دنیای اقتصاد -رکود در بازار خودروهای وارداتی که از نیمه دوم سال گذشته آغاز شد، در حالی همچنان ادامه دارد که با توجه به مقررات جدید، پیش‌بینی تداوم آن دور از ذهن نیست و به احتمال زیاد رکود به وجود آمده در کوتاه مدت از بین نخواهد رفت. به گفته فعالان بازار، رکود در این بازار موجب شده تا قیمت خودروهای کارکرده خارجی نیز با افت ۱۵تا ۲۰‌‌درصدی مواجه شود. شروع تابستان هم به بازار خودروهای وارداتی رونقی نداد

بحران تقاضا در بازار خودروهای وارداتی

مژگان میرزایی

رکود در بازار خودروهای وارداتی که از نیمه دوم سال گذشته آغاز شد در حالی همچنان ادامه دارد، که با توجه به مقررات جدید، پیش‌بینی تداوم آن دور از ذهن نیست و به احتمال زیاد رکود به وجود آمده در کوتاه مدت از بین نخواهد رفت.

به گفته فعالان بازار خودروهای وارداتی، رکود در بازار موجب شده تا قیمت خودروهای کارکرده خارجی در بازار نیز با افت ۱۵تا ۲۰‌‌درصدی مواجه شوند.

رکود در بازار خودروهای وارداتی که از نیمه دوم سال گذشته و با تصویب عوارض جانبی از خودروهای وارداتی شدت یافت، در ابتدا شائبه افزایش قیمت این خودروها را به وجود آورد، اما همزمان شدن کاهش واردات با رکود در بازار جهانی خودرو موجب شد تا پیش بینی کارشناسان مبنی بر افزایش قیمت خودروهای وارداتی محقق نشود.

از سوی دیگر افت جهانی قیمت خودرو منجر به توقع کاهش قیمت در میان متقاضیان این خودروها در کشور شد. به طوریکه هم اکنون متقاضیان خودروهای وارداتی دست از خرید دست کشیده و در انتظار افت بیشتر قیمت این خودروها در بازار می‌‌‌باشند که این امر موجب شده تا برخلاف سال‌های گذشته که در ماه‌‌های خرداد و تیر بازار با افزایش تقاضا مواجه می‌‌‌شد، در سال جاری نه تنها بازار رونقی نداشته باشد بلکه رکود را نیز تجربه کند که این امر در نهایت کاهش بیشتر قیمت خودروهای وارداتی را در پی داشته است.

اما برخلاف تصور متقاضیان، نمایشگاه‌ داران معتقدند با توجه به تصویب مقررات جدید در واردات خودرو‌‌،افتی بیش از این در قیمت خودروهای وارداتی به وجود نخواهد آمد. یکی از نمایشگاه ‌داران خودرو در این زمینه به خبرنگار ما می‌‌‌گوید: کاهش مجدد قیمت خودروهای وارداتی تنها در صورتی رخ خواهد داد که تعرفه واردات خودرو کاهش یابد که در حال حاضر نیز دولت برنامه ای برای کاهش تعرفه ندارد که این امر نیز موجب می‌‌‌شود تا قیمت خودروهای وارداتی ثابت بماند.

به گفته این نمایشگاه ‌دار، اخذ عوارض گمرکی از یک سو و پرداخت عوارض جانبی برای خودروهای وارداتی از سوی دیگر موجب شده که این خودروها بیش از این با افت قیمت مواجه نشوند و کاهش مجدد قیمت منوط به حذف عوارض جانبی و کاهش تعرفه واردات باشد.

یکی دیگر از فعالان بازار خودرو معتقد است: علاوه بر رکود حاکم بر بازار جهانی و تاثیر آن بر بازار داخلی کاهش نقدینگی مردم نیز در رکود به وجود آمده تاثیرگذار بوده و در صورتی که نقدینگی مردم افزایش یابد‌‌،بازار به حالت سابق باز خواهد گشت، اما با توجه به شرایط موجود در کشور، هم‌اکنون رکود به تمام بخش‌‌های اقتصادی سرایت کرده است.

رکود ادامه دارد

به گفته یکی دیگر از فعالان بازار خودرو در ابتدا تصور می‌‌‌شد با اتمام انتخابات رونق به بازار خودروهای وارداتی بازگردد، اما به دلیل اتفاقات بعد از انتخابات ‌‌،بازار همچنان در رکود به سر می‌‌‌برد. به گفته این فعال بازار‌‌، طی دو ماه گذشته واردات خودرو با افت ۷۰‌‌درصدی مواجه بود اما حتی این کاهش واردات و کمبود خودرو در بازار نیز تاثیری در بازار خودروهای وارداتی نداشته است.

