معاونت تولید پارس خودرو در گفتوگو با دنیایاقتصاد عنوان کرد
برند ملی، این بار در پارسخودرو
مژگان میرزایی- شرکت پارسخودرو اولین خودروساز کشور است که در سال ۱۳۳۸ با مونتاژ جیپ ویلیز کار خود را شروع کرد و سپس در سال ۱۳۴۶ با مونتاژ محصولات رامبلر و جنرال موتورز تحت لیسانس شرکتهای اصلی در کشور به کار خود ادامه داد. سواریهای آریا و شاهین جزو همین محصولات بودند که در اواخر دهه ۴۰ شمسی به بازار ایران وارد شدند.
عکس: آکو سالمی
مژگان میرزایی- شرکت پارسخودرو اولین خودروساز کشور است که در سال ۱۳۳۸ با مونتاژ جیپ ویلیز کار خود را شروع کرد و سپس در سال ۱۳۴۶ با مونتاژ محصولات رامبلر و جنرال موتورز تحت لیسانس شرکتهای اصلی در کشور به کار خود ادامه داد. سواریهای آریا و شاهین جزو همین محصولات بودند که در اواخر دهه ۴۰ شمسی به بازار ایران وارد شدند. همکاری جنرال موتورز با پارس خودرو موجب شد تا در سال ۱۹۷۲ میلادی پارس خودرو جزئی از جنرال موتورز شده و به این طریق به جنرال موتورز ایران تغییر نام دهد و به این طریق مونتاژ خودروهای اوپل را با علامت تجاری شورولت در ایران آغاز کند. همکاری پارس خودرو با جنرال موتورز تا سال ۱۳۶۱ (۱۹۸۲) ادامه داشت اما در این سال و به دلیل بروز برخی مسائل سیاسی شرکت پارس خودرو ناچار به قطع همکاری با شرکت جنرال موتورز شد.
این شرکت طی این سالها همواره به عنوان مونتاژ کار شناخته میشد و با قطع همکاری با شرکت جنرال موتورز ناچار به خرید خط تولید رنو ۵ از شرکت سایپا شد و به این طریق اقدام به تولید خودروهای سپند I و سپند II نمود.
بروز مشکلات مالی در این شرکت در سال ۷۹ موجب شد تا اولین خودروساز کشور در این سال ۵۱درصد از سهام خود را به شرکت سایپا واگذار کند. هر چند طی این سالها پارس خودرو پروژههای مشترکی جهت
داخلی سازی برخی از خودروها انجام داده، اما به دلیل اینکه شرکت مذکور از شرکتهای تابعه سایپا میباشد تاکنون نتوانسته برند مختص خود را داشته باشد، این در حالی است که طبق گفته معاونت تولید پارس خودرو این شرکت هماکنون با مجوز سایپا اقداماتی در این زمینه صورت داده است.
چگونگی طراحی و تولید خودرو تحت برند پارس خودرو و همچنین زمان عرضه اولین خودرو هیبریدی این شرکت به بازار بهانهای شد برای مصاحبه با حسن رضا حیدری معاونت تولید شرکت پارس خودرو که متن آن در پی میآید:
آقای حیدری، شرکت پارسخودرو به استثنای تولید تندر۹۰، که حدود ۶۰درصد آن داخلیسازی شده، همواره به مونتاژ خودروهای خارجی با درصد تولید پایین داخلی پرداخته
چرا این شرکت تا به حال به دنبال برند مختص خود نبوده است؟
پارسخودرو در سالهای گذشته P.K را به عنوان یک برند اختصاصی خود تولید میکرد اما با توجه به اینکه این خودرو سودآوری نداشت و از طرف دیگر دارای ایمنی قابل قبولی از طرف مردم نبود اقدام به حذف این خودرو از محصولات خود کرد، که پیشتر در این مورد توضیح خواهم داد.اما بعد از آن پارسخودرو مطالعات گسترده ای در این خصوص که همدرصد داخلیسازی محصولات خودرا بالا ببرد و هم اینکه به دنبال یک برند جدید باشد را آغاز کرد و مذاکراتی هم در این خصوص با شرکتهای نیسان و رنو برای افزایشدرصد داخلیسازی و خودکفایی خودرو مگان و با شرکت نیسان برای خودرو پیکاب و رونیز و دو محصول جدیدی که در آینده وارد کشور خواهد شد انجام داده است و حتی یکی از شرطهای پارسخودرو برای مونتاژ تینا و قشقایی افزایش خودکفایی این دو محصول نسبت به محصولات قبلی بوده است.
