ایسنا - برنامه‌ در نظر گرفته شده برای اجرایی شدن سبد سوخت تا پنج سال آینده عملیاتی نخواهد شد.

هومان دولتشاهی کارشناس انرژی با بیان این مطلب خاطرنشان کرد: به استناد شرکت بهینه‌سازی مصرف سوخت، قرار بوده سبد سوخت کنونی که در نظر گرفته شده تا پایان برنامه‌ چشم انداز ۱۴۰۴ اجرایی شود، بنابراین زمان کمی برای اجرای سیاست سبد سوخت جدید درنظر گرفته شده است.

وی با اشاره به این‌که ۸۷‌درصد سبد سوخت فعلی را بنزین و مابقی را CNG و LPG تشکیل می‌دهد، یادآور شد: این که در سبد جدید سهم بنزین ۵۰‌درصد و سهم گازوئیل ۲۰‌درصد و مابقی سهم CNG، LPG، برق و هیبرید است، کمی تعجب‌برانگیز است؛ چرا که در حال حاضر ایستگاه‌های CNG ما به حد کافی توسعه‌ نیافته‌اند و ظاهرا خودروسازان به دلیل کم شدن استقبال عمومی از این خودروها دیگر توجهی به تولید خودروهای دوگانه‌سوز ندارند. به هر حال خودروسازان نیز باید براساس تقاضای بازار، تولید خود را پیش‌ ببرند.

وی خاطرنشان کرد: از طرفی سوخت CNG در چند سال اخیر نشان داده که مردم چندان از آن راضی نیستند؛ چرا که قدرت و شتاب موتور را کاهش داده و کیفیت خروجی مطلوبی ندارد و از سوی دیگر هزینه‌های مردم را به واسطه صف‌های طولانی و هدر رفتن وقت افزایش می‌هد.

وی تاکید کرد: در حال حاضر وضعیت کیفی گازوئیل داخلی نیز در حد مطلوبی نیست که از آن بتوان در خودروهای سبک دیزلی استفاده کرد و باید توجه کرد که نه گازوئیل استاندارد داریم و نه خودرو داخلی که بتوانیم از گازوئیل با میزان سولفور ۵۰ پی.پی.ام در آن استفاده کنیم. ضمن این‌که باید توجه داشت که موازنه وارداتی گازوئیل منفی است و نیاز به واردات داریم.

وی در پاسخ به این که آیا تا پایان سال ۱۳۹۳ می‌توان ۲۰‌درصد از ناوگان خودروهای سواری را به دیزلی تبدیل کرد؟ گفت: با نگاهی به روندهای موجود، این مساله امکان پذیر نیست. در حال حاضر مصرف بنزین داخلی روزانه ۶۷ میلیون لیتر است که اگر مصرف سی‌.ان‌.جی و ال.پی.جی معادل نیز به آن افزوده شود، مصرف سوخت خودروهای سبک به چیزی حدود ۸۰ میلیون لیتر می‌رسد.

این کارشناس انرژی در پاسخ به سوال دیگری مبنی بر این‌که آیا تجربه‌ سی.‌ان.‌جی یک تجربه شکست خورده است که در سبد فعلی، گازوئیل بالاتر از آن قرار گرفته است؟ توضیح داد: CNG نتوانست موفق باشد و به نسبت امکاناتی که برای آن نیاز است، بازدهی ندارد. شاید بتوان گفت که بدون مطالعه و به دلیل وفور ذخایر گازی و ارزانی آن، این کار انجام شد و این در حالی است که اروپایی‌ها سالیان سال است که از گازوئیل به عنوان یکی از سوخت‌های اصلی استفاده می‌کنند که ضمن این‌که از سی.‌ان.‌جی تمیزتر است، مشکلی نیز برای موتور به وجود نمی‌آورد. حتی می‌توان گفت که ال.‌پی.‌جی بسیار بهتر از سی.‌ان.‌جی است.