گروه خودرو - روز گذشته مدیرکل ترافیک پلیس اسپانیا در دیدار با رییس پلیس راهور ناجا، آمارهای قابل توجهی از تعداد خودروهای قابل تردد در این کشور و به ازای آن میزان تصادفات منجر به مرگ، ارائه کرد . طبق گفته این مقام مسوول، در این کشور ۴۴ میلیونی، ۲۹ میلیون دستگاه خودرو در خیابان‌ و جاده‌ها تردد می‌کنند؛ ولی در سال ۲۰۰۸ تنها سه هزار نفر به دلیل تصادفات و سوانح رانندگی جان خود را از دست دادند، این در حالی است که در ایران با جمعیت ۷۳ میلیونی و تردد ۱۱ میلیون و ۵۰۰ دستگاه خودرو ،هر ساله شاهد مرگ ۲۴ هزار تن از هموطنانمان بر اثر تصادفات به‌خصوص جاده‌ای هستیم. مدیرکل ترافیک پلیس اسپانیا همچنین تصریح کرده که در ازای هر نفر که در تصادفات رانندگی این کشور جان می‌بازد، پنج نفر هم به شدت مجروح شده و دچار نقص عضو می‌شوند؛ اما طبق آخرین آمارهای اعلام شده از سوی پلیس راهور ناجا سالانه ۳۰۰ هزار نفر در جاده‌های کشور کشته و مجروح می‌شوند که با کم کردن ۲۴ هزار کشته از این رقم، ۲۷۶ هزار نفر نیز هر ساله بر اثر تصادفات جاده‌ای مجروح می‌شوند.

آمار صعودی تصادفات جاده‌ای در کشور ما در حالی است که مشاور وزیر راه اسبق یعنی محمد رحمتی چندی پیش اذعان کرده بود که برخی از کشورها با اقدامات جدی و موثر توانسته‌اند تعداد کشته‌های حوادث رانندگی خود را طی ۷ الی ۸ سال از ۲۰ هزار نفر به ۸ هزار نفر برسانند. اما آمارهای ارائه شده در مورد میزان خروج خودروهای فرسوده در کشور اسپانیا هم در خور توجه است، به‌طوری که در کشور مذکور سالانه یک میلیون دستگاه خودروی فرسوده از رده خارج و به ازای آن ۵۰۰هزار دستگاه خودروی جدید استاندارد وارد چرخه حمل‌و‌نقل کشور اسپانیا می‌شود. این در حالی است که در کشور ما کما بیش به دلیل قیمت بالای خودرو و ایمنی کم، خودرو همچنان کالایی سرمایه‌ای محسوب شده و دارندگان خودرو بعد از عمر مفید آن، حاضر نیستند که خودرو را از رده خارج کنند. به همین دلیل است که هم‌اکنون دو میلیون خودرو با عمر ۲۵ تا ۳۰ سال عمر در کشور موجود است.

با توجه به آمارهای ارائه شده از سوی این مقام اسپانیایی، در کشور مذکور مردم بیش از ۵/۵ برابر ایرانیان از خودرو استفاده می‌کنند، این در حالی است که آمار تصادفات منجر به مرگ‌و‌میر و جراحت کمتر از ایران است. اینکه آیا در این کشور استفاده از ایربگ و ترمز ضد قفل اجباری است؟ یا اینکه جاده‌های آنها از ایمن لازم برخوردار هستند یا خیر؟ و دست آخر اینکه آیا رانندگان از آموزش کافی برخوردارند؟ سوالاتی است که باید از مدیرکل ترافیک پلیس اسپانیا پرسیده می‌شد.