وزیر صنایع در مراسم تودیع و معارفه مدیران عامل جدید و قدیم سازمان گسترش
خودرو بیکیفیت حق تولید در جمهوری اسلامی را ندارد
عکس: ایسنا
حاشیه مراسم روز گذشته سازمان گسترش و نوسازی صنایع ایران که طی آن احمد قلعهبانی از مدیرعاملی این سازمان تودیع و مجید هدایت به عنوان جایگزین وی معارفه شد، فرصت مناسبی بود تا با وزیر صنایع و اهالی خودروساز جاده مخصوص، گفتوگو کرده و از مسائلی همچون، همکاری احتمالی ایران خودرو با چینیها، واگذاری سهام خودروسازان، تفاهمنامه سایپا و پروتون و البته تندر-۹۰ بپرسیم.
حمیدرضا بهداد
عکس: ایسنا
حاشیه مراسم روز گذشته سازمان گسترش و نوسازی صنایع ایران که طی آن احمد قلعهبانی از مدیرعاملی این سازمان تودیع و مجید هدایت به عنوان جایگزین وی معارفه شد، فرصت مناسبی بود تا با وزیر صنایع و اهالی خودروساز جاده مخصوص، گفتوگو کرده و از مسائلی همچون، همکاری احتمالی ایران خودرو با چینیها، واگذاری سهام خودروسازان، تفاهمنامه سایپا و پروتون و البته تندر-۹۰ بپرسیم.
وزیر صنایع و معادن که روز گذشته پس از ماراتنی حدودا یک هفتهای، بالاخره مدیرعامل جدید ایدرو را طی مراسمیمعارفه کرد، در واکنش به این پرسش که «آیا با توجه به اعلام ایران خودرو مبنی بر همکاری با خودروسازان چینی، هنوز هم مواضع ضد چینی خود در مورد ورود خودروهای این کشور را که دو سال پیش در مورد آن اظهارنظر کرد، هنوز حفظ کرد؟ تاکید کرد: اگر قرار بر ورود محصولی بیکیفیت باشد، بازار خودرو ایران را نه به چین و نه به هیچ کشور دیگری نخواهیم داد.
علیاکبر محرابیان با تاکید بر اینکه مواضع دو سال پیش وی هیچ تغییری نکرده، افزود: البته من هیچ گاه در زمینه مخالفت با ورود خودروسازان خارجی به صنعت خودرو ایران، نام کشور خاصی را به زبان نیاوردهام، اما به هر حال، هنوز هم تاکید میکنم که بازار ایران را به خودروهای بیکیفیت نمیدهم.
وزیر صنایع، با بیان اینکه ایران خودرو حق ندارد با خودروسازان بیکیفیت چینی همکاری کند، تاکید کرد: هیچ خودروی بیکیفیتی حق تولید در جمهوری اسلامی را ندارد.
آخرین اظهارنظرهای خودرویی قلعهبانی
اما احمد قلعهبانی دیروز در شرایطی پس از ۲۲ ماه، سکان هدایت بزرگترین بنگاه اقتصادی کشور را تحویل جانشین خود داد، که همواره طی این ۲۲ ماه، حساسیت و علاقهاش را به صنعت خودرو به عنوان مدیری که از این صنعت به سازمان گسترش آمده بود، حفظ و در مراسم روز گذشته نیز آخرین اظهارات خودروییاش را در ساختمان سفید سازمان گسترش، بیان کرد.
قلعهبانی نیز که همگان از وی به عنوان مدیری مخالف حضور چینیها در خودروسازی ایران، یاد میکنند و چند سال پیش در مقام مدیرعاملی سایپا، همکاری این شرکت با چری چین را نپذیرفته بود، روز گذشته نیز طی آخرین لحظات حضورش در سازمان گسترش، باز هم بر مخالفت خود با ورود چینیها به صنعت خودرو ایران تاکید کرد و گفت: من چه در سایپا و چه در سازمان گسترش، بارها مخالفت خود را با ورود چینیها به صنعت خودرو ایران اعلام کرده و الان نیز که از سازمان تودیع شدهام باز هم مخالف همکاری خودروسازان داخلی با چینیها هستم.
مدیرعامل پیشین سازمان گسترش همچنین در واکنش به همکاری احتمالی ایران خودرو و شرکتهای خودروساز چینی تاکید کرد: در حال حاضر من تصمیمگیرنده نیستم؛ اما اگر مدیرعامل سازمان گسترش میماندم، قطعا اجازه سر گرفتن این همکاری را به ایرانخودرو نمیدادم.
اظهارات مدیرعامل پیشین سازمان گسترش و همچنین وزیر صنایع در زمینه خودروسازان چینی، در شرایطی است که ایران خودروییها رسما اعلام کردهاند با همکاری چینیها، محصولی زیر ۱۰میلیون تومان و در عین حال، با کیفیت مناسب را به تولید خواهند رساند.
بزرگترین خودروساز خاور میانه حتی چندی پیش و بنا به گفته میرجواد سلیمانی، قائممقام این شرکت، چند نمونه محصول چینی را وارد کرده تا از میان آنها، یکی را با همکاری طرف چینی و به عنوان جایگزین پیکان تولید و روانه بازار کند.
