گروه خودرو- خبرگزاری فارس روز گذشته در حالی گفت‌و‌‌گویی با منوچهر منطقی، رییس هیات‌مدیره ایران‌خودرو و مدیرعامل پیشین این شرکت انجام داده که سرنوشت چری، سرانجام تولید رنا، ماجرای ایجاد سایت‌های داخلی و خارجی، تمرکز تندر-۹۰ و مسائل و مشکلات مالی ایران‌خودرو جزو موارد مهم آن به حساب می‌آید. منطقی در این گفت‌و‌‌گو رانا را خودرویی با ارزش خوانده و اعلام کرده که ایران‌خودرو وضع مالی خوبی دارد. وی همچنین اعمال فشار دولت بر ایران‌خودرو برای احداث سایت‌های تولیدی در خارج از کشور را نیز رد کرده و از «چری» به عنوان پروژه‌ای فراموش شده یاد کرده است. بخش‌هایی از این گفت‌و‌‌گو را در ذیل می‌خوانیم.

رانا ارزش تولید کردن دارد

رییس هیات‌مدیره ایران‌خودرو در زمینه تولید نشدن رانا، دومین محصول ملی این شرکت می‌گوید: در مسیری که برای خودروسازی تعریف کردیم، واقعا رانا ارزش این را دارد که به عنوان یک خودرو مطرح باشد، رانا ‌همه ویژگی‌های یک خودروی مدرن را دارد و ما برای اینکه رانا منظر بیرونی به‌روز شده‌ای داشته باشد از یکسری طراحان خارجی استفاده کردیم. وی تاکید می‌کند: مباحث اقتصادی مربوط به تولید رانا در جلسات آینده هیات‌مدیره ایران‌خودرو مورد بحث و بررسی قرار خواهد گرفت.

هیچ فشاری برای زدن سایت‌های داخلی و خارجی نداشتیم

اینکه ایران‌خودرو تحت فشار دولت یا به میل خود و بر مبنای مسائل اقتصادی اقدام به احداث سایت‌های تولیدی در داخل و خارج از کشور کرده، موضوعی است که منطقی این گونه به آن جواب داده است: «به هیچ وجه، فشاری بر ما برای احداث این سایت‌ها وجود نداشت.»

رییس هیات‌مدیره ایران‌خودرو با بیان اینکه این خطوط با بررسی کارشناسی و اقتصادی احداث شده، تاکید می‌کند: در ایجاد خط تولیدهای جدید توسط ایران‌خودرو دو نکته را باید در نظر بگیرید، یکی میزان تولید برای خطوط عام است و دیگری در مورد خط تولید خودروهای آبشن‌دار است که این خطوط خاص با ظرفیت ۱۰ تا ۱۵ هزار دستگاه در سال اقتصادی می‌شود و هر دوی این موارد در ایجاد خطوط تولید جدید رعایت شد. مدیرعامل پیشین ایران‌خودرو در زمینه سایت‌های این شرکت در خارج از کشور می‌افزاید: برای توسعه صادرات دو مسیر وجود دارد، اولین مسیر که دارای ریسک پایینی است بردن خودرو به بازارهای خارجی و فروش آن است، که برای انجام چنین کاری باید هزینه تبلیغاتی داد و شبکه خدمات پس از فروش ایجاد کرد؛ اما ما این توانایی را نداشتیم که هر سه یا چهار سال یک یا دو محصول جدید عرضه کنیم. منطقی تاکید می‌کند: در این بین فرصتی ایجاد می‌شود که شما می‌توانید مدل‌های مختلفی ارائه و توانایی تغذیه خطوط را ایجاد کنید و در نتیجه امکان فروش بعضی از محصولات به طور کامل امکان‌پذیر می‌شود و ما بر مبنای این سیاست در کشورهای خارجی اقدام به ایجاد سایت کردیم.

پروژه فراموش شده

موضوع تولید چری به عنوان خودرویی با قیمت زیر ۱۰ میلیون تومان نیز موضوع دیگری است که منطقی در گفت‌و‌‌گوی خود به آن اشاره می‌کند.

وی با اشاره به اینکه این موضوع به سه سال پیش برمی‌گردد، می‌گوید: الان بحث بر سر تولید خودرو زیر ۱۰ میلیون تومان است و در این زمینه باید، دو موضوع ‌را از هم تفکیک کنیم، یکی قیمت تمام شده خودرو در کارخانه و دیگری قیمتی که زمان فروش عرضه می‌شود.

وی تاکید می‌کند: در حال ‌حاضر قیمت تمام شده خودرو تندر- ۹۰ که در کارخانه رومانی تولید می‌شود چیزی حدود ۴ تا ۵ هزار یورو است، این قیمت در مدل‌ها پایه و فول متفاوت است. یک خودرو بعد از سپری کردن ضوابطی همچون مالیات و ‌عوامل دیگر ‌‌به دست مشتری می‌رسد. رییس هیات‌مدیره ایران‌خودرو در ادامه به هزینه‌های تولید در ایران اشاره و با مقایسه آن با کشورهای دیگر می‌گوید: به عنوان مثال هزینه مالی که ما پرداخت می‌کنیم با رومانی قابل مقایسه نیست و همچنین تعرفه ورودی مواد و قطعات ما با رومانی فرق می‌کند، این دو عاملی در کاهش قیمت است.