در گفتوگو با مدیر بازاریابی و فروش سایپا عنوان شد:
افزایش تیراژ پراید برای کنترل بازار
اجرای آییننامه ستاد تبصره ۱۳ مبنی بر ممنوعیت شمارهگذاری خودروهای بنزینسوز از مردادماه سالجاری و همچنین ایجاد تعهدات جدید برای شرکتهای خودروساز به منظور تولید خودروهای دوگانهسوز، موجب شد که بازار خودرو در سالجاری به بازاری غیر قابل پیشبینی تبدیل و قیمت انواع خودرو افزایش یابد. ایجاد تعهدات جدید منجر به آن شد که دو شرکت ایرانخودرو و سایپا از تعهدات قبلی خود عقب مانده و به منظور جبران این عقبماندگی فروش نقدی را در نمایندگیهای مجاز متوقف کنند. توقف فروش نقدی بر بحران قیمت دامن زد و موجب شد که پس از چندین سال مجددا بازار سیاه برای فروش خودرو به وجود آید و محصولات این دو شرکت با افزایش چندمیلیونی در اختیار متقاضیان قرار گیرد. از سوی دیگر شرکت ایرانخودرو موفق شد پس از انجام تعهدات قبلی خود طی هفتههای گذشته فروش نقدی محصولات خود را آغاز کند، اما شرکت سایپا به متقاضیان محصولات خود وعده نیمه آذر را داده است. فرزاد نشان، مدیر بازاریابی و فروش شرکت سایپا که چندی است این سمت را از عموزاده، مدیر فروش سابق شرکت سایپا دریافت کرده است، در گفتوگوی اختصاصی با خبرنگار ما به سوالاتی در زمینه فروش و تولید محصولات این شرکت پاسخگو بود که در ذیل میآید. مژگان میرزایی
آقای نشان از ابتدای سالجاری و با اجرای مصوبات ستاد تبصره ۱۳ بازار خودرو با افزایش چشمگیر قیمت و کاهش تولید مواجه بود، آیا مصوبات ستاد تبصره ۱۳ در این امر دخیل بوده و یا اینکه دلایل دیگری در افزایش قیمت خودرو دخالت داشته است؟
اجرای مصوبات ستاد تبصره ۱۳ و ایجاد تعهدات جدید برای شرکتهای خودروساز و همچنین افزایش اعطای تسهیلات بانکی برای خرید خودرو موجب شد از ابتدای سالجاری بازار با افزایش تقاضا مواجه شود که این امر افزایش قیمت خودرو در بازار را نیز در پی داشت.
فروش نقدی شرکت سایپا چند ماهی است که متوقف و این امر مشکلات بسیاری را برای متقاضیان به وجود آورده و موجب شده که برخی محصولات این شرکت در بازار آزاد و با تفاوت قیمتی بسیار نسبت به کارخانه معامله شود، انتظار متقاضیان برای آغاز فروش نقدی محصولات این شرکت چه زمانی محقق خواهد شد؟
تاخیر در اجرای تعهدات قبلی موجب شد که فروش نقدی را تا انجام این تعهدات متوقف کنیم، از سوی دیگر در سالجاری فروش شرکت نیز به صورت لیزینگ به میزان قابل توجهی کاهش یافته است. اما از ۱۵ آذر ماه به بعد و با انجام تعهدات قبلی فروش نقدی را در شرکت آغاز خواهیم کرد.
برنامه شرکت سایپا برای کنترل قیمت خودرو در بازار چیست؟
شرکت سایپا برای اینکه بتواند قیمت را در بازار کنترل کند افزایش تیراژ تولید پراید را در برنامه کاری قرار داده به همین منظور تیراژ تولید پراید از ۳۶۰هزار به ۴۲۰هزار دستگاه افزایش خواهد یافت، با افزایش تیراژ تولید این خودرو شرکت، علاوه بر آنکه میتواند تعهدات عقبمانده را پاسخگو باشد میتواند عرضه را نیز در بازار افزایش داده و قیمت را نیز در بازار کنترل کند.
