روند مصرف سوخت خودروهای داخلی در هشت سال گذشته اعلام شد
کاهش یک لیتری مصرف سوخت خودروها
بنابر آماری که شرکت بازرسی کیفیت و استاندارد ایران در گزارش اخیر خود منتشر کرده، مصرف سوخت خودروهای داخلی از سال ۸۲ تا انتهای ۹۰، در کل کاهش را به خود می بیند.
بنابر آماری که شرکت بازرسی کیفیت و استاندارد ایران در گزارش اخیر خود منتشر کرده، مصرف سوخت خودروهای داخلی از سال ۸۲ تا انتهای ۹۰، در کل کاهش را به خود می بیند.
البته در طول این هشت سال گاهی مصرف سوخت خودروها افزایش نیز داشته است، اما در مجموع خودروسازان توانستهاند از مصرف سوخت محصولات خود کم کنند. آمار موردنظر تنها به خودروهای بنزین سوز اختصاص ندارد، بلکه روند تغییرات مصرف گاز در خودروها را نیز مورد بررسی قرار داده است. البته از آنجاکه استفاده از گاز در خودروهای داخلی تقریبا از سال 84 آغاز شد، شرکت بازرسی به بررسی روند مصرف بنزین جدای از گاز در خودروها طی شش سال گذشته (84 تا 90) پرداخته است.
بر این اساس، مصرف بنزین روندی کاهشی را به خود می بیند. هرچند در یکی دو مورد مصرف بنزین طی شش سال مورد بررسی افزایش داشته، اما در مجموع استفاده از این سوخت در سال ۹۰ به حداقل طی سال های ۸۴ تا ۹۰ رسیده است.
در مورد دلایل اینکه چرا مصرف سوخت خودروها در سال های گذشته روندی کاهشی داشته است میتوان به ارتقای استاندارد یورو اشاره کرد. البته شرکت بازرسی در گزارش خود آمار ارائه شده را تنها بر مبنای روند ارتقای سیستم سوخت خودروهای داخلی اعلام کرده و کاهش مصرف سوخت آنها تحت تاثیر عواملی چون سهمیهبندی و گرانی بنزین و همچنین کاهش تمایل مشتریان به استفاده از گاز را اعمال نکرده است.
با این حساب در این آمار مسائلی مانند افزایش قیمت بنزین، خروج خودروهای پرمصرف و فرسوده از چرخه و افت تقاضای گاز در کاهشی شدن روند مصرف سوخت دخیل نبوده و تنها ارتقای سیستم سوخت خودروها در نظر گرفته شده است.
در واقع شرکت بازرسی در گزارش خود تنها به ارتقای سیستم سوخت خودروها پرداخته و بر اساس آن اعلام کرده که روند مصرف سوخت خودروهای داخلی طی سال های 82 تا 90 (برای بنزینسوزها و دوگانهسوزها) و 84 تا 90 (برای بنزینیها) کاهشی بوده است.
در نگاهی کلی به آمار اعلامی مشخص میشود رکورد مصرف سوخت خودروهای بنزین سوز، به سال ۸۴ مربوط میشود، سالی که این خودروها در آن ۴۱/۸ لیتر بنزین در هر ۱۰۰ کیلومتر سوزاندهاند.
در مورد خودروهای بنزین سوز و گازسوز نیز مشخص میشود مجموع این خودروها بیشترین مصرف سوخت خود را در سال 82 داشتهاند. در این سال میانگین مصرف سوخت آنها 83/8 لیتر در هر 100 کیلومتر بوده و این در حالی است که طی سال های قبل از 84، بیشتر خودروهای داخلی بنزین سوز بوده و خودروهای دوگانه سوز بعدها حجم قابل توجهی از تولید خودرو را به خود اختصاص دادند. هرچند مصرف سوخت خودروها از سال 82 تا 90 در مجموع کاهش داشته است، اما اعداد ثبت شده به عنوان میانگین مصرف در سال 90 نشان میدهد میزان مصرف همچنان بالا است.
طی این هشت سال، مصرف سوخت خودروهای بنزین سوز و دوگانه سوز تنها ۹/۰ لیتر کاهش داشته که عدد چشمگیری در عرض هشت سال به حساب نمیآید. همچنین میانگین مصرف سوخت بنزینسوزها نیز طی شش سال یعنی از سال ۸۴ تا ۹۰، تنها یک لیتر افت کرده است که این عدد نیز چندان چشمگیر نیست. در سال ۹۰ نیز بنزینسوزها و گازسوزها میانگین مصرفی ۹۳/۷ لیتری داشته اند و بنزین سوزها نیز به تنهایی ۴/۷ لیتر میانگین مصرفشان بوده است که باز هم اعداد بالایی به شمار میروند.
