حمیدرضا بهداد

عکس: حمید جانی‌پور

عدم وابستگی به پژو، عدم کاهش قیمت خودرو، تولید ۱۰ محصول جدید و رسیدن به رقم صادرات ۶۰۰هزار دستگاه خودرو، مهم‌ترین محورهای نشست خبری روز گذشته مدیرعامل ایران خودرو در راستای استراتژی ۷ سال آینده این شرکت بود.

منوچهر منطقی که روز گذشته طبق وعده قبلی خود مبنی بر اعلام استراتژی آینده ایران خودرو، در جمع رسانه‌های داخلی و خارجی حضور یافت در حالی به بیان این استراتژی پرداخت که برخی از بندهای آن با پرسش و ابهاماتی از سوی خبرنگاران مواجه شد و منطقی نیز گاهی کلی و گاهی جزئی به پرسش‌ها و ابهامات مذکور پاسخ داد.

توسعه محصول در استراتژی ۷ ساله

مدیرعامل ایران خودرو که ظاهرا خود را برای پرسش‌های سخت و چالش‌برانگیز رسانه‌ها آماده کرده بود، ترجیح داد برنامه‌های ۷ سال آینده شرکت را مدیر مرکز استراتژی ایران خودرو تشریح کند.

حمیدرضا تقوی‌نژاد با بیان اینکه ایران خودرو تاکنون در ۳ زمینه طراحی بدنه، قوای محرکه و زیرسیستم‌ها گام برداشته گفت: گام چهارم و اصلی شرکت طراحی پلت فرم اختصاصی است که هم‌اکنون به واسطه موتور پایه گازسوز EF۷ (ملی) در حال اجرای آن هستیم. وی افزود: علاوه بر این، پلت فرم دیگری را نیز برای تولید وانت‌های سنگین و خودروهای شاسی بلند، در برنامه ۷ سال آینده خود قرار داده‌ایم. تقوی‌نژاد با اشاره به اینکه ایران خودرو در کنار طراحی پلت فرم به توسعه محصول نیز خواهد پرداخت، تاکید کرد: ۱۲اX و NX۷ به همراه طراحی خودرویی روی پلت فرم پژو ۲۰۷ جزو برنامه‌هایی است که در استراتژی هفت ساله ایران خودرو جای دارد.

وی همچنین از توسعه خودروهای هیبریدی و دیزلی به همراه تولید محصولاتی با قابلیت کسب استانداردهای یورو ۵ و ۶ که مصرف سوختی زیر ۵ لیتر خواهند داشت به عنوان سایر برنامه‌های ایران خودرو در حوزه طراحی محصول طی۷ سال آینده خبر داد.

مدیر مرکز استراتژی ایران خودرو البته به تیراژ تولید آینده شرکت نیز اشاره کرد و گفت: تا سال ۹۵، به تیراژ یک‌میلیون و ۲۰۰هزار دستگاه خودرو در سال خواهیم رسید که نصف این رقم‌ صادر خواهد شد.

عدم وابستگی به پژو

نگاهی به برنامه ۷ ساله ایران خودرو جدای از آن که راهی سخت و صعب‌العبور را برای رسیدن به اهداف این برنامه در ذهن تداعی می‌کند، پیش فرض‌ها و احتمالاتی را نیز پیش روی ایران خودرو قرار می‌دهد که قطعا یکی از مهم‌ترین آنها، قطع روابط تجاری این شرکت با خودروسازان خارجی به خصوص پژو فرانسه به حساب می‌آید.

به هر حال ایران خودرو و پژو ۲۰ سال است که با یکدیگر همکاری مشترک داشته و به خودی خود رابطه‌ای استراتژیک و شاید محکم را پدید آورده‌اند و گسسته‌ شدن این رابطه به هر دلیلی، مسلما استراتژی ۷ سال آینده ایران خودرو را تحت تاثیری غیر قابل اغماض قرار خواهد داد خصوصا این که وزیر صنایع و معادن نیز چندی پیش نسبت به حذف فرانسوی‌ها از صنعت کشور اعلام آمادگی کرده و هشدار داده بود.

