شرکت رنو - پارس اعلام کرد:
مشکل مالی، دلیل تاخیر در تولید تندر-۹۰ است
عدم تحقق وعده شرکتهای خودروساز مبنی بر تولید انبوه تندر-۹۰ و همچنین بلاتکلیفی متقاضیان این خودرو که سال گذشته اقدام به ثبتنام تندر-۹۰ کردند، بحثی تکراری است این هم تکرار مکررات است که خودروسازها، شرکت رنوپارس را به دلیل عدم تامین قطعه و معطل ماندن خط تولید مقصر اصلی میدانند؛ این در حالی است که شرکت رنوپارس نیز قطعهسازان داخلی را به دلیل اینکه نتوانستهاند ظرفیت تولید خود را افزایش دهند، به باد انتقاد گرفته و عنوان میکنند که عدم افزایش ظرفیت تولید در شرکتهای قطعهساز ایرانی موجب تاخیر در تامین قطعات تندر-۹۰ شده است.
مژگان میرزایی
عدم تحقق وعده شرکتهای خودروساز مبنی بر تولید انبوه تندر-۹۰ و همچنین بلاتکلیفی متقاضیان این خودرو که سال گذشته اقدام به ثبتنام تندر-۹۰ کردند، بحثی تکراری است این هم تکرار مکررات است که خودروسازها، شرکت رنوپارس را به دلیل عدم تامین قطعه و معطل ماندن خط تولید مقصر اصلی میدانند؛ این در حالی است که شرکت رنوپارس نیز قطعهسازان داخلی را به دلیل اینکه نتوانستهاند ظرفیت تولید خود را افزایش دهند، به باد انتقاد گرفته و عنوان میکنند که عدم افزایش ظرفیت تولید در شرکتهای قطعهساز ایرانی موجب تاخیر در تامین قطعات تندر-۹۰ شده است. با این حال در تولید تندر-۹۰ یک زنجیره تولید شکل گرفته که شرکتهای خودروساز، رنوپارس و قطعهسازان مهرههای اصلی این زنجیره هستند که اشکال در روند در حرکت هر یک از این مهرهها موجب به وجود آمدن تاخیر در اجرایی کردن برنامههای تولید خودروی تندر-۹۰ شده است. در این بین خودروسازها به طور شفاف در این زمینه اطلاعرسانی کرده و ثبتنامکنندگان را از مراحل تولید و تیراژ یا توقف آن مطلع میکنند اما عدم شفافیت، شرکت رنوپارس را با انتقاداتی مواجه کرده است.
اما به اعتقاد برخی از دستاندرکاران تولید خودروی تندر-۹۰، شرکت رنوپارس به دلیل عدم برنامهریزی صحیح نتوانسته است قطعات مورد نیاز خودروسازان را به موقع تامین کند و قطعهسازان انحصاری که شرکت رنوپارس در قطعهسازی به خدمت گرفته است، از جمله تاخیر تولید تندر-۹۰ محسوب میشود.
به اعتقاد آنها، شرکت رنو طبق رویهای که در همه کشورها در پیش میگیرد، قالبهای مورد نیاز تندر-۹۰ را تنها در اختیار یک شرکت قطعهساز قرار داده که این امر موجب به وجود آمدن اختلال در تولید این خودرو در ایران شده است.
از سوی دیگر بسیاری از کارشناسان، استانداردهای سختگیرانه شرکت رنو را بر روی قطعات تولیدی در داخل مشکلساز دانسته و معتقدند نبود معیارهای مشخص از سوی شرکت رنو برای رعایت استانداردهای لازم از سوی قطعهسازان، تولید تندر-۹۰ را با مشکل مواجه کرده است. به اعتقاد آنها شرکت رنو حتی نسبت به استانداردهای تعریف شده در اروپا نیز پا را فراتر گذاشته و قطعهسازان را به رعایت استانداردی حتی بالاتر از استانداردهای اروپا ملزم کرده است.
همچنین برخی عوامل دیگر نیز به صورت غیرمستقیم در تاخیر تولید این خودرو اثرگذار بوده است.
به طوری که دبیر سابق انجمن قطعهسازان، تداوم انتقاد به قرارداد تندر-۹۰ را حتی پس از تایید مجلس مبنی بر اینکه قرارداد این خودرو هیچ ایرادی ندارد، موجب بلاتکلیفی شرکای قطعهساز خارجی و عدم سرمایهگذاری به موقع آنها خواند که این امر تاخیر در تامین قطعات مورد نیاز را به دنبال داشته است.