در حال حاضر کشورهای صاحب صنعت خودرو تلاش زیادی در راستای کاهش مصرف سوخت محصولات خود میکنند، زیرا «میزان مصرف سوخت» به یکی از فاکتورهای اصلی مشتریان برای خرید خودرو تبدیل شده است. این موضوع هم به لحاظ اقتصادی و هم از جنبه صرفه جویی در وقت اهمیت زیادی دارد زیرا هرچه مصرف پایینتر باشد، پول کمتری برای سوختگیری هزینه میشود و مشتریان کمتر به جایگاه های سوخت مراجعه میکنند؛ بنابراین وقت شان کمتر هدر میرود. در خودروسازی ایران نیز هرچند اقداماتی موثر برای کاهش مصرف سوخت انجام شده، اما میانگین مصرف هنوز هم بالا است و انتظار میرود خودروهای داخلی کمتر از شش لیتر در هر 100 کیلومتر سوخت مصرف کنند. حال باید منتظر گزارشهای بعدی ماند و دید مصرف سوخت خودروها در سال جاری به چه عددی میرسد و آیا روند کاهشی خود را حفظ خواهد کرد؟
روند کاهشی تا سال ۸۶
اما طبق آمار ارائه شده، مصرف سوخت کل خودروهای تولید داخل (بنزین سوز و گازسوز) از سال 82 تا 85 روندی کاهشی را به خود دیده، اما در سال 86 روند مصرف، افزایش را نشان میدهد. بر این اساس، میانگین مصرف سوخت خودروها در سال 82 رقمی حول و حوش 8/8 لیتر در هر 100 کیلومتر بوده که در بازه زمانی موردنظر (سالهای 82 تا 90) رکورد به حساب میآید. در واقع خودروهای داخلی در سال 82 بیشترین مصرف سوخت را تجربه کرده و این نشان میدهد در آن سال خودروهایی پرمصرف در چرخه تولید حضور داشتهاند. این موضوع با ماهیت خودروسازی ایران در آن سال نیز همخوانی دارد، زیرا بیشترین خودرو تولیدی طی سال 82 پیکان بوده، پیکانی که مصرف سوخت بسیار بالایی داشت.
در سال ۸۳ اما میانگین مصرف سوخت خودروها بیش از یک لیتر کاهش داشته و به ۷/۸ لیتر رسیده است. در این سال باز هم پیکان اصلیترین محصول صنعت خودرو ایران به حساب میآمد اما پراید به عنوان خودرویی کممصرف نیز کم کم در حال توسعه حضور خود در بازار بود و پیکان نیز آماده خروج از خط تولید میشد. سال بعد یعنی در اردیبهشت ۸۴، پیکان پس از کلی کش و قوس از خط تولید ایران خودرو خارج شد و پراید بیش از پیش جا پای خود را سفت کرد.
حال آمار شرکت بازرسی نشان میدهد در سال 84 میانگین مصرف سوخت خودروهای داخلی حدود سه دهم لیتر کاهش داشته و به 4/8 لیتر در هر 100 کیلومتر رسیده است. در سال بعد نیز میانگین مصرف افت کرده، اما چندان چشمگیر نبوده و افتی حدودا یک دهم لیتری را نشان میدهد.
در گزارش شرکت بازرسی، میانگین مصرف سوخت خودروهای بنزین سوز در سال ۸۵ نیز لحاظ شده که طبق آن، خودروهای داخلی دو دهم لیتر کمتر از سال ۸۴ بنزین سوزاندهاند.
اما افت مصرف سوخت طی سال های 82 تا 85 در حالی است که در سال 86 مصرف سوخت کل خودروها (بنزینیها و دوگانهسوزها) رشد را به خود میبیند. در این سال مصرف سوخت خودروها بیش از 1/0 لیتر افزایش یافته و به 4/8 لیتر در هر 100 کیلومتر رسیده است. طی سال 86 دو اتفاق مهم رخ داد، اول اینکه بنزین سهمیهبندی شد و دوم اینکه تمایل مشتریان به استفاده از خودروهای گازسوز افزایش یافت.
در این سال البته مصرف سوخت خودروهای فقط بنزین سوز نسبت به سال ۸۵ کاهشی حدودا ۳/۰ لیتری داشته و به ۹۶/۷ لیتر در هر ۱۰۰ کیلومتر رسیده است. در سال بعد نیز بنزینسوزها با افت مصرفی حدود دو دهم لیتری مواجه شدهاند و از آن سو مصرف سوخت مجموع بنزین سوزها و گازسوزها نیز کاهش را نشان میدهد.
در این سال میانگین مصرف سوخت بنزینسوزها 79/7 لیتر در هر 100 کیلومتر بوده و مجموع بنزینیها و گازسوزها نیز 27/8 لیتر بوده است.
۸۸، سال رشد دوباره مصرف بنزینسوزها
اما آن طور که در آمار آمده، میانگین مصرف سوخت خودروهای بنزین سوز در سال 88 افت داشته است. بر این اساس بنزینسوزها میانگین مصرفی 86/7 لیتری داشتهاند که در مقایسه با سال 87 رشدی کمتر از 1/0 لیتر را نشان میدهد. این در حالی است که مجموع بنزینیها و گازسوزها کاهش مصرفی بیش از 1/0 لیتر داشتهاند. این روند کاهشی در سال 89 نیز ادامه داشته و از 11/8 لیتر در هر 100 کیلومتر به 07/8 لیتر رسیده است. خودروهای بنزینسوز نیز در سال 89 با افت مصرف روبهرو بودهاند، به نحوی که میانگین مصرف بیش از 4/0 لیتر افت کرده و به 54/7 لیتر در هر 100 کیلومتر رسیده است.
آمار نشان میدهد در سال ۹۰ نیز هر دو گروه «بنزین سوزها» و «بنزین و گازسوزها» باز هم کاهش مصرف را تجربه کرده اند. در این سال، میانگین مصرف سوخت بنزینیها حدود ۱/۰ لیتر کاهش یافته و به ۹۳/۷ لیتر رسیده است.
بنزینسوزها و گازسوزها نیز با کاهشی بیش از 1/0 لیتر، به میانگین مصرف 4/7 لیتر دست یافتهاند. در هر دو گروه باید عنوان کرد سال 90 سالی است که کمترین میزان مصرف را در آن داشتهاند.
ارسال نظر