تولید خودرو نصف شد
طبق آمار اعلامی و بهرغم وعده مسوولان صنعت و معدن و تجارت مبنی بر جبران کسری تولید، سه خودروساز بزرگ کشور در ۱۰ ماهه امسال تنها ۶۰۲ هزار و ۸۷۵ دستگاه محصول سواری به تولید رساندهاند که این آمار از افت ۴۹ درصدی تولید خودرو در کشور نسبت به ۱۰ ماه سال گذشته حکایت دارد.
گروه خودرو- آمار تولید ۱۰ ماهه خودروسازان در حالی با تاخیری طولانی اعلام شد که در مقایسه با مدت مشابه سال گذشته تیراژ بازهم افت کرده و این بار افتی نزدیک به ۵۰ درصد.
طبق آمار اعلامی و بهرغم وعده مسوولان صنعت و معدن و تجارت مبنی بر جبران کسری تولید، سه خودروساز بزرگ کشور در ۱۰ ماهه امسال تنها ۶۰۲ هزار و ۸۷۵ دستگاه محصول سواری به تولید رساندهاند که این آمار از افت ۴۹ درصدی تولید خودرو در کشور نسبت به ۱۰ ماه سال گذشته حکایت دارد. در واقع تیراژ تولید خودروهای سواری کشور در ۱۰ ماه امسال و نسبت به مدت مشابه سال گذشته تقریبا نصف شده است. این افت نشان میدهد خودروسازان داخلی هنوز نتوانستهاند به روزهای خوب خود در تولید بازگردند. طبق آمار تفکیکی ایران خودرو در ۱۰ ماه امسال و نسبت به مدت مشابه سال گذشته افتی ۴۵ درصدی را به خود میبیند و سایپا و پارس خودرو نیز به ترتیب ۴/۵۱ و ۴/۵۳ درصد کاهش تولید در بازه زمانی موردنظر داشتهاند. خودروسازان بارها اعلام کردهاند دلیل اصلی افت تولیدشان مشکلات مالی است و چون نتوانستهاند پول قطعهسازان را سر وقت پرداخت کنند قطعه به دست آنها نرسیده و تولید پایین آمده است. این در حالی است که قیمت خودرو چندی پیش آزاد شد و خودروسازان توانستند اختیار قیمتگذاری را در دست بگیرند و حالا انتظار میرود با نقدینگی که از این راه روانه خزانه شان شده تولید افزایش یابد. حال باید منتظر ماند و دید در ماههای آینده آزادسازی قیمت خودرو میتواند تولید را افزایش دهد یا اینکه خودروسازان بهانههای دیگری برای افت تولیدشان خواهند تراشید. کاهش تولید خودرو که از ابتدای امسال آغاز شده تاثیری بسیار منفی بر بازار خودرو گذاشت و سبب شد قیمتها حتی بیش از دو برابر نیز رشد کنند.
تداوم افت پژو
اما نگاهی به جزئیات آمار تولید ۱۰ ماهه خودروسازان بیندازیم و ببینیم سه خودروساز بزرگ کشور چه کارنامه ای را در این بازه زمانی و نسبت به مدت مشابه از خود به جا گذاشتهاند.
