ایسنا- صادرات خودرو یکی از مسائلی است که خودروسازان برتر دنیا همواره برای حفظ حضور خود در بازارهای جهانی و رقابت هر چه بیشتر همواره به فکر حفظ هرچه بیشتر آن بوده‌اند، اما گویا قرار است صادرات خودروسازان داخلی با توجه به مسائل جهانی و عدم صرفه اقتصادی در برخی بازارها محدودیت بیشتری به خود گیرد. شکی نیست که خودروسازان جهانی به صادرات به عنوان یکی از مقوله‌های جدی برای بقا و ادامه حیات خود در بازارهای بین‌المللی می‌نگرند. این مساله وقتی حساس‌تر ‌شد که بحث بحران جهانی در ماه‌های پایانی سال گذشته میلادی رفته‌رفته اوج گرفت و زمانی که بزرگان خودروساز نتوانستند در بازارهای داخلی خود فروش خوبی داشته باشند و شرایط تقریبا برابری نیز در بازارهای جهانی وجود داشت، فروششان در سایر کشورها نیز دچار مشکل شد و قیمت خودرو در این بازار کاهش یافت. حتی این کاهش نیز نتوانست تاثیر و تسهیل چشمگیری در عرضه بیشتر آنها داشته باشد. به موازات این امر و با گذشت حدود ۹ ماه از بحران جهانی، بازار ایران نیز برخلاف ادعای صاحب‌منصبان صنعتی با وجود حمایت‌های همه جانبه دولتی از خودروسازان نیمه دولتی در خصوص وجود رقابت آزاد، بحران جدی‌تری به خود گرفت. جدا از بحث بازار داخل، هم‌اکنون صادرات خودروسازان نیز با مشکلات جدی روبه‌رو شده است. کار تا جایی پیش رفته که عنوان شد ایران‌خودرو قصد دارد صادرات خودرو را با توجه به زیان‌دهی آن قطع کند. هر چند حسینی، قائم مقام معاونت صادرات ایران‌خودرو چنین امری را با این صراحت رد می‌کند، ولی هر نوع تصمیم‌گیری در این رابطه را منوط به تصمیم مدیریت ارشد این شرکت می‌داند.

اما بحث‌های قیمتی صادرات خودرو نیز در نوع خود جالب توجه است. در حالی که از سوی دبیر انجمن خودروسازان عنوان شده بود که با توجه به حضور خودروسازان جهانی در بازارهای صادراتی ایران، خودروسازان داخلی مجبور به کاهش قیمت‌های خود هستند و ممکن است صادرات به صورت کامل (CBU) کاهش یابد، حسینی ضمن رد هرگونه کاهش قیمت برای خودروهای صادراتی ایران‌خودرو گفته که این شرکت حتی در برخی مدل‌های خود افزایش قیمت نیز داشته است!

البته وی تاکید کرده که اگر ایران‌خودرو نتواند محصولی را با سودآوری و ارزآوری مناسب به فروش رساند، از ادامه صادرات آن جلوگیری خواهد شد. امیرعباس حسینی، قائم‌مقام معاونت صادرات ایران‌خودرو همچنین گفته است که قصدی برای قطع صادرات ایران‌خودرو نیست، اما برای حفظ سرمایه‌گذاری، حضور در بازار و همکاری‌های مشترک‌ سعی در حفظ سایت‌های تولیدی خارج از کشور داریم تا کمترین تغییرات و خسارت به آنها وارد شود. وی در عین حال گفته است که هم اکنون صادرات به ۳۰ کشور دنیا به صورت کامل برقرار است و سال گذشته ۴۳‌هزار دستگاه خودرو صادر شده است که تقریبا ۳۹هزار دستگاه آن CBU بوده است. همچنین باید توجه کرد که ایران‌خودرو از ابتدای سال تاکنون ۴۵۰۰ دستگاه به صورت CBU صادر کرده و در حوزه CKD نیز حدود هزار دستگاه تولید شده است.

وی در ادامه توضیح داد که ایران‌خودرو شش سایت تولیدی در خارج از کشور دارد و در صورتی که محاسبات مجدد مدل‌های اقتصادی و کسب وکار نشان دهد که منافع ما تامین نمی‌شود، در ادامه فعالیت‌مان تجدیدنظر خواهیم کرد. در این موضوع راه‌کارهایی وجود دارد؛ ازجمله کاهش سهم سرمایه‌گذاری وافزایش سهم دانش فنی و برند. مدیر صادرات ایران‌خودرو در مورد سودآوری سایت‌ها گفته است که سایت‌های مذکور خیلی جوان هستند و سایتی که در حال حاضر به مرحله اقتصادی‌تری رسیده، سایت سوریه است که با افتتاح خطوط افزایش ظرفیت رنگ و بدنه رقابت‌پذیری و مطلوبیت تولید را در آنجا افزایش داده‌ایم. هرچه سطوح ساخت قطعات بالا رود، مزیت‌های تولید نیز افزایش می‌یابد. البته باید توجه کرد اگر سایتی به تیراژ اقتصادی نرسد، به طور قطع مدل کسب و کار آن بازنگری می‌شود. اما سایت‌هایی که تنها در آنها بحث مونتاژ مطرح است، بحث متفاوت است و هر کشور قوانین خاصی برای حمایت از تولید داخل خود دارد. همچنین سوال شده که این افزایش قیمت تاثیری در کاهش سهم بازار محصول ایران خودرو نداشته است؟ وی گفته است: برخی محصولات جدید را با قیمت جدید ارائه می‌کنیم، ولی روش‌های فروش بسیار تاثیرگذارتر از قیمت فروش است و بسته به رفتار بازار قیمت تعیین می‌کنیم. از ابتدای سال تاکنون نسبت به سال گذشته در توسعه محصولاتی که ایران‌خودرو صادرمی‌کند و در شبکه فروش ایران‌خودرو در دنیا صادر می‌شود (غیر از پژو ۲۰۶ صندوق‌دار) رشد داشتیم، ولی در محصول پژو ۲۰۶ صندوق‌دار شاهد کاهش صادرات بودیم و آن هم به این دلیل بود که در مورد پژو ۲۰۶ صندوق‌دار نیز نمی‌خواهیم این خودرو با قیمت کمتری فروخته شود.