مجتبی راد

گروه خودرو- شنبه گذشته یادداشتی با تیتر «تاملی در موضوع برکناری ضربتی یک مدیر» در این صفحه به چاپ رسید که نویسنده در این یادداشت یکی از نقاط ضعف منوچهر منطقی را عملکرد نامناسب روابط‌عمومی وی و عدم ارتباط قوی با رسانه‌ها خوانده بود. مجتبی راد از شرکت ایران‌خودرو در این زمینه جوابیه‌ای ارسال کرده که در ذیل می‌خوانید:

جناب آقای غلامرضا کیامهر، مطلب جنابعالی با عنوان تاملی در موضوع برکناری ضربتی یک مدیر صنعت را خواندم. بدون تردید تحولات مجموعه‌های ملی و فراملی نظیر گروه صنعتی ایران‌خودرو با واکنش‌ها و عکس‌العمل‌های متفاوتی همراه است که در مسیر توسعه می‌بایست جملگی را به فال نیک گرفت.

در مطلب خود اظهار فرموده‌اید: یکی از نقاط ضعف آشکار دکتر منطقی، ضعف روابط‌عمومی او و عدم آگاهی ایشان از اهمیت داشتن ارتباط قوی با جامعه مطبوعات و رسانه‌های کشور بود. ضمن احترامی که برای جنابعالی قائل می‌باشم، معتقدم در بخشی از مطلب خود که از منظر یک خبرنگار و کارشناس ارتباطات به موضوع پرداخته‌اید، دچار تحلیل و نتیجه‌گیری نادرست شده و در آن آسیب‌شناسی خود از زاویه دید اشاره شده به پاسخی خلاف واقع دست‌ یافته‌اید. معتقدم این اشتباه برداشت ناشی از عدم آشنایی شما با مجموعه عظیم ایران‌خودرو و فعالیت‌های ارتباطی آن و درک ناقص از شخصیت مدیریتی آقای منطقی است. انتظار می‌رود در این‌گونه مباحث، موضوع از دیدگاه ارتباطی براساس معیارها و شاخص‌های حرفه‌ای خود، مورد بررسی قرار گرفته تا خواننده از روش شما برای ارزیابی روابط‌عمومی یک سازمان مطلع شود، البته برای بنده به دلیل اطلاعاتی که از آن مجموعه دارم، مشخص نیست که با چه ذهنیتی و چه خط‌کشی، روابط‌عمومی ایران‌خودرو را اندازه‌گیری فرموده‌اید! به هر روی، بر خود وظیفه دانستم در پاسخ به اظهارات شما و به دلیل صیانت از داشته‌های ایران‌خودرو به عنوان یک سرمایه ملی که متعلق به شخص و حزب خاصی نیست، مطالبی به عرض خوانندگان محترم برسانم تا حد امکان مشخص گردد که ایران‌خودرو و منطقی از آنچه جنابعالی از آن به عنوان رنج مدیران اجرایی و بنگاه‌های صنعتی نام برده‌اید (ضعف روابط‌عمومی و عدم آگاهی از اهمیت ارتباط قوی با رسانه‌ها)، مستثنا بوده است. اگر به جای وی هر کس دیگری سکاندار ایران‌خودرو بود، محضر محترم خوانندگان همان می‌نوشتم که اکنون در پی خواهد آمد. مگر آن بخشی از مطلب که به شخصیت منطقی اشاره می‌نماید.

الف- مقایسه روابط‌عمومی سال ۸۱ ایران‌خودرو با زمان فعلی:

هرچند روابط‌عمومی ایران‌خودرو در سال آغازین مدیریت منطقی نیز با آنچه شما رنج و درد بنگاه‌های صنعتی خوانده‌اید، فاصله داشته ولیکن به صورت جدی از سال ۸۲ تفکر استقرار نظام مدیریت روابط عمومی نوین در این سازمان شکل گرفته و در همین راستا ساختارهای سخت‌افزاری و نرم‌افزاری مدرن نهادینه شده که طی سه‌ و چهار سال اخیر به بهره‌برداری رسیده‌اند و همچون هر پدیده تولد یافته در‌حال‌حاضر نیز در مسیر تعالی گام برمی‌دارد و بدون شک تا رسیدن به سطح عالی مورد نظر فاصله دارد و البته نه بسیار. این مهم ثمره تفکر استقرار مدیریت روابط عمومی نوین در گروه ایران‌خودرو بوده است که بدون تردید ناشی از درک عمیق و صحیح مدیریت ارشد سازمان و به‌خصوص ویژگی‌های مدیریتی دکتر منطقی بوده و بر همین اساس پیام «ارتباطات کارآمد لازمه جهانی شدن» نه تنها بر تارک مرکز ارتباطات آن بلکه در نظر سازمانی تک‌تک کارکنان آن نقش بسته است. بدون تردید در حال حاضر ایران‌خودرو دارای یک حوزه ارتباطات حرفه‌ای و کارآمد است که اگر نگوییم در بین سازمان‌ها و بنگاه‌های مشابه بی‌نظیر است، قطعا کم‌نظیر می‌باشد. ارتباطاتی که بعد از عصر پیکان در عرصه تولید شرکت و ورود به عرصه‌های جهانی، نه تنها به عنوان چشم بینای مدیریت سازمان بلکه در نقش مغز متفکر آن برای ارتباط و مدیریت افکار مخاطبین در داخل و خارج از کشور، نقش‌آفرینی می‌کند. پیاده‌سازی ساختار سازمانی مخاطب محور با لحاظ فعالیت‌های ارتباطی که در دو بخش رسانه‌ای و غیررسانه‌ای تقسیم‌بندی شده‌اند، نتیجه وجود نگاه ژرف و اعتقاد عمیق و یقین به استقرار نظام روابط عمومی مدرن در ایران‌خودرو بوده و این سازمان در راستای مسوولیت‌های اجتماعی خود به درستی در این مسیر گام برداشته و آن را یکی از راهبردهای خود در مسیر جهانی شدن قرار داده است. اکنون از شما می‌پرسم که آیا طرح این موضوع و حمایت از این مبحث نشانگر اهمیت دادن ایران‌خودرو و مدیریت وقت آن به نقش روابط عمومی است یا بی‌توجهی به آن؟ دو پیشنهاد برای شما دارم. اول بازدید از مرکز ارتباطات ایران‌خودرو و دوم،‌ ملاقات و مباحثه با آقای دکتر منطقی با همان رویکرد خبرنگاری و ارتباطی، اطمینان دارم در زمینه ارتباطات مواردی خواهید آموخت که تا به حال در هیچ یک از کتاب‌ها و جزوات دانشگاهی نخوانده‌اید.

ب- خلاصه بررسی عملکرد روابط عمومی ایران‌خودرو براساس شاخص‌های مرتبط

بررسی عملکرد روابط عمومی (ارتباطات) ایران‌خودرو قطعا در این چند سطر نمی‌گنجد ولیکن سعی بر آن است، برخی از موارد مرتبط برای نقد اظهارات آقای کیامهر ارائه شود.

۱ - اندازه‌گیری دوره‌ای تصویر هر سازمان نزد جامعه یکی از معیارهای ارتباطی آن سازمان است. اندازه تصویر ایران‌خودرو نزد جامعه در سال ۸۱، ۵۰درصد بوده و این معیار در سال ۸۷ به ۷۰درصد افزایش یافته است. این رشد قابل‌توجه و بهبود تصویر نزد جامعه بهترین گواه بر کیفیت فعالیت حوزه ارتباطات ایران‌خودرو می‌باشد. آیا این مهم بدون تعامل گسترده با رسانه‌ها قابل‌دستیابی بوده است؟ علاوه‌‌بر آن ۵ طرح پژوهشی دیگر در سطح جامعه انجام می‌پذیرد که غالبا در بهبود برنامه‌ها و اصلاح رویکردها به کار گرفته می‌شود.

