار عرضه کنند، ۳۰ هزار یوآن جریمه میشوند این در حالی است که در ایالات متحده آمریکا شرکت تویوتا را به دلیل وارد کردن خودروهای ناقص به بازار و برگزاری فراخوانهای پی در پی، ۴/۱۶ میلیون دلار جریمه کرد.
قرار بر این است از این پس ورود تولیدات خودرویی به بازار آمریکا، با نظارت دقیق تری توسط مقامات و کارشناسان صنعتی این کشور انجام میشود.
قانون فراخواندن خودروهای دارای نقص فنی به کارخانه برای برطرف کردن نقص آنها، از سال ۱۹۶۶ میلادی در آمریکا اجرا میشود.آمریکا اولین کشوری بود که این قانون را تصویب کرد و از آن سال تا کنون بیش از ۲۰۰ میلیون دستگاه خودرو به کارخانههای تولیدی فرا خوانده شدند. دومین کشور بعد از ایالاتمتحده آمریکا، کشور ژاپن بود که با توجه به اهمیت صنعت خودروسازی در این کشور، در سال ۱۹۶۹ میلادی قانون فراخوان خودروهای دارای نقص فنی را تصویب و اجرا کرد. ژاپن همچنین در سال ۱۹۹۴ میلادی قانون فراخوان خودروهای دارای نقص را با قانون بازبینی و آزمایش برندهای تولید کننده آنها برای ممانعت از تولید خودروهای مشابه تکمیل کرد.
این موضوع در شرایطی است که چین از سال ۲۰۰۴ میلادی به این موضوع توجه نشان داده است. در این سال قانون فراخوان خودروهای دارای نقص فنی در چین تصویب شد.
به گزارش موسسه نظارت بر عملکرد صنعت خودروی چین، در پنج سال گذشته ۲۱۲ فراخوان توسط ۶۰ شرکت خودروسازی در این کشور برگزار شده است که در جریان این فراخوانها، ۲۱/۳ میلیون دستگاه خودرو برای تعمیر به کارخانههای تولیدی باز گردانده شدند. در میان ۲۱۲ فراخوان برگزار شده، تنها ۷ فراخوان توسط شرکتهای چینی انجام شده بود.
افزون بر این تنها در سال ۲۰۰۱ میلادی، شرکتهای ژاپنی، ۲۹/۳ میلیون دستگاه خودرو در بازار داخلی را به کارخانه فراخواندند. همچنین شمار خودروهای فراخوانده شده به کارخانه در بازار خارج از ژاپن بیش از ۵ میلیون دستگاه بود.
همچنین در سال گذشته چین توانست با پشت سر گذاشتن آمریکا به بزرگترین بازار خودروی دنیا تبدیل شود. در همین سال، ۶/۱۳ میلیون دستگاه خودرو در چین فروخته شد.
هم اکنون شمار وسایل نقلیه ای که در خیابانها و جادههای کشور چین در حرکت هستند، برابر با ۱۸۰ میلیون دستگاه است که ۱/۲۶ میلیون دستگاه از آنها را خودروهای سواری شخصی تشکیل میدهند. شمار خودروهای سواری موجود در کشور چین نسبت به سال قبل ۶/۳۳ درصد رشد کرده است.
ارسال نظر