البته ایران خودرو هنوز نامی از همکار چینی آینده خود نبرده است، اما اعلام کرده که این محصول، به تجهیزاتی نظیر ایربگ، ترمز ABS مجهز و با مصرف سوختی پایین و در محدوده قیمتی زیر ۱۰میلیون تومان تولید و عرضه میشود.
مخالفت با حضور چینیها در صنعت خودرو کشور در شرایطی است که ایران خودرو هماکنون مانع و مخالفی جدی با نام قلعهبانی را دیگر پیش روی خود نمیبیند و از این پس تنها باید رضایت وزیر صنایع را برای آغاز همکاری خود با چینیها جلب کند.
به نظر میرسد با توجه به اظهارات محرابیان مبنی بر اینکه نام کشوری خاص در زمینه همکاری ایران خودرو با خودروسازان آن کشور، مد نظر وی نیست، اهالی کیلومتر ۱۴ جاده مخصوص راه سختی را برای تولید محصول چینی در بزرگترین خودروساز خاورمیانه ندارند.
البته روز گذشته، دهنادی از مدیران ارشد ایران خودرو با اشاره به ادامه مذاکرات این شرکت با چینیها، تاکید کرد که هنوز مذاکرات نهایی نشده و جزئیات همکاری با چینیها مشخص نیست.
وزارت صنایع مواظب واگذاری خودروسازان باشد
جدای از ورود چینیها به صنعت خودرو کشور، واگذاری سهام ایران خودرو و سایپا نیز موضوعی بود که قلعهبانی در آخرین لحظات حضورش در سازمان گسترش بدان اشاره کرد و گفت: به اعتقاد من، تا سند راهبردی صنعت خودرو ابلاغ نشود نباید اقدام به واگذاری سهام ایران خودرو و سایپا کرد.
مدیرعامل پیشین سازمان گسترش با تاکید بر اینکه واگذاری سهام خودروسازی کشور باید یکجا و تحت یک مدیریت واحد انجام شود، گفت: من طی دوره مدیریتم نیز بارها تاکید کردم که واگذاری سهام خودروسازان باید پس از ابلاغ سند استراتژی این صنعت، صورت گرفته و در حال حاضر نیز ابلاغ این سند در حوزه وظایف وزارت صنایع است.
قلعهبانی همچنین در پاسخ به این پرسش که چه تضمینی وجود دارد، خودروسازی نیز به سرنوشت مخابرات دچار نشود و حاشیههای آن واگذاری، دامان این صنعت را نگیرد، گفت: این دیگر دست آقای وزیر صنایع است.
به گفته مدیرعامل پیشین سازمان گسترش، تا پایان سال تنها میتوان به اعلام نهایی واگذاری سهام خودروسازان امیدوار بود.
گفتههای قلعهبانی در شرایطی است که طبق اعلام رسمی سازمان خصوصی سازی، حدود ۴۰درصد سهام باقیمانده دولت در خودروسازی کشور تا پایان سال به بخش خصوصی واگذار خواهد شد. در حال حاضر ۳۸درصد سهام ایران خودرو و ۷۹/۳۷درصد سهام سایپا در اختیار دولت است.
تفاهمنامه سایپا و پروتون لغو میشود؟
تابستان سال گذشته در یک روز تعطیل ساختمان شماره یک خیابان سمیه، در حالی با حضور وزیر صنایع و مدیران عامل سایپا و پروتون مالزی، شاهد عقد تفاهمنامه همکاری مشترک بین این دو شرکت خودروساز شد که هم اکنون با گذشت حدود ۱۶ ماه از امضای این تفاهمنامه پرحاشیه، هنوز هیچ خبری مبنی بر تبدیل آن به قرارداد، به گوش نمیرسد.
در مراسم دیروز برای پی بردن به سرنوشت تفاهمنامه سایپا و پروتون، ابتدا به سراغ وزیر صنایع رفتیم، اما محرابیان که خود در جریان عقد این تفاهمنامه، دستان مهرداد بذرپاش مدیرعامل وقت سایپا و زینالدین، مدیرعامل پروتون مالزی را بالا برد، در پاسخ به این پرسش که سرنوشت این تفاهمنامه چه خواهد شد، گفت: این یک موضوع تجاری بین سایپا و پروتون به حساب میآید و بهتر است اخبار آن را از مدیرعامل سایپا بپرسید.
به سراغ مدیرعامل سایپا رفتیم و وی نیز در اظهارنظری کلی، عنوان کرد: همکاران من در سایپا مشغول بررسی جوانب تفاهمنامه شرکت با پروتون هستند.
نعمتالله پوستین دوز با اشاره به اینکه برنامههای درستی را که پیش از وی برای سایپا در نظر گرفته شده پیگیری میکند، گفت: سرنوشت تفاهمنامه سایپا و پروتون، به اعلام نتایج بررسیها بستگی دارد و در زمینه لغو یا تبدیل آن به قرارداد، فعلا باید صبر کرد.
مدیرعامل سایپا با تاکید بر اینکه تفاهمنامه این شرکت با پروتون در قالب همکاریهای مشترک فنی و انتقال دانش است، گفت: تولید خودرو مشترک توسط ما و پروتون، فعلا در دستور کار قرار ندارد.
ارسال نظر