پس از اجرای طرح سهمیهبندی بنزین قیمت خودروهای دوگانهسوز نسبت به بنزینسوز تفاوت بسیاری پیدا کرد دلیل این تفاوت قیمت چه بود؟
با حذف یارانه دوگانهسوز کردن خودروهای شخصی نرخ دوگانهسوز کردن به عهده مالک گذاشته شد به همین دلیل قیمت خودروی دوگانهسوز ۷۷۰هزار تومان نسبت به خودروی تکسوز افزایش یافت. به طور مثال در خودروی پراید قیمت بنزینسوز آن از سوی کارخانه ۷میلیون و ۲۳۰هزار تومان اعلام شد و پس از نصب تجهیزات کیت و کپسول قیمت آن به حدود ۸میلیون تومان رسید.
با اجرای آییننامه ستاد تبصره ۱۳ مبنی بر ممنوعیت شمارهگذاری خودروهای بنزینسوز شرکت سایپا به چه طریق توانست مجوز تولید این خودروها را از ستاد تبصره ۱۳ دریافت کند؟
در جلساتی که طی هفته گذشته با ستاد تبصره ۱۳ برگزار شد این ستاد در قبال دوگانهسوز کردن کارگاهی ۲۰هزار دستگاه وانت که عمر آنها کمتر از ۳ سال بوده مجوز تولید ۵۰هزار دستگاه خودروی بنزینسوز را به شرکت سایپا داد. در این نشست مقرر شد که سایپا در قبال گازسوز کردن کارگاهی دو وانت مجوز تولید پنج خودروی بنزینسوز را از این ستاد دریافت کند.
سال گذشته شرکتهای خودروساز با مشکل تامین مخزن مواجه بودند به همین دلیل خودروهای دوگانهسوز گاهی اوقات بدون مخزن به متقاضیان تحویل داده میشد، آیا این مشکل در سالجاری برطرف شده است؟
مشکل تامین مخزن در سالجاری برطرف شده و در حال حاضر تمام خودروها با مخزن به متقاضیان تحویل داده میشود و مشکلی برای دوگانهسوز کردن خودروها وجود ندارد.
چندی پیش نعمتبخش دبیر انجمن خودروسازان اظهار داشت که دو خودروی ریو و زانتیا طی چند ماه گذشته ۱۵درصد کاهش تیراژ تولید داشتهاند دلیل این امر چه بوده است؟
دو خودروی ریو و زانتیا که قطعات آنها به صورت CKD وارد کشور میشود در حال حاضر با مشکل تامین قطعه از سوی کشورهای تولیدکنندگان اصلی یعنی «کره و فرانسه» مواجه هستند که این امر موجب شده تولید آنها کاهش یافته و با توجه به نیاز بازار تولید نشوند.
خودروی زانتیا علاوه بر کمبود در بازار در ماههای گذشته با افزایش چشمگیر قیمت نیز مواجه بوده، احمد قلعهبانی، مدیرعامل شرکت سایپا نیز دلیل این افزایش قیمت را تصمیم هیاتمدیره و همطراز کردن قیمت این خودرو با خودروی وارداتی تویوتا کرولا اعلام کرد، حال این سوال پیش میآید که آیا شرکتهای خودروساز میتوانند اقدام به افزایش قیمت خودرو کنند؟
هرگونه افزایش قیمت برای شرکتهای خودروساز سم است و هیچ شرکتی از این افزایش قیمت دفاع نمیکند مگر آنکه حاشیه سود محصول کم باشد و این اتفاق شامل خودروی زانتیا شده است و شرکت به دلیل حاشیه سود کم این خودرو تصمیم گرفت که با افزایش قیمت آن موافقت کند. از سوی دیگر شرکتهای خودروساز با دو نوع افزایش قیمت مواجه هستند: فروش نقدی و پیشفروش که تعیین قیمت فروش نقدی بر عهده خودروساز است، اما تعیین نرخ خودروهای پیشفروش به عهده مصوب کمیته سیاستگذاری خودرو در وزارت صنایع و معادن میباشد.
آقای نشان از سویی دیگر احمد قلعهبانی، مدیرعامل شرکت سایپا در نشست دو هفته پیش خود وعده داد که خودروی سایپا ۱۳۲ طی چند هفته آینده وارد بازار خواهد شد اما این اتفاق صورت نپذیرفت. این خودرو به طور دقیق چه زمانی وارد بازار خواهد شد؟
تولید آزمایشی این خودرو تمام شده و تعدادی از آنها نیز شمارهگذاری و در اختیار واحد مهندسی قرار گرفتهاند و این تعداد چند هفته آینده وارد بازار
خواهند شد، اما تولید انبوه این خودرو از سال آینده آغاز میشود. همچنین شرکت سایپا برای سال آینده برنامه تولید ۱۵۰هزار دستگاه سایپا ۱۳۲ را در برنامه کاری خود قرار داده است.