از سوی دیگر نمایشگاه‌داران خودرو معتقدند، عدم ثبات در بازار و کاهش نقدینگی مردم موجب شده تا متقاضیان به خودروهای داخلی با رنج قیمتی کمتر روی آورند که این تغییر ذائقه نیز در افت قیمت خودروهای وارداتی بی تاثیر نبوده است.

این فعال بازار در پاسخ به این پرسش که آیا احتمال بازگشت بازار به رونق سال گذشته وجود دارد یا خیر، افزود: طی چند سال گذشته نرخ ارز برابر با تورم افزایش نیافت، که این امر کاهش قیمت کالاهای وارداتی به کشور را در پی داشت اما در حال حاضر وزارت صنایع در حال تدوین برنامه ای است که در صورت نهایی شدن نرخ ارز بر اساس تورم و بازار جهانی قیمت‌‌گذاری می‌‌‌شود که این امر در نهایت موجب افزایش قیمت خودروهای وارداتی خواهد شد.

قوانین تعیین کننده

صرافی از شرکت اطلس خودرو، وارد‌کننده محصولات کیا و هیوندایی نیز در خصوص وضعیت بازار خودروهای وارداتی می‌‌‌گوید: رکودی که از نیمه دوم سال گذشته در بازار خودروهای وارداتی به وجود آمد در سال جاری نیز ادامه دارد و بازار خودروهای وارداتی همچنان با کاهش تقاضا مواجه است.

وی درخصوص دلایل رکود به وجود آمده در بازار عنوان می‌‌‌کند: بحران جهانی و تاثیر آن در تمام بخش‌‌های اقتصادی کشور از یک سو و کاهش درآمد مردم از سوی دیگر در بروز این بحران تاثیر گذار بوده است اما در سال جاری مهم ترین دلیل‌‌،ناپایداری‌‌های سیاسی و اجتماعی در کشور است که تاثیر بسیاری در بازار خودروهای وارداتی داشته است.

صرافی معتقد است عوامل مذکور موجب شده تا بازار به رونق شش ماه ابتدای سال گذشته باز نگردد و حجم تقاضا نیز در بازار با کاهش چشمگیر مواجه شود.

وی درخصوص پیش‌بینی وضعیت بازار در ماه‌‌های آینده نیز می‌‌‌گوید: افزایش یا کاهش قیمت خودروهای وارداتی به قوانین و مقررات داخلی بستگی دارد چون در خارج از کشور تغییری که بازار داخلی را به طور گسترده تحت تاثیر قرار دهد وجود ندارد، به همین دلیل باید در انتظار قوانین جدید در کشور باشیم.

صرافی در پاسخ به این پرسش نیز که کاهش واردات خودرو چه تاثیری در بازار خودروهای وارداتی خواهد داشت اظهار کرد: توقف ثبت سفارش خودروهای وارداتی در دو ماه ابتدای سال جاری و کاهش تقاضا برای خودروهای مذکور موجب شده تا واردات کاهش یابد و با توجه به اینکه کاهش واردات در راستای کاهش تقاضای بازاراست، به همین دلیل کاهش واردات نمی‌‌‌تواند بازار را تحت تاثیر قرار دهد.

افزایش ۲۰‌‌ درصدی قیمت خودروهای وارداتی

فرید زاوه، یکی از کارشناسان خودرو نیز در خصوص وضعیت بازار خودروهای وارداتی می‌‌‌گوید : رکود اقتصادی موجب شده، تا با توجه به افزایش هزینه‌‌های واردات خودرو، در نیمه دوم سال جاری بازار خودروهای مذکور با افت زیادی روبرو باشد.

به گفته زاوه هم اکنون قیمت خودروهای صفر که توسط نمایندگی‌‌ها وارد کشور می‌‌‌شود در بازار تغییری نکرده و حتی مدل‌‌های ۲۰۰۹ خودروهای وارداتی نیز با توجه به اخذ مالیات بر ارزش افزوده با افزایش قیمت مواجه بودند اما خودروهای کارکرده افت ۱۰ تا ۱۵‌‌درصدی را تجربه کرده‌اند که این افت در خودروهای لاکچری بین ۱۵ تا ۲۰‌‌درصد بوده است.

زاوه معتقد است: هر ساله با شروع فصل تابستان‌‌، رکود و کاهش قیمت در بازار نیز از میان می‌‌‌رفت اما این امر در حال حاضر محقق نشده است.

