مونا مشهدی رجبی

بعد از برگزاری مناقصات مختلف طی یک سال و اندی گذشته و مذاکرات گسترده جنرال‌موتورز با متقاضیان خرید برند ساب بالاخره در آستانه سال جدید میلادی این شرکت آمریکایی تصمیم تازه‌ای‌گرفت. در آخرین روزهای دهه دوم ماه دسامبر سال ۲۰۰۹ میلادی سخنگوی شرکت جنرال‌موتورز آمریکا اعلام کرد به دلیل بی‌نتیجه بودن مذاکرات این شرکت با آخرین متقاضی یعنی شرکت spyker cars کشور هلند این برند رسما تعطیل می‌شود. خبر تعطیلی برند ساب با تعطیل شدن رسمی‌آن تنها یک روز فاصله داشت و هم‌اکنون این برند همچون شمار دیگری از برندهای جنرال‌موتورز به تاریخ صنعت خودروسازی آمریکا پیوسته است و در کنار این مساله شمار زیادی از کارگران این کارخانه و واحدهای فروش ساب در سراسر دنیا به جمع بیکاران اضافه شدند.

جان اسمیت ، مدیر ارشد بخش برنامه‌ریزی صنعتی جنرال‌موتورز در این مورد گفت: ما یک جدول زمانی یک ساله برای این واگذاری تعیین کرده بودیم و اعلام کردیم در صورتی که تا انتهای این زمان یک ساله نتوانیم برند زیان‌ده ساب را واگذار کنیم ساب رسما تعطیل می‌شود. متاسفانه به‌رغم تلاش‌های زیادی که کردیم نتوانستیم در زمان‌بندی اعلام شده مذاکرات را به نتیجه برسانیم. برآورد ما این بود که تمدید مدت مذاکرات هم نمی‌تواند کمک موثری برای واگذاری برند باشد و مشکلات پیچیده‌ای که حین مذاکرات با آن‌ها برخورد می‌کردیم دست‌اندرکاران جنرال‌موتورز را متقاعد کرد که باید این مذاکرات بی‌نتیجه پایان یابد. به همین دلیل برند ساب را رسما تعطیل کردیم.

وی ادامه داد: در ابتدا مسائل مطرح شده در جریان واگذاری، بسیار ابتدایی و ساده به نظر می‌رسید، ولی هر چه مذاکرات ادامه پیدا کرد مسائل بزرگتر و سخت‌تری ایجاد شد. ویکتور مولر، مدیرعامل شرکت اسپایکر در این مورد می‌گوید: این واگذاری پیچیدگی‌های زیادی داشت و برای تکمیل آن باید زمان بیشتری در نظر‌گرفته می‌شد. بدون شک اگر مدت مذاکرات برای یک سال دیگر هم تمدید می‌شد، می‌توانستیم برند ساب را خریداری کنیم و این برند را به سودآوری برسانیم، ولی نماینده جنرال‌موتورز یک روز قبل از اتمام مهلت یک ساله در جلسه‌ای اعلام کرد تمدید مدت مذاکرات غیرممکن است و ساب رسما تعطیل شد.

بعد از انتشار خبر تعطیلی برند ساب، نظرات مختلفی مطرح شد. وزیر صنعت کشور سوئد معتقد است جنرال‌موتورز تمام تلاش خود را برای حفظ ساب کرده است و هیچ کار دیگری نمی‌توانست انجام دهد. وی ضمن ابراز تاسف از تعطیلی این برند، ساب را یکی از برترین تولید‌کنندگان خودرو در سوئد قلمداد کرد، اما مدیرعامل ساب تلاش‌ها را کافی ندانست و در مصاحبه‌ای این تصمیم را بسیار غیرمنتظره خواند. ران پینلی، یکی از تحلیل‌گران بازار خودرو بر این باور است با وجود زیان‌ده بودن ساب، ولی این شرکت در سال‌های گذشته خدمات زیادی را به مردم سوئد ارائه داده است و وظیفه دولت سوئد بود که این شرکت را برای کشورش حفظ کند. وی می‌گوید: طراحی ساب برای ارائه یک مدل تازه و مدرن خودرو به بازار نبود، بلکه ساب به این منظور تاسیس شد تا خودروهایی به بازار سوئد عرضه کند که بتواند در شرایط سخت آب و هوایی سوئد کار کند و نیاز مردم این سرزمین را برطرف سازد.

برند ساب ۸۲ سال است که در سوئد مشغول فعالیت است، ولی ظرفیت تولید خودرو در این برند بسیار محدود بود. حجم تولید خودرو توسط این برند معادل یک درصد از کل تولید جی‌ام بود و در سال ۲۰۰۹ میلادی تنها ۵۰ هزار دستگاه خودروی ساب از سوئد به بازارهای خارجی صادر شد. در سال ۲۰۰۸ میلادی ساب تنها ۲۲ هزار دستگاه خودرو در ایالات متحده آمریکا فروخت و در یازده ماه اول سال ۲۰۰۹ میلادی شمار خودروهای ساب فروخته شده در آمریکا برابر با ۷ هزار و ۸۱۲ دستگاه اعلام شده است.

این برند در دنیا ۳ هزار و ۴۰۰ کارمند و کارگر دارد و یک هزار و صد واحد فروش تولیدات ساب در سراسر دنیا فعال هستند که پس از تعطیل شدن این برند آن واحدها نیز تعطیل شدند.

خبرهای رسیده از احتمال تعطیلی برند پونتیاک در آمریکا حکایت دارد. این در حالی است که شرکت چینی خریدار هامر برای خرید پونتیاک اعلام آمادگی کرده است و مذاکرات اولیه در مورد این واگذاری نیز انجام شده است.