تفاوت سایپا ۱۳۲ با پراید صندوقدار چیست؟
شرکت سایپا سعی کرده برای طراحی این خودرو از جوانان ایده بگیرد. پراید یک خودروی جوان پسند است، جوانان پس از خرید سعی میکنند. بر روی این خودرو تغییراتی ایجاد کنند شرکت سایپا نیز با الهام از این تغییرات، خودروی سایپا ۱۳۲ را طراحی و تولید کرده است. اما این دو خودرو از لحاظ فنی تفاوتی با یکدیگر ندارند.
آقای نشان بسیاری از مردم منتظر ورود خودروی S۸۱ به بازار هستند، این خودرو چه زمانی و با چه قیمتی به بازار عرضه خواهد شد؟
شرکت سایپا برنامه تولید و عرضه این خودرو را برای سال آینده در نظر گرفته، اما در خصوص قیمت آن هنوز به جمعبندی نهایی نرسیده است و قیمت نهایی آن از سوی شرکت اعلام نشده است.
آقای نشان با اجرای طرح سهمیهبندی بنزین شرکت پخش و پالایش اعلام کرد که برای خودروهای صفر تا زمان صدور کارت اصلی کارت موقت صادر میشود پس از مدتی ارائه کارت موقت سوخت متوقف و قرار شد که شرکتهای خودروساز خودروهای صفر را با باک پر به متقاضیان تحویل دهند که این اتفاق نیز از سوی شرکتهای خودروساز صورت نپذیرفت و مشکلات بسیاری را برای متقاضیان به وجود آورد، در حال حاضر خودروهای صفر چگونه در اختیار متقاضیان قرار میگیرد؟
در ابتدای امر و با حذف کارت موقت سوخت خودروهایی که به صورت امانی در اختیار نمایندگان قرار گرفته بود با مشکلاتی مواجه شدند چون از کارخانه خارج شده و باک آنها خالی بود و شرکت پخش و پالایش نیز از ارائه کارت سوخت به آنها خودداری میکرد که این مشکل در حال حاضر برطرف شده و خودروهای صفر با باک پر به متقاضیان تحویل داده میشود.
چند درصد از محصولات شرکت سایپا بنزینسوز و چند درصد به صورت دوگانهسوز تولید میشود؟
برای سال ۸۷ شرکت سایپا در نظر دارد ۹۰درصد از پرایدها را به صورت دوگانهسوز تولید کند و تنها ۱۰درصد این خودرو به صورت بنزینسوز تولید خواهد شد، اما در این خصوص شرکت باز هم تابع سیاستهای دولت است.
شرکت سایپا در سالجاری اقدام به واردات خودروی زانتیا C۵ به کشور کرد، تاکنون چه تعداد از این خودرو وارد کشور شده و با چه قیمتی در بازار عرضه میشود؟
سری اول این خودرو که وارد کشور شد به منظور بازارسنجی بود. به همین منظور شرکت سایپا تعداد محدودی در حدود ۵۰۰ دستگاه از این خودرو را وارد کرد که با استقبال بسیار از سوی مردم مواجه شد. خودروی C۵ در حال حاضر با قیمت ۴۲میلیون و ۱۰۰هزار تومان در بازار عرضه میشود.
آقای نشان به عنوان سوال آخر، کمبود خودرو در بازار و توقف فروش نقدی از سوی شرکت سایپا موجب شد که برخی نمایندگیها اقدام به فروش خودرو با قیمت بیشتر به متقاضیان کنند برخورد شرکت سایپا با این نمایندگیها چگونه است؟
نمایندگیها به دلیل اینکه سرمایه قابل توجهی در این فعالیت گذاشتهاند، از بروز تخلف جلوگیری میکنند، اما در صورت بروز تخلف از سوی آنها شرکت به صورت جدی با آنها برخورد خواهد کرد و شرکت در برخی از موارد تا لغو نمایندگی نیز پیش خواهد رفت.
ارسال نظر