گروه خودرو - عضو هیات‌مدیره انجمن‌سازندگان قطعات خودرو روز گذشته در حالی از برخی قطعه‌سازانی که قطعات خودرو را از چین وارد می‌کنند انتقاد کرد که چندی پیش دبیر این انجمن طی اظهارنظری عنوان کرده بود که هنوز مستنداتی در این زمینه وجود ندارد.

محمدرضا نجفی‌منش هرچند از برخورد انجمن قطعه‌سازان با قطعه‌سازهای متخلف در این زمینه خبر داده بود؛ اما تاکید کرده بود که هنوز مستنداتی مبنی بر این‌که برخی از قطعه‌سازان محصولات خود را در چین تولید کرده و این محصولات را با آرم ایران وارد کشوری کنند، وجود ندارد.

بهرام شهریاری، ‌عضو هیات‌مدیره انجمن‌سازندگان قطعات و مجموعه‌های خودرو در گفت‌وگو با ایسنا به این نکته اشاره کرده بود که قطعه‌سازانی که مبادرت به واردات از چین می‌کنند، شبه‌قطعه‌سازان فرصت‌طلبی هستند که با رانت‌های مختلف خود را به شبکه‌های خرید وصل کرده‌اند.

اما رویه کار قطعه‌سازان متخلف ظاهرا به این شکل است که آنها یک واحد تولیدی را به صورت نمایشی ایجاد می‌کنند، اما تولید واقعی خود را از چین سفارش می‌دهند و بعد قطعات چینی را به نام تولید ملی تحویل خودروسازها می‌دهند. این کار به دلیل پایین‌تر بودن قیمت تمام شده تولید در چین در مقایسه با ایران صورت می‌گیرد. حال سوالی که در این بین مطرح می‌شود این است که چطور برخی از مسوولان و خودروسازان کشور که هر دم از بی‌کیفیتی خودروها و قطعات تولیدی چین انتقاد می‌کنند، نمی‌توانند بین قطعات تولید داخل و تولید چین فرقی قائل شوند.

اگر بپذیریم که کیفیت قطعات چینی برای خودرو‌سازها پذیرفتنی است، بنابراین قطعه‌سازان داخلی باید تمهیداتی بیاندیشند تا تولیدات آنها از مزیت بهتری نسبت به قطعات چینی برخوردار باشد تا در این زمینه بی‌نیاز از واردات شویم.