عرضه محصولات سواری بنز توسط پارس خودرو
گروه خودرو - مسیح مشهدی تفرشی مدیرعامل شرکت پارس‌خودرو از معدود مدیران خودروسازی است که خیلی اهل بلوف و شعار نیست و از کار نکرده و پروژه روی کاغذ رویای خیالی نمی‌سازد.

از زمانی که مدیریت این شرکت خودروساز را تقبل کرد به نوعی از رسانه‌ها و مطبوعات گریزان است، چرا که معتقد است در فضای بی‌خبری، برخی از رسانه‌ها از کاه کوه می‌سازند که آن نیز به صلاح صنعت خودروسازی کشور نیست.
هر چند وی مدیرعامل شرکتی است که خودرویی با حاشیه‌هایی چون تندر90 در آن تولید می‌شود و توقعی بیش از این از وی می‌رود که هر چه زودتر متقاضیان را از بلاتکلیفی نجات دهد، اما تفرشی اعتقاد دارد که قرار داد ال -90 همچون قرار داد ترکمانچای بوده و ضرر آن هم باید بین زنجیره قطعه‌ساز، رنو پارس و خودروسازها توزیع شود نه اینکه تنها ضرر متوجه خودروسازها باشد و بقیه توقع سود داشته باشند. وی همچنین گره تولید تندر90 با مطالبات رنو‌پارس از خودروسازها را نفی کرده و معتقد است که مطالبات ربطی به روند تولید ندارد؛ چرا که هم اکنون بدهی پارس خودرو بسیار اندک است و دو شرکت، حساب و کتاب‌های مربوط به خود را دارند، اما وضعیت تولید باز هم در این شرایط خیلی فرقی نکرده بنابراین ریشه مشکلا ت به این تئوری برمی‌گردد که هر شرکتی از این زنجیره تولید، تنها به دنبال سود است و ضرری را برنمی‌تابند.
هرچند وی امید زیادی به رفع مشکلات این خودرو حاشیه ساز دارد، اما متذکر می‌شود که راه حل‌های ارائه شده برای برون رفت از این چالش باید با مطالعه باشد؛ چرا که قطعه‌ساز و خودروساز سرمایه‌گذاری کلانی در خط تولید تندر۹۰ انجام داده‌اند.
اما شنبه شب گذشته گفت‌وگوی کوتاهی در مورد آنچه برنامه‌های آتی شرکت تحت تابعه وی خوانده می‌شود با تفرشی صورت دادیم. وی در این نشست از عرضه سبد محصولات سواری بنز به بازار کشور خبر داد و عنوان کرد که خودرو اسمارت اولین خودرو کلاس A شرکت بنز است که در مرحله اول به‌صورت CBUوارد کشور می‌شود، پس از آن سایر محصولات این کلاس از بنز به بازار ایران خواهد شد. وی با اشاره به قیمت اسمارت متذکر شد که مدل دو در و چهار در. این خودرو بین 100تا 130میلیون ریال در بازار کشور قیمت خواهند داشت.
خودرو اسمارت که محصول مشترک سواچ و بنز می‌باشد خودرویی کوچک و شهری است که مصرف سوختی برابر با ۴/۳ در هر صد کیلومتر سیکل شهری دارد. تفرشی معتقد است که مصرف اندک این خودرو در کشش بازار به سمت آن بسیار موثر خواهد بود .وی پیش‌بینی می‌کند که سالی ۱۰۰هزار اسمارت در کشور تولید و به فروش رسد .خودروی اسمارت در عین حال خودرویی هیبریدی است که واردات و مونتاژ آن می‌تواند تکنولوژی هیبرید را وارد کشور کند. به گفته تفرشی محصول اسمارت برمبنای دستیابی به تکنولوژی ساخت این خودرو وارد کشور خواهد شد و پارس خودرو نگاه دلالی برای واردات اسمارت نداشته است.
مدیرعامل پارس خودرو تصریح می‌کند که براساس توافقات اولیه، موتور اسمارت تولید داخل خواهد شد و تا رسیدن به 50درصد داخلی‌سازی در این خودرو پیش خواهیم رفت.
وی با تاکید دوباره بر داخلی‌سازی اسمارت در پارس خودرو، یادآور می‌شود که نگاه تولید داخل کردن از ابتدا برای محصول ماکسیما در پارس خودرو وجود نداشته است اما در خصوص خودرو اسمارت، این موضوع کاملا متفاوت دنبال می‌شود.
تفرشی یکی از موفقیت‌های صنعت خودروسازی را ارائه خدمات پس از فروش مطلوب از سوی خودروسازان دانست و گفت: برای ارائه خدمات پس از فروش به محصول اسمارت هیچ مشکلی پیش‌رو نیست و این خودرو با خدمات مطلوب وارد بازار خواهد شد.مدیر عامل پارس خودرو در عین حال در مورد مزایای این خودرو عنوان کرد که اسمارت چهار در از پراید جادارتر و بزرگتر است و با توجه به راحتی و تکنولوژی بالای این خودرو استقبال زیادی از آن خواهد شد.
هیچ محصولی حذف نمی‌شود
«اگر نمی‌توانستیم زاگرس خودرو را بخریم ماکسیما و رونیز را از رده خارج می‌کردیم» تفرشی ضمن عنوان این مطلب اظهار داشت که با استفاده از فضای زاگرس خودرو، رونیز و پیکاپ را به بروجرد خواهیم برد.
سال گذشته پارس خودرو اقدام به خرید ۵۱درصد سهام شرکت خصوصی زاگرس‌خودرو کرد. این شرکت که نماینده انحصاری پروتون مالزی در ایران است پارسال با مسائل و مشکلات مالی زیادی مواجه شد که برای رهایی از ورشکستگی حاضر به فروش ۵۱درصد سهام خود به پارس خودرو شد. ظاهرا علاوه بر انتفال رونیز و پیکاب به بروجرد (سایت تولیدی زاگرس خودرو) دیگر محصولات پروتون از جمله جنتو، ویرا نیز قرار است در زاگرس خودرو تولید شود. اما خودروهای تینا و قشقایی دو میهمان تازه وارد به شرکت پارس خودرو خواهند بود. تفرشی در این زمینه می‌گوید: همزمان با تعطیلات تابستانی پارس خودرو، جابجایی خطوط تولید در این شرکت انجام خواهد شد به‌طوری‌که تجهیزات تولید دو خودرو تینا و قشقایی برای لانچ شدن در سالن‌های تولید رونیز و پیکاب جایگزین می‌شود.
مدیرعامل پارس خودرو با بیان اینکه اواخر سالجاری تولیدات انبوه تینا و قشقایی در خطوط تولید این شرکت آغاز می‌شود، از ورود و عرضه تعدادی خودرو تینا و قشقایی به‌صورت سی.بی.یو در دی ماه امسال خبر داد.
تفرشی عرضه تینا و قشقایی در دی ماه امسال را برای بازارسازی این دو خودرو دانست و خاطرنشان کرد: از اردیبهشت و خردادماه سال آینده نیز تینا و قشقایی تولید شده در پارس خودرو وارد بازار کشور خواهد شد.