در خصوص برند داخلی یا برند پارسخودرو نیز مذاکراتی با سایپا به عنوان شرکت مادر و شرکتهای دیگر خارجی که در زمینه طراحی خودرو کار کردهاند انجام دادهایم. همچنین مذاکراتی با اساتید دانشگاهی و تشکیل تیمهای دانشجویی و دانشگاهی برای مطالعه و تحقیق در خصوص ساخت یک برند ملی صورت گرفته است.
پس پارسخودرو در حال حاضر به دنبال خودرو ملی (داخلی) است، اما باید مجوز تولید این خودرو از سوی سایپا صادر شود؟
دقیقا، چون پارسخودرو شرکت زیر گروه محسوب میشود. پس شرکت سایپا باید در این خصوص مجوز صادر کند اما هر خودروسازی برای بقای خود باید به فکر یک برند خاص باشد و در حال حاضر پارسخودرو نیز در قالب گروه سایپا این برندها را دارد. اما در غالب شرکت پارسخودرو متناسب با سیاستهای گروه پیگیر این مساله هستیم با این حال از آنجاکه مرکز تحقیقات مجزا نداریم به صورت پراکنده در این خصوص اقداماتی صورت دادهایم و معتقدیم که شرط بقای خودروسازی مثل پارسخودرو در این است که این پروژه را پیگیری کند.
فکر میکنید که این تحقیقات پراکنده چه زمان به نتیجه برسد؟
چون هنوز سایپا داشتن برند اختصاصی پارسخودرو را تایید نکرده به همین دلیل نمیتوان پیشبینی کرد که چه زمانی این اتفاق صورت خواهد گرفت اما در صورت تایید سایپا میتوان به سرعت در این خصوص به نتایج مثبتی رسید
پیش از این قرار بود شرکت پارسخودرو روی پلت فرم P.K خودرو از رده خارج این شرکت محصول جدید تولید کند آیا این خودرو جدیدی که در حال پیگیری آن هستید روی پلت فرم این خودرو طراحی خواهد شد؟
خیر، سعی شرکت در طراحی خودرو با برند پارسخودرو است و خودرو مد نظر هیچ ارتباطی با پلت فرم P.K نخواهد داشت.
در زمان خروج P.K مسوولان شرکت پارسخودرو وعده طراحی یک خودرو جدید روی این پلت فرم را داده بودند آیا هم اکنون شرکت پارسخودرو برنامه ای برای طراحی و تولید خودروی جدید روی پلت فرم P.K دارد یا خیر؟
خودرو P.K یک خودرو با سود بسیار کم برای شرکت پارسخودرو محسوب میشد که از لحاظ اقتصادی به صرفه نبود بنابراین کار کردن روی این پلت فرم نیز به شکلی منتفی شد زیرا این خودرو سود آوری نداشت، از ایمنی کافی هم برخوردار نبود و امکان افزایش قیمت آن نیز به دلیل آنکه از سوی مردم پذیرفته نمیشد وجود نداشت به همین دلیل طراحی یک خودرو جدید روی این خودرو منتفی شد. اما قطعا شرکت پارسخودرو در پی تولید خودرو کوچک نیز هست اما زمان تولید این خودروها را باید به پایان مذاکرات موکول کرد.
با توجه به گفته شما طراحی یک خودرو جدید روی پلت فرم P.K به طور کامل منتفی شده است؟
دقیقا و بعید میدانم که روی این خودرو طراحی جدید صورت گیرد.
در بین گفتههایتان شما به ورود خودروهای کوچک به بازار اشاره کردید یکی از این خودروها که وعده تولید آن را از قبل به مردم داده بودید، بنز اسمارت است. آیا خودرو کوچک دیگری نیز علاوه بر اسمارت وارد بازار خواهد شد؟
مذاکرات در این خصوص ادامه دارد و در صورت حصول نتیجه خودرو کوچک دیگری نیز در برنامه تولید شرکت قرار خواهد گرفت.
تولید اسمارت در چه مرحله ای قرار دارد، ظاهرا شرکت پارسخودرو تصمیم دارد که این خودرو را در سایت اردبیل به تولید برساند اما این سایت هنوز تکمیل نشده، آیا این امر تاخیر در روند تولید این خودرو را به وجود نخواهد آورد؟
در اردبیل شرایط برای تولید به مرور مهیا خواهد شد با این حال شرکت شرایط تولید این خودرو را در پارسخودرو نیز دارد ولی در خصوص اینکه این خودرو در چه سایتی تولید شود با مدیریت مجموعه است.
