رویانیان در نشست مطبوعاتی خود عنوان کرد:
کاهش عوارض گمرکی خودروهای هیبریدی
هر چند نشست خبری روز گذشته سردار رویانیان رییس ستاد مدیریت حمل و نقل و مصرف سوخت با هدف تشریح مرحله جدید طرح خروج خودروهای فرسوده برگزار شد، اما اظهارات وی در خصوص تولید خودروهای هیبریدی و کممصرف را میتوان از مهمترین حاشیههای این مراسم دانست، به طوری که وی در این نشست خودرورسازان را تهدید کرد در صورتی که به سمت تولید خودروهای هیبریدی حرکت نکنند، به منظور ایجاد فضای رقابتی عوارض گمرکی این خودروها را کاهش خواهد داد.
مژگان میرزایی
هر چند نشست خبری روز گذشته سردار رویانیان رییس ستاد مدیریت حمل و نقل و مصرف سوخت با هدف تشریح مرحله جدید طرح خروج خودروهای فرسوده برگزار شد، اما اظهارات وی در خصوص تولید خودروهای هیبریدی و کممصرف را میتوان از مهمترین حاشیههای این مراسم دانست، به طوری که وی در این نشست خودرورسازان را تهدید کرد در صورتی که به سمت تولید خودروهای هیبریدی حرکت نکنند، به منظور ایجاد فضای رقابتی عوارض گمرکی این خودروها را کاهش خواهد داد. رویانیان با اعلام این خبر اظهار داشت: دولت به دنبال تولید خودروهای هیبرید و دورگه در کشور است و در صورتی که خودروسازان تولید این خودروها را در دستور کار خود قرار ندهند از طریق کاهش عوارض گمرکی واردات این نوع خودروها را که مصرفی در حدود سه تا چهار لیتر دارند، آغاز خواهد کرد تا با توجه به فضای رقابتی به وجود آمده خودروسازان هر چه زودتر ملزم شوند تا تولید این خودروها را در دستور کار خود قرار دهند.اظهارات رویانیان در خصوص تولید و یا ورود خودروهای هیبرید وکممصرف به کشور در حالی است که شرکت پارس خودرو چندی است در پی وارد کردن اولین خودرو هیبریدی به کشور است، اما تاکنون موفق به اخذ مجوزهای لازم از سوی راهنمایی و رانندگی برای واردات نشده است که این امر موجب شده تا تولید و ورود این خودرو به کشور به تاخیر افتد، هرچند که رویانیان در این نشست وعده بررسی و صدور مجوز واردات این خودرو را در کوتاهترین زمان ممکن داد اما ظاهرا تلاش خودروسازها نیز با ممانعت و دستاندازهایی روبهرو است.
تولید پرمصرفها متوقف میشود
رویانیان در این نشست علاوهبر تهدید به کاهش تعرفه خودروهای هیبریدی از خودروسازان خواست تا تولید خودروهای کممصرف را نیز در دستور کار خود قرار دهند. به گفته وی دولت سعی دارد تا سال ۹۰ متوسط مصرف سوخت را در هر صد کیلومتر به پنج لیتر برساند و خودروسازان برای رسیدن به این میزان مصرف سوخت باید استفاده از موتورهای کممصرف را در دستور کار خود قرار دهند.
وی در ادامه با اشاره به اینکه یکی از خودروسازان بزرگ کشور ۴۰۰هزار موتور کممصرف را انبار کرده و از آنها استفاده نمیکند، اظهار داشت: در صورتی که تا سال ۹۰ خودروسازان به مصرف سوخت پنج لیتردرصد کیلومتر نرسند، به طور حتم با آنها برخورد خواهد شد.
رییس ستاد مدیریت حملونقل در ادامه گفت: خودروسازان مهلت دارند تا سال ۸۹ و ۹۰ مصرف خودروهای تولیدی خود را بهینه کنند و اگر از سال آینده هیچ تغییری رخ ندهد، آنگاه ستاد سوخت خط تولید بعضی از خودروهای تولیدیشان را متوقف خواهد کرد.
رویانیان با اشاره به قطع سوخت خودروهای پرمصرف گفت: ستاد مدیریت در ابتدا یک مهلت به خودروسازان میدهد تا خودروهای تولیدی خود را بهینه کنند و اگر از سال آینده هیچ تغییری رخ ندهد آنگاه ستاد سوخت خط تولید بعضی از خودروهای تولیدیشان را متوقف و با آنها با فشار برخورد میکند.
وام بلاعوض برای جایگزینی خودروهای فرسوده
از سوی دیگر و بر اساس برنامههای ستاد مدیریت حملونقل و مصرف سوخت در سالجاری نوسازی ۶۰۰هزار خودرو فرسوده پیشبینی شده که به گفته رویانیان از ابتدای سالجاری تاکنون ۸۶هزار و ۸۴۱ دستگاه خودرو اسقاط شدهاند که بخشی به صورت نقدی و بخشی دیگر جایگزین بودهاند.
