خودروسازان قانون را اجرا می‌کنند؟

حمید رضا بهداد - خودروسازان داخلی در حالی پس از کش و قوس‌های فراوان و جار و جنجال‌های زیاد، برای نصب ترمز ضدقفل (ABS) روی محصولات خود اعلام آمادگی کرده و جدول زمان‌بندی در این زمینه ارائه داده‌اند که نگاهی به جدول مذکور، از تمایل آنها به تعویق نصب سیستم مذکور حکایت دارد.

داستان اجبار نصب ترمز ضدقفل روی خودروهای داخلی به اردیبهشت ماه امسال برمی‌گردد.

قرار بود بنا به قانون مصوب شده در این زمینه، تمام شرکت‌های خودروساز داخلی، از نیمه دولتی‌ها و سواری‌سازان گرفته تا خصوصی‌ها و تجاری‌سازان، نصب ترمز ضدقفل را روی محصولاتشان در این ماه عملی کنند، اما اردیبهشت گذشت و به آذر ماه رسید و خودروسازان با این استدلال که چون شورای عالی استاندارد از خودروسازان برای نصب ترمز ضدقفل، برنامه خواسته، از انجام این قانون سر باز زدند.

همین موضوع نیز سبب شد تا فرمانده ناجا هفته گذشته ضمن انتقاد شدید از خودروسازان بابت عملی نکردن قانون نصب ترمز ضدقفل و تعویق آن، عنوان کند که «خودروسازان قانون را به تمسخر می‌گیرند».

این جمله سردار اگرچه واکنش کارشناسان خودرو را در بر داشت و آنها اظهار عقیده کردند که پلیس نباید در امور داخلی صنعت خودرو دخالت کند، اما نگاهی به جدول زمان‌بندی ارائه شده از سوی خودروسازان حکایت از این امر دارد که خودروسازها به دلیل هزینه بر بودن نصب این سیستم تمایلی به اجرای سریع آن ندارند. طبق جدول زمانبندی که خودروسازها به وزارت صنایع ارائه داده‌اند، درصد بسیار اندکی از خودروهای داخلی هم اکنون با ترمز ضدقفل به تولید می‌رسند و تا پایان سال جاری نیز شاهد تولید خودروهای ABS دار، در سطح وسیع و حتی قابل ذکری نخواهیم بود.

آن طور که از جدول زمانی اعلام شده

بر می‌آید خودروسازان برنامه اصلی خود را برای نصب ترمز ضدقفل به سال‌های ۸۹ و ۹۰ موکول کرده‌اند. نکته قابل توجه اینکه همین برنامه نیز تمامی ‌خودروهای تولیدی در صنعت خودرو کشور را در بر نمی‌گیرد و ظاهرا خودروسازها در انتظار مصوبه دیگری در این زمینه هستند.

هر چند مراجع ذی‌ربط هنوز نظر رسمی‌خود را در زمینه برنامه ریزی خودروسازان برای نصب ترمز ضدقفل نداده‌اند، اما به نظر می‌رسد اگر بنا بر اجرای همین برنامه باشد، باید گفت که پس از این همه جار و جنجال و کش و قوس، ماجرای نصب این ترمز روی خودروهای داخلی، فرجام مورد انتظار مسوولان نیروی انتظامی ‌را نخواهد داشت. حال نگاهی به جدول ارائه شده از سوی خودروسازان بیندازیم.

در این جدول تمامی ‌شرکت‌های خودروساز نیمه دولتی و خصوصی، زمان‌بندی مورد نظر خود برای نصب ترمز ضدقفل ( ABS) را اعلام کرده‌اند به‌طوری‌که طبق این جدول، ABS برخی خودروها در حال نصب و برخی دیگر تا پایان امسال، انتهای سال ۸۹ و فروردین ۹۰ به این سیستم ترمز مجهز خواهند شد، این در شرایطی است که تعدادی دیگر از خودروها نیز یا اصلا قابلیت نصب ABS را ندارند یا تولید آنها متوقف خواهد شد.

طبق جدول مذکور، هر چند ایران خودرو به استثنای وانت پیمان باردو، آمادگی نصب ترمز ضدقفل روی تمام محصولات خود را دارد، اما نکته قابل توجه اینجا است که این شرکت تا پایان سال ۸۹، تنها ۲۹۸ هزار و ۶۰۰ دستگاه از خودروهای خود را به ترمز ABS مجهز خواهد کرد. این در حالی است که ایران خودرو هم اکنون به ظرفیت تولید یک میلیون دستگاه در سال رسیده و پیش‌بینی می‌شود طی سال آینده حدود ۹۰۰ هزار دستگاه خودرو از خطوط تولید این شرکت خارج شود.

با این حساب باید گفت که بزرگترین خودروساز ایران پس از این همه کش و قوس، تا پایان سال آینده تنها حدود یک سوم محصولات خود را به این سیستم ایمنی مجهز می‌کند.

