قیمت تندر E2 در دست بررسی است

گروه خودرو- طی چند ماه گذشته افت قیمت مواد اولیه در صنعت خودروسازی این توقع را ایجاد کرد که شرکت‌های خودروساز نیز قیمت خودروهای داخلی را کاهش دهند.

این الزام در حالی برای خودروسازان ایجاد شده که به گفته مسوولین شرکت‌های خودروساز و کارشناسان صنعت خودرو به هنگام افزایش قیمت مواد اولیه به شرکت‌های خودروساز اجازه افزایش محصولات تولیدی داده نشد تا به این طریق جلوی زیان این شرکت‌ها گرفته شود اما در حال حاضر و با کاهش قیمت مواد اولیه مسوولین کشور شرکت‌های خودروساز را ملزم به هماهنگی با بازار جهانی می‌کنند که این امر امکان‌پذیر نیست.

از سوی دیگر کارشناسان صنعت خودرو معتقدند که شرکت‌های خودروساز ناچار به خرید با مدت زمان هشت ماه هستند که این امر موجب شده مواد اولیه ارزان قیمت تاکنون به خط تولید آن هنوز وارد نشود به همین دلیل کاهش دستوری برای خودروسازان منطقی نیست.

اما علی اکبر محرابیان وزیر صنایع و معادن در گفت‌وگو با فارس با تایید عدم افزایش قیمت از سوی شرکت‌های خودرو اظهار داشته که بحث کاهش قیمت خودرو نیز مانند تعیین تعرفه است که باید روزانه در مورد آن تصمیم‌گیری شود و در حال حاضر در این خصوص تصمیم جدیدی گرفته نشده است.

محرابیان در این گفت‌وگو در خصوص موضع وزارت صنایع و معادن در خصوص کاهش قیمت جهانی خودرو و تاثیر آن بر قیمت خودرو در داخل نیز اظهار داشت: در زمینه تولید واردات خودرو در سال‌جاری روند افزایشی داشته‌ایم. طی این مدت در دنیا اتفاقاتی صورت گرفت که این عوامل تاثیر بسیاری بر صنعت خودرو داشت اما با وجود تمام بحران‌های جهانی خودروسازان طی این مدت قیمت خودرو را به منظور رفاه حال مشتری افزایش ندادند.

به گفته محرابیان طی این مدت قیمت برخی مواد اولیه تولید خودرو مانند فولاد و مواد پتروشیمی و علاوه بر آن، رشد دستمزدها نیز در داخل افزایش یافت، از طرفی آزادسازی قیمت محصولات پتروشیمی در داخل موجب ‌می‌شود گاهی این محصولات در داخل بالاتر از قیمت‌های جهانی عرضه شوند که این مساله تاثیر زیادی بر قیمت تمام شده تولید خودروسازان ایرانی دارد.

ولی به منظور تنظیم بازار و جلوگیری از وارد آمدن فشار به خانوارها از افزایش قیمت خودرو در فروش‌های رسمی کارخانه‌ها جلوگیری شد.

به این ترتیب سود حاصل از تولید برخی خودروها به شدت کاهش یافت و تولید برخی خودروها نیز وارد ناحیه ضرر شد ولی در کل سبد تولید خودرو با سود بسیار پایینی به مردم عرضه شد.

وی در ادامه افزود: در سال‌جاری کاهش قیمت در برخی مواد اولیه تولید خودرو اتفاق افتاد ولی با توجه به اینکه سال قبل افزایش قیمتی را در خودرو نداشتیم، امسال نتوانستیم کاهش قیمتی را در این زمینه داشته باشیم. علاوه بر این، هزینه‌های دستمزد نیز امسال افزایش داشت که به رغم این موضوع باز هم از افزایش قیمت خودرو جلوگیری شد.

وی در ادامه اظهار داشت: طی هفت سال اخیر نرخ رشد قیمت خودرو در مقایسه با نرخ رشد تورم بسیار نازل بوده است در نتیجه با افزایش بهره‌وری و تیراژ تولید خودرو، کاهش سود خودروسازان جبران شده و کسب سود از طریق افزایش قیمت حاصل نشده است که این موضوع در مورد خودروهای مختلف، متفاوت است.

به طور مثال در مورد تولید تندر-۹۰ طبق شرایط باید افزایش قیمتی را اعمال می‌کردیم ولی از این کار جلوگیری کردیم که این مساله نیز مورد اعتراض خودروسازان قرار گرفت ولی با حفظ منافع قطعه‌ساز، خودروساز و خریدار، قیمت تندر افزایش نیافت. در این میان از سود شرکت رنو پارس کاستیم تا از افزایش قیمت تندر جلوگیری شود.

محرابیان در پایان این گفت‌وگو در خصوص اینکه چرا تاکنون قیمت تندر-۹۰ مدل E۲ به تصویب نرسیده، نیز عنوان کرد: در مورد قیمت تندر E۲ در وزارت صنایع در حال تصمیم‌گیری و بررسی کارشناسی هستیم که امیدواریم قیمت این خودرو طی دو هفته آینده مشخص شود.