ایسنا - اگرچه سطح کیفی خودروهای تولید داخل جزو موضوعات همیشگی مورد بحث کارشناسان است، ولی با این حال تاکنون کمتر به مساله قیمت خودروهای داخلی پرداخته شده است. اگرچه خودروسازان داخلی عنوان می‌کنند که با قیمت‌های فعلی نیز سود چندانی نداشته و به صورت

سر به سر تولید می‌کنند با این حال برخی از کارشناسان قیمت فعلی خودروهای داخلی را در مقایسه با سطح کیفی و تکنولوژیکی آنها بالا می‌دانند.

حقیقت این است که قیمت فروش خودروهای تولید داخل با قیمت خودروهای مشابه خارجی تقریبا یکسان است، اما با لحاظ کردن سطح تکنولوژیکی و کیفی خودروهای داخلی در مقایسه با خودروهای مشابه خارجی، به این نتیجه می‌رسیم که قیمت خودروهای تولید داخل بالاست، زیرا اگرچه خودرو ایرانی در مقایسه با خودرو مشابه خارجی خود تقریبا با یک قیمت عرضه می‌شود، اما در صورت لحاظ کردن سطح تکنولوژی، خودرو ایرانی گران‌تر از خودرو با کیفیت خارجی در مقایسه با کلاس مشابه خود است. «فرآیند تولید خودرو در ایران بسیار پرهزینه و بهره‌وری آن نیز بسیار پایین است؛ به طوری که یک خودرو با سطح کیفی و تکنولوژی بسیار پایین‌ با قیمت خودرویی با سطح کیفی و تکنولوژی بسیار بالا تولید و عرضه می‌شود».

اوستا گودرزی، عضو هیات علمی دانشکده مهندسی خودرو دانشگاه علم و صنعت، با بیان این مطلب اضافه می‌کند که اگرچه از نظر ظاهری، خودروهای تولید داخل در مقایسه با خودروهای مشابه خارجی با یک قیمت به فروش می‌رسند، اما سطح تکنولوژی و کیفی آن‌ها بسیار پایین‌تر از خودروهای مشابه خارجی بوده و در صورت قیمت‌گذاری عادلانه، با قیمت بسیار کمتری از آن‌ها باید به فروش رسند.

حسین هاشمی، رییس کمیسیون صنایع و معادن مجلس شورای اسلامی، چندی پیش در مراسم افتتاح خط تولید کامیونت جدید شرکت سایپا دیزل باز هم از بالا بودن قیمت خودروهای تولید داخل گله کرده و افزوده بود که در شرایطی که قیمت خودرو در جهان تا۴۰ درصد نیز کاهش یافته است، نباید قیمت خودروهای داخلی ثابت مانده یا افزایش یابد.

وی با بیان این‌که کاهش قیمت خودرو خواسته جدی مجلس و کمیسیون صنایع است تاکید کرده بود که صنعت خودرو باید به این خواسته مردم پاسخ دهد. شاید عجیب به نظر برسد که از طرفی کارشناسان و نمایندگان مجلس از بالا بودن قیمت خودروهای تولید داخل گله کرده و از طرفی خودروسازان نیز از عدم سودآوری و زیان‌دهی خود سخن می‌گویند. به هرحال یکی از دلایل اصلی این مساله و بالا بودن قیمت خودروهای داخلی را باید در فرآیند تولید خودرو در ایران

جست‌وجو کرد. پایین بودن بهره‌وری به معضل اصلی تمام صنایع کشور تبدیل شده است؛ به‌گونه‌ای که هرجا سخن از تولید داخلی به میان می‌آید، از پایین بودن بهره‌وری نیز صحبت می‌شود.

کارشناسان معتقدند یکی از دلایل پایین بودن بهره‌وری خودروسازان داخلی، قدیمی بودن خطوط تولید و سطح تکنولوژیکی آنها است که موجب شده مصرف مواد اولیه تولید و انرژی مصرفی افزایش یافته و به همان نسبت نیز قیمت تمام شده خودرو بیشتر شود.

نحوه تامین قطعات مورد نیاز خودروسازان نیز از دیگر دلایل بالا بودن قیمت خودروی تولید داخل است. بهرام شهریاری، عضو هیات‌مدیره انجمن سازندگان قطعات و مجموعه‌های خودرو، در این زمینه می‌گوید: «در صورت تبدیل شرکت‌های تامین‌کننده قطعه مانند ساپکو، مگاموتور و سازه‌گستر

به معاونت مهندسی خرید شرکت‌های خودروساز، هزینه‌های تامین قطعات کمتر شده و در نتیجه قیمت خودرو نیز کاهش می‌یابد».

در حال حاضر، فرآیند کار شرکت‌های تامین‌کننده قطعه به این صورت است که آن‌ها قطعات را از قطعه‌سازان خریداری کرده و با درصدی سود به خودروسازان می‌فروشند؛ در حالی که با توجه به آنکه این شرکت‌ها زیرمجموعه‌ای از خودروسازان هستند، چنین مدل فعالیتی و دریافت سود از سوی آنها چندان مرسوم نبوده و این شرکت‌ها در راستای کاهش هزینه‌های تولید خودرو می‌توانند به معاونت مهندسی خرید خودروسازان تبدیل شوند.