طبق آمار ایران خودرو در تولید محصولات پژویی خود باز هم با افت در ۱۰ ماه امسال روبهرو بوده است به نحوی که پارس و ۴۰۵ و ۲۰۶ هر سه کاهش تولید داشتهاند. در این بین پژو ۲۰۶ افتی ۱/۸۳ درصدی را تجربه کرده و رکورددار کاهش تیراژ به شمار میرود. ۲۰۶هایی که ایران خودرو هم اکنون مشغول تولید آنها هستند مدل ایرانی این محصول به حساب میآیند و احتمالا از سال بعد روانه بازار خواهند شد. ایران خودرو؛ اما در تولید پژو۴۰۵ نیز کاهش تولیدی ۲/۳۹ درصدی را به خود میبیند و پارس نیز که در سایتهای شهرستانی این شرکت به تولید میرسد نسبت به ۱۰ ماه گذشته ۴/۲۷ درصد افت تولید داشته است. از پژو که بگذریم ایران خودرو با افت تولید سمند نیز در بازه زمانی موردنظر روبهرو بودهاست. این خودرو ۳/۲۳ درصد کاهش تیراژ داشته و این در شرایطی است که خودرویی ملی محسوب میشود. اوضاع دیگر محصول ملی ایران خودرو به نام رانا نیز چندان تعریفی ندارد و تیراژ آن هنوز به شش هزار دستگاه هم طی سال جاری نرسیده است. طبق آمار ایران خودروییها تنها پنج هزار و ۴۰۲ دستگاه رانا را در ۱۰ ماهه امسال به تولید رساندهاند حال آنکه قرار بوده تا پایان امسال ۲۶ هزار دستگاه از این محصول را به دست ثبتنامکنندگانش برسانند. اما نگاهی نیز به آمار تولید تک شاسی بلند مونتاژی ایران خودرو بیندازیم. سوزوکی گرندویتارا که در سایت خراسان ایران خودرو به مونتاژ میرسد در ۱۰ ماه امسال با افتی شدید در تولید روبهرو شده و تیراژ آن به نصف مدت مشابه سال گذشته رسیده است. ویتارا که روزگاری ۴۰ میلیون قیمت داشت حالا خودرویی بالای ۱۲۰ میلیون تومان به شمار میرود.
از ایران خودرو بگذریم و به چند کیلومتر بالاتر برویم و ببینیم سایپاییها در ۱۰ ماه امسال چه کردهاند. آمار میگوید تولید پراید در مجموع ۲/۵۵ درصد نسبت به مدت مشابه سال گذشته افت کرده و این در حالی است که هنوز هم پرتیراژترین خودرو تولید داخل به شمار میرود. کاهش تولید بلایی به سر پراید آورد که این خودرو در عرض چند ماه قیمتش دو برابر شد و حالا نزدیک به ۱۹ میلیون تومان میارزد. پراید مشترکا در سایپا و پارس خودرو به تولید میرسد. دیگر محصول سایپا به نام تیبا نیز در ۱۰ ماه امسال با افت تولید روبهرو بوده به نحوی که تنها ۱۷ هزار و ۷۶۰ دستگاه از این محصول طی ۱۰ ماه امسال به تولید رسیده است. این آمار از افت ۹/۳۷ درصدی تولید تیبا نسبت به مدت مشابه سال گذشته حکایت میکند. تیبا در سایت کاشان سایپا به تولید میرسد و اولین محصول ملی این شرکت به شمار میرود. سایپا در حال حاضر تنها همین دو محصول را به تولید میرساند. اما زیرمجموعه سایپا یعنی پارس خودرو نیز اوضاع و احوال مناسبی در تولید طی ۱۰ ماه امسال نداشته است. در بین محصولات این شرکت تنها مگان با رشد تولید روبهرو بوده و باقی خودروهای پارس خودرو کاهش تولید را تجربه کردهاند. مگان که حالا دیگر خودرویی بالای ۸۰ میلیون تومان به شمار میرود در ۱۰ ماه امسال و نسبت به مدت مشابه سال گذشته ۱۴ درصد رشد تولید داشته است. این در حالی است که نیسان تینا کاهشی ۴/۱۵ درصدی را به خود میبیند و ماکسیما نیز تنها ۶۴۳ دستگاه در ۱۰ ماه امسال تولید داشته است.
به سراغ تندر-۹۰ برویم محصولی که مشترکا در ایران خودرو و پارس خودرو به تولید میرسد و از افت تولید در امان نبوده است. طبق آمار در مجموع تولید تندر-۹۰ طی ۱۰ ماه امسال و نسبت به مدت مشابه سال گذشته ۵/۱۳ درصد افت کرده و به نظر میرسد مشکلات مالی و عدم تامین به موقع قطعات دلیل اصلی افت تولید تندر-۹۰ باشد. تندر هم که روزگاری قیمتی زیر ۱۵ میلیون داشت حالا به خودرویی نزدیک به ۴۰ میلیون تومان تبدیل شده و دیگر کمتر کسی در خاطرش مانده که قرار بوده این محصول با قیمتی زیر ۱۰ میلیون تومان به دست مشتریان ایرانی برسد.
ارسال نظر