خروج ۶۰۰هزار خودرو فرسوده تا پایان سال در حالی در دستور کار ستاد حملونقل و مدیریت مصرف سوخت قرار گرفته که بر اساس آمار اعلام شده از سوی این ستاد طی چهار سال گذشته تنها ۶۱۱هزار و ۴۸۶ دستگاه خودرو فرسوده از رده خارج شدهاند که آمار مذکور موجب میشود تا اجرای طرح ۶۰۰هزار خودرو فرسوده در سالجاری در هالهای از ابهام قرار گیرد.
رویانیان در ادامه خبر از آغاز مرحله جدید طرح جایگزینی خودروهای فرسوده از امروز را داد و افزود: مرحله جدید طرح جایگزینی خودروهای فرسوده در سراسر کشور از امروز آغاز خواهد شد و بر این اساس خودروهای فرسوده شخصی پلاک ایران یا دارای برچسب تسجیل مدل ۶۲ به قبل میتوانند با مراجعه به مراکز اسقاط و بازیافت سراسر کشور نسبت به ثبتنام و از رده خارج کردن خودرو خود اقدام کنند.
وی در خصوص کمک بلاعوض به این خودروها نیز عنوان کرد: بر این اساس خودروهای سواری شخصی مدل ۵۲ به قبل چهار سیلندر و بالاتر یک میلیون تومان، مدلهای ۵۳ تا ۵۷ چهار سیلندر و بالاتر یک میلیون و ۲۰۰هزار تومان و مدلهای ۵۸ تا ۶۲ چهار سیلندر و بالاتر نیز یک میلیون و چهار صدهزار تومان کمک بلاعوض دریافت خواهند کرد.
وی افزود: مالکان خودروها با در دست داشتن سند مالکیت و بنچاق خودرو، کارت خودرو و ارائه اصل و کپی کارت ملی و شناسنامه میتوانند با مراجعه به مراکز اسقاط و بازیافت خودرو در این طرح ثبتنام کنند.
وی تاکید کرد: در صورت اسقاط خودرو و طی مراحل قانونی وجه کمک بلاعوض حداکثر ظرف ۴۵ روز از طریق یکی از بانکهای عامل در وجه متقاضی پرداخت میشود.
از سوی دیگر و بر اساس مرحله جدید طرح خروج خودروهای فرسوده در سالجاری خودروسازان ملزم شدند تا در قبال ۳۰درصد از تولیدات خود،خودرو فرسوده از رده خارج کنند، هرچند خودروسازان اجرایی شدن این امر را هزینه بر دانسته و معتقدند که اجرای آن غیر ممکن است اما رییس ستاد مدیریت حملونقل و مصرف سوخت با اشاره به مصوبه هیات دولت خبر از توقف شمارهگذاری در صورت عدم اجرای این مصوبه را داد. به گفته رویانیان از میان خودروسازان تاکنون تنها شرکت سایپا برای خروج خودروهای فرسوده پیش قدم شده که در این خصوص نیز قرار دادی با این شرکت منعقد شده اما سایر شرکتهای خودروساز هنوز در این خصوص اقدامی صورت ندادهاند.
به گفته رویانیان خروج خودرو فرسوده در قبال ۳۰درصد از تولیدات تکلیفی است که دولت به عهده خودروسازان گذاشته و اجرای آن را به ستاد واگذار کرده و در صورت عدم اجرای آن از سوی خودروسازان به طور حتم از شمارهگذاری کلیه خودروهای تولیدی آنها جلوگیری خواهد شد.
به گفته رویانیان بر اساس هماهنگی که با ستاد صورت گرفته مقرر گردید تاهزار میلیارد تومان بودجه در سالجاری از حساب ذخیره ارزی برای اجرای طرح خروج خودروهای فرسوده اختصاص یابد که بر این اساس خودروسازان میتوانند در قبال واردات قطعات مورد نیاز به گمرک برگه اسقاط ارائه کنند.
رویانیان در ادامه عنوان کرد: علاوهبر اختصاص بودجه بانک مرکزی پذیرفت که الویت وام خرید خودرو را به خودروهای فرسوده اختصاص دهد تا به این طریق مشکل دریافت وام خودروهای فرسوده نیز برطرف شود.
علاوهبر طرح خروج خودروهای فرسوده در سالجاری طرح نوسازی ناوگان باری کشور نیز در دستور کار قرار گرفته که به گفته رویانیان نوسازی ۲۰هزار کامیون و ۵هزار اتوبوس فرسوده برای ۱۸ماه آینده در برنامه کاری این ستاد قرار دارد که تاکنون ۳۲۵ دستگاه کامیون و اتوبوس فرسوده اسقاط شدهاند و مابقی نیز تا پایان سال نوسازی خواهند شد.
رویانیان در حالی خبر از نوسازی ۲۰هزار کامیون فرسوده طی یک سال و نیم آینده داد که در سالجاری هنوز ثبت سفارش خودروهای تجاری آغاز نشده و از سوی دیگر تولید خودروهای تجاری نیز در سالجاری بسیار محدود بوده بهطوری که حجم تولیدات خودروسازان پاسخگوی نیاز بازار نبوده که این امر افزایش قیمت خودروهای تجاری را در بر داشته است. حال با این شرایط معلوم نیست که خودرو مورد نیاز برای نوسازی ۲۰هزار خودرو فرسوده چگونه تامین خواهد شد.