۲ - تعامل صادقانه، سازنده و شفاف با رسانه‌ها از اصول کاری هر بنگاه اقتصادی است. برگزاری بیش از ۳۰ نشست و کنفرانس خبری طی سال با اصحاب رسانه‌های داخلی و خارجی مقیم با حضور مدیران حوزه‌های تخصصی و مدیریت ارشد گروه که در برخی از آنها بیش از ۱۵۰ خبرنگار حضور داشته‌اند، دلیلی بر میزان تعامل مجموعه با رسانه‌ها بوده است. حضور مستمر منطقی و مدیران ایران‌خودرو در رسانه‌های عمومی به خصوص رادیو و تلویزیون برای تنویر افکار عمومی نیز از دیگر اقدامات در زمینه تعامل با رسانه‌ها بوده است. به طوری که ایشان با حضور در دو برنامه چالشی «نگاه یک» و «ایران‌سوم» در صدا و سیما و پاسخ به سوالات بینندگان نشان دادند که تعامل سازنده‌ای با رسانه‌های دارند.

۳ - براساس تحلیل محتوای مطبوعات که در دوره‌های شش ماهه و ماهانه انجام می‌پذیرد و براساس نتایج شش ماهه دوم سال ۸۷، نزدیک به ۳۰درصد اخبار و مطالب بخش صنعت به ایران‌خودرو اختصاص داشته و تنها ۱۳درصد آن اخبار منفی بوده است، دستیابی به این جایگاه در بین مطبوعات از کجا حاصل شده است؟

۴ - در هر سال بالغ‌بر ۵۰طرح نظرسنجی در ارتباط با فعالیت‌های ارتباطی از جمله اثربخشی اطلاع‌رسانی و تبلیغات در سطح کشور صورت می‌پذیرد و طی فرآیند مشخص نتایج آن در برنامه‌های بهبود به کار گرفته می‌شود.

۵ - انتشار پرتیراژترین هفته‌نامه خودرو کشور و ساخت و تولید برنامه‌های مشارکتی در دو شبکه رادیویی پرمخاطب جوان و سراسری و شبکه یک سیما با هدف اطلاع‌رسانی دقیق و افزایش دانش عمومی در زمینه صنعت خودرو. علاوه‌بر اینها راه‌اندازی سایت خبر ایران‌خودرو که تنها سایت الکترونیکی ۴ زبانه و مولتی مدیای کشور در زمینه صنعت خودرو است.

۶ - هماهنگی و برنامه‌ریزی برای بازدید گروهی دست‌اندرکاران رسانه‌های مختلف از ایران‌خودرو و متقابلا بازدید مسوولان ایران‌خودرو از رسانه‌ها. در این زمینه علاوه بر رسانه‌های داخلی، بازدید خبرنگاران رسانه‌های کشورهای هدف نیز در دستور کار بوده که در یک سال حضور بیش از ۱۰۰ نفر از آنها ساماندهی شده است. نظر به ایجاد پایگاه‌های تولید خودرو در خارج از کشور و توسعه صادرات ایران خودرو در ساختار سازمانی ایران‌خودرو برای مدیریت و راهبری ارتباطات خارجی نیز پیش‌بینی شده که فعالیت خود را آغاز نموده که در کمتر واحد صنعتی و اقتصادی کشور نظیر آن وجود دارد.

۷ - تهیه وتولید اطلاعات و پیام‌ها متناسب با مخاطبین از اهداف ارتباطات هر سازمان با ساختار مخاطب محور است. تهیه بیش از ۴۰گزارش ویژه برای ارائه اطلاعات خاص به برخی از مخاطبین از جمله اصحاب رسانه‌ها از جمله دیگر اقدامات برای ارتباط بیشتر و موثرتر با رسانه‌ها بوده است. همانطور که گفته شد بررسی فعالیت‌های ارتباطی سازمانی نظیر ایران‌خودرو در چند سطر نمی‌گنجد و از پرداختن به آمار فعالیت‌های غیررسانه‌های نمایشگاه‌ها و همایش‌ها و بازدیدها که طبعا فعالیت‌های رسانه‌ای به دنبال دارد، خودداری شده است. آنچه مهم است وجود آسیب اظهارنظر در مورد پدیده‌ها بدون اشراف دقیق کامل بر موضوعات است که انتظار می‌رود این ضعف در بدنه کارشناسی کشور روز به روز، رنگ ببازد.