مشکلات به وجود آمده در تولید خودروی تندر-۹۰ و عدم تحقق وعدههای داده شده به ثبتنامکنندگان این خودرو و اظهارنظر شرکتهای خودروساز و کارشناسان مختلف مبنی بر اینکه شرکت رنوپارس به دلیل عدم تامین قطعات خودروی تندر-۹۰ مقصر اصلی است، موجب شد که با ارسال سوالاتی کتبی این شرکت پاسخگوی دنیای اقتصاد باشد که عینا در ذیل میآید:
دلیل تاخیرهای به وجود آمده در تولید خودروی تندر-۹۰ چیست؟
با توجه به اظهارات مختلف مسوولین در ارتباط با تامین نشدن قطعات از جانب شرکت رنوپارس، لازم به یادآوری است که شرکت رنوپارس یک شرکت مشترک (Jointventure) است و در صورت عدم پرداخت به موقع سهمالشرکه طرفین تاثیرات سوء آن به صورت تدریجی در کل سیستم نمایان خواهد شد. یکی از دلایل اصلی مشکلات به وجود آمده در تولید تندر-۹۰ مشکل مالی است که هر کدام از طرفین موظف هستند بر طبق قرارداد در زمان مقتضی نسبت به پرداخت سهم خود اقدام کنند. ۴۵قطعهسازی که به منظور تولید قطعات با شرکت رنوپارس قرارداد امضا کردهاند، باید در موعد معین با آنها تسویه حساب صورت گیرد و هر گونه تاخیر در پرداخت به آنها با توجه به حجم سرمایهگذاریهای صورت گرفته قطعا بر روند فعالیت آنها تاثیر خواهد گذاشت.
واردات برخی قطعات در ابتدا با مشکلات بسیاری مواجه بود که در مدت زمان کوتاهی برطرف شد. اما ظاهرا این مشکلات دوباره به جریان افتاده است، آیا این طور نیست؟
یکی از دلایل تاثیرگذار بر پروژه تندر-۹۰ قوانین پیچیده گمرکی بود که فرآیند ترخیص قطعات از گمرک را بسیار مشکل میکرد که البته اخیرا این مشکل برطرف شده است.
قطعات تولیدی در داخل کشور بر اساس چه استانداردهایی تولید میشوند؟
استانداردهای تولید رنو در کیفیت قطعات تولیدی برای شرکت رنو پارس اهمیت فراوانی دارد، به همین دلیل کیفیت قطعات تولیدی بر طبق استانداردهای تولید رنو صورت میگیرد. شرکت رنو پارس نمیتواند قطعاتی را که توسط قطعهسازان داخلی تولید میشود و از استانداردهای کیفی مدنظر برخوردار نیستند، بپذیرد و این به دلیل اهمیت فراوان در جلب نظر و رضایتمندی مشتری است.
چرا تنها یک قطعهساز برای تامین قطعات مورد نیاز در تولید تندر-۹۰ در ایران انتخاب شده؟
بر اساس توافقات صورت گرفته میان مقامات ایرانی و شرکت رنو از ابتدا انتخاب یک تامینکننده برای هر قطعه مورد توافق بود و از طرف دیگر سرمایهگذاریهایی که باید توسط شرکت رنو در کارخانه هر کدام از تامینکنندهها صورت گیرد، بسیار سنگین است و توان این کار در بیش از یک تامینکننده وجود ندارد و از طرفی انجام این سرمایهگذاری متعدد برای تولید یک قطعه، قیمت نهایی خودرو را افزایش داده که این مساله به ضرر مشتری است.
تاخیرهای به وجود آمده در تولید تندر-۹۰ موجب شد که وعده تولید یک خودروی ارزان قیمت از سوی شرکتهای خودروساز محقق نشود. علاوه بر تاخیرهای به وجود آمده در تولید این خودرو قرار دادن مبنای قیمت آن بر پایه یورو موجب شد که با افزایش قیمت یورو در بازار جهانی، قیمت این خودرو نیز افزایش یابد که این امر موجب شد که قیمت خودروی تندر-۹۰ از رده خودروهای ارزان قمیت خارج شود.
دلیل افزایش قیمت تندر-۹۰ برخلاف معرفی آن به عنوان یک خودروی ارزانقیمت در بازار ایران چه بوده است؟
خودروی تندر-۹۰ تولیدی در ایران از نظر فنی بسیار قدرتمندتر از تولید سایر کشورها بوده و همچنان نشان رنو بر روی آن نصب شده اما تولیدات سایر مناطق نشان را نداشته و از نظر فنی نیز قابل مقایسه با محصول تولیدی در ایران نیست. اما در مورد قیمت این خودرو باید گفت که مسوولیت تعیین قیمت بر عهده شرکای ما به همراه کمیته قیمتگذاری و وزارت صنایع و معادن است و البته به جهت عرضه شدن این خودرو در مدلهای مختلف بالطبع قیمت آن نیز متفاوت خواهد بود.
ارسال نظر