رویانیان در این خصوص میگوید: در ابتدا خودروهای موجود در انبار خودروسازان را تخلیه کرده و پس از آن وارد مبحث واردات میشویم.
وی در پاسخ به این پرسش که با توجه به توقف ثبت سفارش خودروهای تجاری واردات این خودروها به چه صورت انجام خواهد شد اظهار داشت: واردکننده باید برای واردات، یا سرمایهگذاری کرده و یا اینکه با همکاری یکی از خودروسازان اقدام به واردات نماید و به مرور خط تولید را در کشور راهاندازی کند که با این شرایط واردات بدون ایراد خواهد بود.رویانیان در ادامه افزود: شرکتهای واردکننده در صورت سرمایهگذاری در کشور برای تولید از طریق بانک تضمین سرمایهگذاری دریافت میکنند که این امر موجب میشود تا سرمایهگذاران برای سرمایهگذاری در کشور تشویق شوند.
رویانیان در پاسخ به این پرسش که چه تضمینی وجود دارد تا مشکل کامیونهای هوو و واردات خودروهای بیکیفیت تجاری تکرار نشود، اظهار داشت: در سالجاری معرفی خودروهای تجاری به عهده وزارت راه گذاشته شده که این وزارت خانه براساس استانداردها مجوز واردات را صادر میکند.
سبد سوخت در انتظار اجماع نظر
چگونگی تدوین سبد سوختی کشور و زمان ابلاغ و اجرای این سبد یکی دیگر از مباحثی بود که در این نشست با رویانیان مطرح شد. به گفته رویانیان تاکنون سبد سوختی در کشور تصویب نشده بود اما در سالجاری و با همکاری سازمان بهینهسازی، شرکت نفت و ستاد مدیریت حملونقل و مصرف سوخت اولین سبد سوختی کشور تدوین شد، امادرصد در نظر گرفته شده در سبد سوختی برای برخی از سوختهای کشور مورد موافقت ستاد قرار نگرفت که باید جلسه دیگری برای رسیدن به اجماع برگزار شود.
وی در خصوص اختلاف به وجود آمده در سبد تدوین شده اظهار داشت: سازمان بهینهسازیدرصدی که برای CNG در نظر گرفته که مورد موافقت ستاد نبوده و به نظر ستاد باید سهم CNG در سبد افزایش یابد از سوی دیگر سازمان بهینهسازی سهم بنزین را ۶۵درصد در نظر گرفته اما ما معتقدیم که سهم بنزین باید به ۵۵درصد برسد.
رویانیان در ادامه میگوید: سهم لحاظ شده برای هیبرید نیز یک درصد در نظر گرفته شده که باید به دودرصد برسد همچنین سهم LPG نیز باید به ۵درصد ارتقا یابد که در جلسه امروز این موارد مورد برسی قرار خواهد گرفت.
قانون حملونقل و مدیریت مصرف سوخت تمدید شد
رییس ستاد مدیریت حملونقل و مصرف سوخت در ادامه از تمدید قانون توسعه حملونقل تا پایان برنامه پنجم توسعه خبر داد و گفت: بر اساس مصوبه دولت این قانون در برنامه پنجم توسعه نیز تا پایان سال ۱۳۹۳ ادامه مییابد که تصویب نهایی آن باید در مجلس انجام شود.
سردار رویانیان در پاسخ به سوالی در خصوص عدم رعایت مصوبه مجلس در زمینه بنزین و واردات آن به کشور گفت: سازمان بازرسی کل کشور نامهای به ریاست مجلس ارائه کرده که بر اساس آن در صورتی که قرار باشد میزان سوخت مصوب مجلس تخصیص یابد باید سهمیه سوخت خودروهای شخصی ماهانه ۳۸ لیتر و عمومیها تا ۴۸درصد کاهش یابد. لذا از مجلس میخواهیم اعتبار دو میلیارد دلاری واردات بنزین برای امسال را تصویب کند تا با مشکل کمبود بنزین مواجه نشویم.
وی با تاکید بر اینکه تاکنون از مصوبه مجلس عدولی صورت نگرفته است گفت: امسال حدود ۱۶میلیارد لیتر بنزین در داخل کشور تولید میشود که تا کنون بیش از ۱۳میلیارد لیتر آن مصرف شده و بدین ترتیب باید بگوییم هنوز از مصوبه مجلس تخلف نشده است.
رییس ستاد حملونقل و مدیریت مصرف سوخت کشور در عین حال گفت: واردات بنزین هم در هیچ جای قانون ممنوع نشده و حتی اگر بخواهیم تمام بنزین کشور را از طریق داخل تامین کنیم به دلیل پایین بودن عدد اکتان بنزین تولیدی مجبوریم بنزین وارداتی را با بنزین تولید داخل مخلوط کنیم.
ارسال نظر