مونا مشهدی رجبی

اتحادیه خودروسازی آمریکا گزارش داد شکایات زیادی به دلیل نقص فنی در تولیدات تویوتا به این اتحادیه ارسال شده است. درصد شکایات رسیده به این اتحادیه بیشتر از دو برابر شکایات تویوتا در سال‌های گذشته بوده و رسیدگی به این مشکل ضروری است.

در یک سال گذشته شرکت خودروسازی تویوتا با مشکلات زیادی روبه‌رو شد، تویوتا که در جریان بحران اقتصادی توانسته بود جنرال‌موتورز آمریکا را پشت سر گذارد و به بزرگترین خودروساز جهان تبدیل شود در سال ۲۰۰۸ میلادی برای اولین بار طی ۷۱ سال فعالیت خود در عرصه خودروسازی دنیا با زیان اقتصادی مواجه شد و این مساله زمانی مشکلات بیشتری را برای این شرکت به همراه آورد که اخبار از تداوم زیان‌دهی این شرکت خبر داد. پیش‌بینی می‌شود در سال ۲۰۰۹ میلادی نیز شرکت تویوتا برای دومین سال متوالی با زیان اقتصادی روبه‌رو باشد. از طرفی اگر بازسازی اقتصاد دنیا طبق برآوردها پیش نرود و مسائل خارجی در این روند اختلال بوجود آورد نمی‌توان تاریخ دقیقی برای بازگشت شرکت تویوتا به روند سوددهی پیش‌بینی کرد.

در این سال‌ها تویوتا بارها اعلام کرد که تمامی‌تمرکز خود را روی تولید خودروهای جدید و ارتقای کیفی محصولاتش متمرکز کرده است، ولی مطالعات نشان می‌دهد مشکلات مالی روی کیفیت تولیدات این شرکت هم تاثیر گذاشت به طوری که مرکز مطالعات بازار خودرو آمریکا در گزارش اخیر خود اعلام کرده است که ۴۱ درصد از شکایات ارسال شده به اتحادیه خودروسازی آمریکا مربوط به نقص فنی خودروهای تویوتا بوده است. این اتحادیه تاکید کرد این اولین باری است که شکایات تویوتا از مرز ۲۰ درصد گذشته و تاکنون همواره تویوتا، یکی از قابل اعتماد‌ترین خودروسازان در دنیا بوده است. طبق این گزارش در سال ۲۰۰۹ میلادی ۲۸ درصد از شکایات در مورد نواقص موجود در تولیدات فورد بوده و فورد با فاصله بسیار زیاد از تویوتا دومین شرکتی بود که بیشترین نواقص را داشته است.

اصلی‌ترین شکایتی که به خودروهای تولیدی تویوتا وارد است شتاب بیش از اندازه و خطرناک تولیدات شرکت‌های تویوتا و لکسوس در سال ۲۰۰۸ میلادی است. شکایت ارائه شده در اثر این نقص در خودروهای تویوتا بیشتر از مجموع شکایات ارائه شده به دلیل نقایص تولیدات کرایسلر، جنرال‌موتورز، هوندا و نیسان بوده است که این امر نشان‌دهنده یک ضعف عمومی‌در تولیدات این خودروساز است.

رییس اتحادیه خودروسازی در این مورد می‌گوید: تمامی‌این شکایات مربوط به تولیدات تویوتا در سال ۲۰۰۸ میلادی بوده و این دقیقا سالی است که تویوتا برای اولین بار با زیان اقتصادی مواجه شد که این مساله در کیفیت تولیدات این شرکت تاثیرگذار بوده است. اما مساله مهم این است که مطالعات جاده‌ای خبر از وجود این نقص فنی در بیشتر تولیدات سال ۲۰۰۹ میلادی این شرکت نیز می‌دهد.

جف بارت یکی از تحلیل‌گران صنعت خودرو می‌گوید: این مشکل بسیار جدی است و نمی‌توان آن را نادیده گرفت یا کوچک شمرد. زیرا هم‌اکنون تویوتا بزرگترین خودروساز خارجی در بازار آمریکا است.

جان هنسون، نماینده شرکت تویوتا در پاسخ به این گزارش اعلام کرد تا زمانی که اصل گزارش در اختیار تویوتا قرار نگیرد و آنها مطالعه کامل و دقیق انجام ندهند نمی‌تواند در این خصوص نظری ارائه دهد.

در ماه گذشته بیشترین شمار تصادفات جاده‌ای در آمریکا به دلیل نواقص موجود در خودروهای تویوتا بوده و همین مساله سبب شد تا شرکت تویوتا فراخوان بزرگی برای باز گرداندن ۰۲/۴ میلیون دستگاه از خودروهای فروخته شده در بازار آمریکا و کانادا برگزار کند. طبق این فراخوان مالکان خودروهای تولیدی سال ۲۰۰۸ میلادی در آمریکا و کانادا از ابتدای ژانویه باید خودروهای خود را به نمایندگی‌های تویوتا برده تا ضمن تعویض قطعه ناقص مطالعات کافی در مورد شمار خودروهای آسیب دیده و مقایسه آن با گزارش ارائه شده توسط اتحادیه انجام شود.

اتحادیه خودروسازی آمریکا اعلام کرد شکایات دیگری مبنی بر فاصله زیاد بین پدال‌های گاز و ترمز در تولیدات تویوتا به خصوص خودروهای اسپرت این شرکت وجود دارد که موجب می‌شود تا استفاده از این پدال‌ها سخت شود. گفته می‌شود در بسیاری از موارد تصادفات به دلیل این فاصله غیراستاندارد و استفاده نادرست از پدال‌ها در رانندگی ایجاد شده است.