وی در خصوص تاثیر کاهش واردات بر بازار خودرو‌‌های وارداتی نیز می‌‌‌گوید: کاهش ۷۰‌‌درصدی واردات در سال جاری نیز نشان دهنده کاهش تقاضا برای خودروهای وارداتی است، به طوریکه در دو ماه ابتدایی سال جاری نمایشگاه‌داران خودرو کاهش ۵۰‌‌درصدی فروش را تجربه کرده‌‌اند که این آمار در برخی مواقع به ۱۰۰‌‌درصد نیز رسیده است.

وی در خصوص وضعیت بازار در ماه‌‌های آینده نیز می‌‌‌گوید:به دلیل آنکه سیاست اقتصادی مشخصی برای سال جاری و سال آینده وجود ندارد، نمی‌‌‌توان خروج بازار از رکود را پیش‌بینی کرد و به طور حتم این رکود در ماه‌‌های آینده نیز ادامه خواهد داشت.

وی در ادامه می‌‌‌گوید: علاوه بر عوامل فوق کاهش قیمت نفت نیز موجب شده تا با کمبود ارز در کشور مواجه شویم که این امر نیز موجب شده تا نتوان بحث واردات را به طور کلان پیگیری کرد که در صورت ادامه این روند درآمد دولت از محل واردات خودرو کاهش خواهد یافت که دولت برای جلوگیری از این بحران باید به دنبال راهکار جدید باشد.

وی در خصوص وضع قوانین جدید و تاثیر این قوانین در بازار خودروهای وارداتی نیز می‌‌‌گوید: بر اساس یکی از مقررات جدید واردات خودرو در انحصار خودروسازان داخلی در خواهد آمد که در صورت تصویب این مصوبه شاهد یک جهش کلان در قیمت خودروهای وارداتی خواهیم بود.

وی در ادامه می‌‌‌گوید: با وجود طرح این قوانین از سوی مسوولین من معتقدم که قوانین مذکور قابلیت اجرایی ندارد‌‌، زیرا تقاضا برای خودروهای با قیمت بیش از ۴۰ میلیون تومان در کشور سالانه ۱۵۰ هزار دستگاه است که با حذف خودروهای خودروسازان داخلی در این رنج قیمت این رقم به ۵۰ هزار دستگاه در سال می‌‌‌رسد که این رقم در حدی نیست که خودروسازان داخلی را با مشکل مواجه کند که مسولان بخواهند در حمایت از خودروسازان داخلی جلوی ورود این خوردوها را بگیرند.

ادامه رکود تا شش ماه آینده

رحیمی‌، ‌‌مدیر عامل سابق شرکت پرشیا خودرو‌‌، وارد کننده محصولات بی‌ام‌و نیز درخصوص وضعیت بازار خودروهای وارداتی می‌‌‌گوید: وضعیت بازار در مجموع به چرخه پولی کشور و تزریق پول به بنگاه‌‌های اقتصادی کشور بستگی دارد که در حال حاضر این تزریق به خوبی صورت نمی‌‌‌گیرد به همین دلیل بازار با رکود مواجه شده است.

به گفته رحیمی‌ ‌‌با توجه به این شرایط بازار خودروهای وارداتی حداقل تا شش ماه آینده نیز با رکود مواجه خواهد بود.

وی در خصوص دلایل بروز این رکود نیز می‌‌‌گوید: رکود و یا رونق بازار به وضعیت اقتصادی مردم بستگی دارد در صورتی‌که وضعیت اقتصادی مردم بهبود یابد طبیعتا بازار نیز بهبود خواهد یافت.

وی در ادامه می‌‌‌گوید: ۵۰‌‌درصد متقاضیان خودروهای وارداتی هر سال یکبار اقدام به تغییر خودروهای خود می‌‌‌کنند، اما در سال جاری آنها با توجه به ثابت نبودن وضعیت بازار اقدامی‌‌‌برای تغییر خودروهای وارداتی نکردند که این امر نیز معاملات بازار را تحت تاثیر قرار داده است.

رحیمی‌ ‌‌معتقد است: اگر رونق به بازار باز نگردد وارد کنندگان ناچار به تغییر روش‌‌های فروش خواهند شد که یکی از این روش‌ها واگذاری خودرو با اقساط بلندمدت است.

به گفته رحیمی‌‌ ‌ماه‌‌های بهمن‌‌، اسفند‌‌، خرداد و تیر زمان اوج خرید خودرو در کشور است اما در سال جاری و با وجود اتمام خرداد هنوز رونق به بازار باز نگشته است.