آیا سهمیهبندی بنزین شیوه زندگی مردم را تغییر داد؟
گروه خودرو- روزنامه لوموند روز گذشته طی گزارشی اعلام کرد که گرانی بنزین، در کالیفرنیای آمریکا سبب تغییر شیوه زندگی شهروندان در این ایالت شده است، به طوریکه برخی از خانوادهها به جای استفاده از خودروی شخصی، به استفاده از وسایل نقلیه عمومی و یا خودروهای کممصرف روی آوردهاند. در حال حاضر قیمت بنزین در این ایالت به ۳/۷۸دلار در هر لیتر رسیده است. از سوی دیگر قیمت قطعی بنزین برای خودروسازهای آمریکایی نیز مشکلساز شده است.
به طوری که به دلیل بیرغبتی شهروندان آمریکایی به خرید خودروهای پرمصرف، خودروسازهایی همچون شورولت با کاهش فروش محسوسی مواجه شدهاند.
مدیر فروش این کارخانه در منطقه تجاری بوربانک در شمال لسآنجلس در این خصوص گفته است که دو سال پیش میانگین فروش ماهانه شرکتش بین ۳۰۰ تا ۳۵۰ دستگاه خودرو بوده، این در حالی است که امروز این میزان به ۲۰۰ تا ۲۵۰ خودرو در ماه کاهش یافته است. به گفته کووان هماکنون فروش خودروهای پرمصرف ۲۵ تا ۳۵درصد کاهش پیدا کرده است. اما با مقایسه افزایش قیمت بنزین در ایالت کالیفرنیای آمریکا و کشورمان ایران به نتایج جالب توجهای دست پیدا میکنیم.
افزایش قیمت این ماده سوختی در کالیفرنیای آمریکا در کوتاهمدت منجر به تغییر شیوه زندگی مردم آن ایالت شده است، به طوری که هزینه سنگینی را بر خانوادهها تحمیل و شهروندان نیز ناچار به خرید خودروهای دوگانهسوز بنزینی- الکتریکی، کممصرف یا استفاده از خودروهای عمومی، شدهاند. مسوولان ایالت مذکور با هدف قرار دادن کاهش مصرف بنزین و برنامهریزی صحیح برای این منظور، توانستهاند در مدتی کوتاه شیوه زندگی مردم را تغییر دهند، اما در ایران چنین وضعیتی به وجود نیامد. به طوری که همزمان با سهمیهبندی بنزین که هدفی جز کاهش مصرف نداشت، در اوایل مسوولان به آمارهای قابلتوجهی مبنی بر کاهش مصرف بنزین دست یافتند که آمار خوشایندی بود، اما مصوباتی مبنیبر عرضه بنزین بیشتر به مناسبتهای مختلف و همچنین فروش بنزین مازاد خودروهای عمومی و دلالگری در این زمینه باعث شد که تنها با گذشت چند ماه، شیوه زندگی مردم که تنها دو یا سه ماه به دلیل سهمیهبندی بنزین تغییر یافته بود، دوباره به شکل اولیه خود بازگردد.
مردم ایالت کالیفرنیا به دلیل گرانی بنزین مجبور شدند از مخارج معمول و روزمره خود همچون گردش، تفریح و مسافرت چشمپوشی کنند، اما در ایران طی سالجاری میزان مسافرتهای شهروندان ایرانی در تعطیلات نوروزی بیسابقه بوده است که این امر نشاندهنده بازگشت به روال معمول زندگی به قبل از سهمیهبندی بنزین است.
اما آمارهای مصرف بنزین نیز از ابتدای شروع طرح مبنی بر کاهش مصرف بنزین تا به امروز قابلتوجه است.
در ابتدا آمارها از کاهش ۸۰ و ۵۰میلیون مترمکعبی بنزین در ماه حکایت داشت. این در حالی است که طی ماههای اخیر این رقم به شدت افزایش یافته است. همچنین گرایش مردم به خودروهای دوگانهسوز نیز کاهش چشمگیری پیدا کرده و خودروسازهای کشورمان نیز از این متضرر شدهاند.
ارسال نظر