این شرکت همچنین برای تولید ۴۵ هزار و ۶۰۰ دستگاه خودرو ABS دار تا انتهای سال جاری، اعلام آمادگی کرده است، این در شرایطی است که در جدول ارائه شده، هیچ اشاره‌ای به جزئیات و اینکه دقیقا کدام خودروها و با چه تیراژی طی امسال و سال بعد، به ترمز ضدقفل مجهز خواهند شد، نشده است.

پژو ۴۰۵، پارس، روآ و پژو ۲۰۶، معروفترین و پرتیراژترین محصولات ایران خودرو به حساب می‌آیند.

وانت باردو ایران خودرو نیز که این شرکت اعلام کرده قابلیت نصب ترمز ضدقفل را ندارد، پرتیراژترین محصول تجاری سبک خودروسازی ایران محسوب می‌شود و ظاهرا به دلیل تکنولوژی قدیمی‌اش، نمی‌توان ABS را روی آن نصب کرد. از سوی دیگر ایران خودرو دیزل برند تجاری ساز ایران خودرو نیز اعلام آمادگی کرده که طی سال ۸۹ و فروردین ۹۰ کلیه محصولات خود را به ترمز ضدقفل مجهز خواهد کرد.

برنامه‌ریزی سایپا

اما نگاهی نیز به برنامه‌ریزی گروه خودروسازی سایپا برای نصب ترمز ضدقفل بیندازیم.

سایپا که امسال نزدیک به ۵۰۰ هزار دستگاه انواع پراید را وارد خیابان‌های کشور می‌کند، اعلام کرده که تا پایان امسال تنها سه هزار و ۵۰۰ دستگاه از کل تولیدات خود را (فقط پراید) به ترمز ضدقفل مجهز می‌کند.

در برنامه اعلام شده، سایپا تا پایان سال آینده، ۳۰ هزار خودروی سایپا ۱۳۱، ۱۵ هزار سایپا ۱۳۲، پنج هزار سایپا ۱۴۱، ۱۰ هزار سایپا ۱۱۱، را با ترمز ضدقفل به تولید می‌رساند.

این آمار در شرایطی است که بنابر اعلام راهور ناجا پراید حادثه خیزترین و ناامن ترین خودروی سواری تولید داخل به حساب می‌آید و تولید تنها ۶۳ هزار و ۵۰۰ دستگاه پراید ABS دار طی امسال و سال بعد، با تیراژ ۵۰۰ هزار دستگاهی این خودرو همخوانی ندارد.

اما از سوی دیگر تولید ۲۰ هزار دستگاه مینیاتور و ریو، مجهز به ترمز ABS نیز در برنامه‌ریزی سال آینده دومین خودروساز بزرگ ایران گنجانده شده است. نکته قابل توجه اینکه سایپا در شرایطی برنامه تولید چهار هزار و ۵۰۰ دستگاه زانتیا را در جدول زمان بندی نصب ABS (تا پایان اسفند)، قرار داده که به گفته مسوولان این شرکت این خودرو تابستان ۸۹ جاده مخصوص را ترک و تولید آن متوقف خواهد شد.

طبق اعلام سایپا، ۲۰۰ دستگاه از سیتروئنC۵‌ هایی که این شرکت تا پایان امسال وارد می‌کند نیز به ترمز ضدقفل مجهز خواهند بود.

همچنین سایپادیزل نیز اعلام کرده که محصولات فوتون، بادسان و مهسان این شرکت به دلیل توقف تولید در آینده نزدیک، به ABS مجهز نخواهند شد.

زامیاد دیگر زیرمجموعه تجاری ساز سایپا نیز اعلام کرده که طی خرداد ۸۹ تمام محصولات خود را به ترمز ضدقفل مجهز خواهد کرد. اما می‌رسیم به شرکت پارس خودرو . این شرکت طبق برنامه تا پایان سال آینده ، ۲۷ هزار دستگاه تندر ، ۱۱ هزار و ۲۰۰ دستگاه مگان، سه هزار و ۲۰۰ دستگاه ماکسیما و دو هزار و ۶۰۰ دستگاه نیسان پیکاپ را مجهز به ترمز ضدقفل تولید خواهد کرد.

واردات ۹۵۰ دستگاه تینا و یک هزار و ۴۰۰ دستگاه قشقایی نیز جزو برنامه ارائه شده پارس خودرو در زمینه نصب ترمز ضدقفل است.

در حال نصب‌ها

اما در جدولی که خودروسازان برای نصب ترمز ضدقفل ارائه داده‌اند، به برخی خودروها نیز به عنوان محصولاتی که این ترمز در آنها در حال نصب است، اشاره شده و در این بین می‌توان از ماکسیما، مگان و تندر-۹۰ E۲ پارس خودرو، آوانته و ورنا از خودروسازان راین، کلیه محصولات رده سنگین سایپادیزل و کامیون هووی ایران خودرو نام برد.

عقاب افشان، رانیران، کرمان خودرو و بن رو نیز جزو شرکت‌هایی هستند که هم‌اکنون ترمز ضدقفل روی تمام محصولات آنها در حال نصب است.