گروه خودرو- دیروز حوالی ظهر، هتل المپیک پایتخت در حالی میزبان دانشجویان طراح خودروهای برقی کشور بود که هیچ یک از اهالی خودروساز جاده مخصوص برای دیدن حاصل کار این طراحان جوان و شنیدن ایده‌های آنها، قدم به چند کیلومتر آن طرف‌تر از محل کارشان نگذاشتند.

دیروز در ساعاتی که دو خودروساز بزرگ کشور مشغول تولید محصولات بنزینی و گازسوز و اغلب پرمصرف شان بودند، چند کیلومتر آن طرف‌تر، جوانانی پر از ایده و البته، امید گرد هم آمده و در فضایی کاملا دانشگاهی و دانشجویی، نتایج زحمات یکی دو ساله خود را مبنی بر طراحی خودروهای الکتریکی، در قالب مسابقه‌ای ملی - دانشجویی به تماشا نشستند.

جوانانی که شاید تنها یک امید و انگیزه، آنها را از دورترین و نزدیک‌ترین مناطق ایران به هتل المپیک پایتخت کشانده بود.

امید به دیده شدن و رسمیت یافتن؛ امید به اینکه شاید مدیری، مسوولی یا کارشناس و نماینده‌ای از اهالی آبی پوش و نارنجی پوش جاده مخصوص، گوشه چشمی به حاصل زحمات یکی دو ساله آنها، با تمام محدودیت‌ها و کمبودهایی که در این راه به چشم دیده‌اند، بیندازند. اما نه؛ دیروز نه مدیر و نه مسوول و نه کارشناس و نه نماینده‌ای، هیچ یک میهمان میهمانی خودروهای الکتریکی و طراحان جوان آنها نشدند تا بار دیگر این پرسش پیش بیاید که رابطه دانشگاه و صنعت چه زمانی از شعار به واقعیت خواهد رسید؟

اگر نگاهی به آرشیو مصاحبه‌ها و اظهارنظرهای مسوولان صنعتی کشور طی سال‌های گذشته بیندازیم، زیاد پیش آمده که از رابطه دانشگاه و صنعت صحبت به میان آورده‌اند و خودروسازان در این بین، حتی تفاهم‌نامه‌هایی را نیز برای همکاری‌های مشترک با اهالی دانشگاهی به امضا رسانده‌اند.

اتفاقا همین سال گذشته بود که خودروسازان با چند دانشگاه کشور از جمله تهران و شریف تفاهم کردند تا در راستای طراحی و تولید خودروهای الکتریکی با یکدیگر همکاری‌های لازم را داشته باشند، به نحوی که دانشگاه‌ها طرح ارائه کنند و خودروسازان نیز در این راستا حمایت‌های مادی و معنوی لازم را انجام دهند. این در شرایطی است که آزمون دیروز (مسابقه ملی-دانشجویی خودروهای الکتریکی کشور در هتل المپیک) نشان داد، طرح‌ها، ارائه شده اند اما حمایت‌ها در حد حرف باقی مانده است. آزمونی که صدای دانشگاهیان را نیز درآورد و باعث شد برخی در متن و برخی نیز در حاشیه، نسبت به حضور نیافتن خودروسازان در مراسم دیروز زبان به انتقاد بگشایند.

در این بین اوستا گودرزی استاد دانشگاه علم و صنعت در گفت‌وگو با خبرنگار ما گفت: نه‌تنها دانشجویان طراح خودروهای الکتریکی، بلکه برگزارکنندگان مسابقه ملی-دانشجویی خودروهای الکتریکی نیز از بی‌توجهی شرکت‌های خودروساز به حاصل کار طراحان جوان کشور، سرخورده شدند.

وی با بیان اینکه خودروسازان علاوه بر مسائل فنی، وظایف اجتماعی نیز بر عهده دارند، تاکید کرد: در دنیا مسابقه‌های زیادی در زمینه طراحی خودروها برگزار و خودروسازان نیز با حضور در آنها، تولیدات آینده خود را از دل همین طراحی‌ها بیرون می‌کشند. به گفته این استاد دانشگاه، صرف حضور خودروسازان در این چنین مسابقاتی نیز می‌تواند انگیزه و امیدی برای طراحان جوان کشور باشد، حتی اگر حمایت‌های مالی نیز توسط شرکت‌های خودروساز صورت نگیرد.