خودروی بدون راننده هم رسید

گروه خودرو- شرکت خودروسازی جنرال‌موتورز در حاشیه برگزاری نمایشگاه محصولات الکترونیکی مصرفی که در شیکاگو آمریکا برگزار شد، نمونه‌ای از شورولت تاهو (Tahoe) را رونمایی کرد که دارای قابلیت هدایت خودکار خودرو بدون دخالت سرنشین است. تولید این محصول که برای آن نام Boss انتخاب شده و می‌تواند بدون دخالت سرنشینان با سرعتی در حدود ۹۰کیلومتر در ساعت در مسیرهای برون‌شهری حرکت کند، با هدف جلب نظر وزارت دفاع ایالات متحده (پنتاگون) که مترصد به مناقصه گذاشتن تولید خودروهای بدون راننده است، صورت گرفته است.

به ظاهر پیش از این و در ماه نوامبر براساس توافقی که بین جنرال‌موتورز و صنایع دفاعی پنتاگون صورت گرفت این محصول با موفقیت‌ کامل مورد آزمایش قرار گرفت. آزمایش موفقیت‌آمیز تاهو نویدبخش تولید خودروهایی است که در آن مهم‌ترین عامل بروز حوادث رانندگی؛ یعنی خطای انسانی حذف می‌شود.

جنرال موتورز نام این محصول را به احترام چارلز کترینگ، بنیانگذار فقید واحد تحقیق و توسعه جنرال‌موتورز که دراین شرکت ارتقا یافته بود Boss گذاشته است. این خودرو با به کارگیری تلفیقی از یک دستگاه رادار برد کوتاه دوربین‌های دقیق و سیستم رایانه‌ای مخصوصی که ارتباط این دو را با اطلاعات دریافتی از سیستم مکان‌یاب جهانی (GPS) تلفیق می‌کند و امکان حرکت ایمن خودروها را فراهم می‌آورد، تولید شده است.

این سیستم با شناسایی جاده به مرز ماهواره‌های سیستم GPS و تشخیص موانع موجود در مسیر با اتکا به دوربین‌ و رادار خود امکان هدایت خودرو را فراهم می‌آورد. جنرال‌موتورز در تولید این سیستم از نوعی نرم‌‌افزار پیشرفته الگوریتمی استفاده کرده که احتمال بروز خطا در آن را به حداقل کاهش داده است.

به یمن این سیستم بود که Boss توانست با سرعتی معادل ۹۰کیلومتر در ساعت آزمایش جاده‌ای موفقی را پشت سر بگذارد. لاری جونز جانشین مدیر واحد تحقیق و توسعه جنرال ‌موتورز با اشاره به آزمایش موفقیت‌آمیز Boss می‌گوید: در نسل آینده خودروها نه تنها می‌توانیم موتورهای الکتریکی را جایگزین قوای محرکه دیزل و بنزین کنیم که قادر به تولید محصولاتی صددرصد هوشمند و غیرآلاینده خواهیم بود.

با تولید Boss، تولید خودرویی که سرنشینان رادرحالی که صبحانه صرف می‌کنند به محل کارشان رسانده و امنیت جاده‌ای را به حداکثر برساند دیگر رویایی دست‌نیافتنی نیست.

اگرچه از سال‌ها قبل به خدمت گرفتن تجهیزات رایانه‌ای کمکی در خودروها بود و طیف وسیعی از تجهیزات الکترونیکی در خودروهای امروز به کار گرفته می‌شود، اما این اولین بار است که رایانه جانشین نیروی انسانی می‌شود و مسوولیت هدایت کامل خودرو را در غیاب دخالت انسان به دست می‌گیرد.

در حال حاضر محصولات گران‌قیمت به تجهیزاتی چون کنترل کروز، سیستم کنترل شتاب، سامانه‌های جهت‌یابی خودکار برای کمک به راننده و... مجهز هستند، اما هیچ یک از این امکانات به طور مستقیم در روند هدایت خودرو نقش ندارند. این سیستم‌ها جایگزین راننده نبودند و فقط به افزایش امنیت رانندگی کمک می‌کردند.

جنرال موتورز علاوه بر پیگیری برنامه تولید خودروهای خودکار بدون سرنشین درحال همکاری با تیم تحقیقاتی از دانشگاه کمبریج برای توسعه سیستم‌های هدایت خودکار خودرو است. توسعه این سیستم مستلزم گسترش همکاری مراکز علمی برای واحدهای تحقیق و توسعه خودروسازها و فراهم آمدن بستر لازم برای تولید این سیستم‌ها توسط قطعه‌سازان است.

مدیران ارشد جنرال‌موتورز امید دارند به تولید انبوه ولت در سال ۲۰۰۹ میلادی که اولین خودرویی در دنیا است که قابلیت شارژ باتری‌های خود با برق شهری را دارد گامی بلند به سوی کاهش اتکا به منابع فسیلی و تولید خودروهای هوشمند برداشته شود.

گفته می‌شود جنرال‌‌موتورز از حدود دو ماه قبل با عقد قراردادی با شرکت هیولت پکارد در حال اجرای طرحی محرمانه است که در آن تولید سیستم‌های کاملا کاربردی هدایت خودکار خودرو دنبال می‌شود. تحقق این هدف مستلزم استقرار ساماندهی‌های ارتباط ماهواره‌ای در خودروهای با نصب گسترده‌ این سامانه‌ها در مسیرهای جاده‌ای و شهری است.

با رونمایی Boss شرکت‌های خودروسازی دیگر چون فورد و تویوتا با انتشار گزارش پیرامون برنامه‌های خود برای تولید محصولات هوشمند سعی کردند به نوعی اهمیت تولید Boss را کمرنگ کنند. این در حالی است که به اعتقاد کارشناسان صنایع خودرو آزمایش موفقیت‌آمیز Boss گامی امیدبخش به سوی آینده است که از دیرباز برای صنعت خودروسازی ترسیم شده و آن تولید خودروهایی ایمن و بدون راننده است که توسط سیستم‌های رایانه‌ای هدایت می‌شوند.