برنامه تولیدی اسمارت چگونه خواهد بود و چه زمانی وارد بازار خواهد شد؟
در صورت به نتیجه رسیدن مذاکرات در نیمه دوم سال این خودرو به صورت CBUوارد بازار خواهد شد و پس از آن تولید آن استارت خواهد خورد.
تولید چه زمانی خواهد بود؟
برای تولید مشکل خاصی وجود ندارد و احتمالا با پایان گرفتن مذاکرات ماههای پایانی سال تولید این خودرو در شرکت استارت خواهد خورد.
اسمارت یک خودرو هیبریدی است. فرآیند کارکرد اینگونه خودروها به چه صورت است؟
در مجموع دو نوع خودرو هیبریدی در دنیا وجود دارد خودروهای میکرو هیبریدی و فول هیبریدی که این خودروها در اصل خودروهای دو موتوره هستند که به دو موتور بنزینی و الکتریکی مجهز میباشند که موتور بنزینی در این خودروها صرفا در حکم شارژ باتریهای موتورهای الکتریکی عمل میکنند مگر در مواقع لزوم، که در این مواقع نیز خودرو به هنگام شتاب گیری و یا در سربالایی موتور بنزینی به عنوان مکمل به کمک موتورهای الکتریکی میآید. در واقع موتور بنزینی به عنوان شارژکننده باتری و هم در مواقع لزوم تقویتکننده موتور الکتریکی عمل میکند.
کارکرد اسمارت به چه صورت است؟
اسمارت خودرو فول هیبریدی است، که میزان مصرف سوخت خودرو را تا سقف ۴۵درصد کاهش میدهد. تکنولوژِی خودرو اسمارت تکنولوژِی جدیدی است که این تکنولوژِی با توجه به میزان مصرف سوخت خودروهای داخلی و الگوی مصرف سوخت، میتواند شروع خوبی در کشور باشد.
آیا برای خودروهای هیبریدی باید سیستم سوخت گیری جدید در کشور طراحی کرد؟
سوخت گیری این خودروها همانند سایر خودروهای بنزین سوز است با این تفاوت که نیروی محرکه آن بجای آنکه احتراقی باشد همزمان از برق و احتراق استفاده میکند که این به معنی آن است که در مواقعی این خودرو برای حرکت از برق و در برخی مواقع نیز از احتراق استفاده میکند بنابراین سوخت اولیه این خودرو نیز همانند سایر خودروها بنزین است و به همین دلیل نیاز به راهاندازی مراکز جدید سوختگیری در کشور وجود ندارد.
شارژ این خودرو به چه صورت خواهد بود؟
شارژ این خودرو با بنزین صورت میگیرد و خودرو پس از حرکت به صورت خودکار برق مورد نیاز خودرو خود را تامین میکند و به این طریق شارژ خودرو با بنزین تامین میشود.
اسمارت را میتوان اولین خودرو هیبریدی دانست که وارد بازار کشور میشود. به نظر شما با توجه به اینکه مراکز خدمات پس از فروش کشور در حال حاظر آمادگی خدماترسانی به این خودرو را ندارند فکر نمیکنید که در این زمینه در ابتدای امر با مشکلاتی مواجه شوید؟
اسمارت خودرو کوچکی است که خدماترسانی به آن چندان مشکل نیست و با ورود این خودرو دورههای آموزشی مورد نیاز برای مراکز خدمات پس از فروش برگزار میشود تا در این زمینه با مشکل مواجه نشویم از سوی دیگر در حال حاضر سیستم خدماترسانی به خودروها تغییر کرده به طوریکه در گذشته سیستم خدماترسانی بر پایه تعمیر قطعه بود اما در حال حاضر تعویض قطعه جایگزین تعمیر قطعه شده که در این روش ارائه خدمات ترکیبی از تکنولوژی خدمات و مهارت پرسنل است و برای ارائه خدمات، تکنولوژی مورد نیاز به مرور وارد کشور میشود و در خصوص مهارت نیز دورههای مورد نیاز برای پرسنل برگزار خواهد شد.
تجهیزات برای خدمات پس از فروش چه زمانی وارد خواهد شد؟
تجهیزات به طور همزمان با آغاز تولید وارد کشور خواهد شد، در اصل میتوان گفت تولید و خدمات به صورت موازی آغاز خواهند شد.
ارسال نظر