این در حالی است که ظاهرا ایران خودرو نگرانی چندانی از وقوع این واقعه نداشته و در عین حال که نمی‌خواهد پژو را به طور کامل از معادلات خود حذف کند اما در حاشیه استراتژی ۷ ساله خود راهکارهایی البته سخت، وقت‌گیر و هزینه بر را برای روزگار بدون پژو تدارک دیده است.

مدیرعامل ایران خودرو در این زمینه گفت: برای طی مسیر ۷ سال آینده خود، دواستراتژی پیش‌رو داریم به نحوی که می‌خواهیم ۵۰درصد تولید را به برند خود اختصاص دهیم تا در صورت قطع همکاری شرکای استراتژیک، توان ادامه حیات داشته باشیم. منطقی با بیان این که ۵۰درصد دیگر این مسیر به تولید برندهای خارجی اختصاص دارد تاکید کرد: یکی از اهداف اصلی ما قطع وابستگی تکنولوژیکی به پژو است که تا پایان شهریور سال آینده به آن خواهیم رسید.

وی توضیح داد: تا انتهای سال جاری سه محصول تحت برند پژو در داخل را کاملا داخلی‌سازی کرده و اواخر تابستان سال آتی نیز دیگر محصول این شرکت فرانسوی به طور کامل ساخت داخل خواهد شد که این موضوع به معنی عدم وابستگی ایران‌خودرو به پژو است، وی همچنین در زمینه اظهارات اخیر وزیر صنایع و معادن مبنی بر حذف فرانسوی‌ها از صنعت کشور گفت: ۲۰ سال است با پژو شراکت داریم و به‌رغم اینکه بنده هم مانند برخی کارشناسان معتقدم که این شرکت فرانسوی درآمد هنگفتی از بازار ایران کسب کرده اما امیدوارم کار به حذف پژو نرسد چراکه جایگزین کردن این شرکت، کار آسانی نبوده و توصیه می‌کنم پژو از صنعت کشور حذف نشود.

مدیرعامل ایران‌خودرو ادامه داد: قطعا پژو نیز با توجه به اینکه پس از فرانسه، بزرگ‌ترین بازار خود را در ایران دارد، راضی به ترک ایران‌خودرو نخواهد شد.

منطقی با تاکید بر اینکه اگر سیاست کشور در راستای قطع همکاری با پژو قرار گیرد، ایران‌خودرو تمکین خواهد کرد، گفت: در صورت بروز این رخداد روی ۵۰درصد تولید خود تمرکز می‌کنیم و سعی خواهیم کرد بهره‌وری قطعه‌سازان و میزان ساخت داخل را بالا برده و از طرفی روابط خود با سایر برندهای دنیا را توسعه دهیم. وی افزود: قصد داریم از خودروسازان جنوب شرقی آسیا نیز یکی را به عنوان دومین همکار استراتژیک خود بعد از پژو انتخاب کرده و مسیر ۷ سال آینده شرکت را با کمک آن بپیماییم.

اظهارات مدیرعامل ایران‌خودرو در زمینه افزایش بهره‌وری و ادامه مسیر بدون پژو در شرایطی است که این شرکت به گفته برخی مسوولان و کارشناسان وضعیت مالی چندان مناسبی نداشته و منطقی نیز بارها از ضرر ۱۰۰۰میلیاردی ایران‌خودرو صحبت به میان آورده و بانک‌های داخلی را به خاطر عدم ارائه تسهیلات مناسب مورد انتقاد قرار داده است.

از سوی دیگر رسیدن به اهداف بلندبالای ۷ ساله ایران‌خودرو با وجود موانع و اتفاقات احتمالی، علاوه بر آنکه نقدینگی بالایی را می‌طلبد، حمایت‌های دولتی فرای حمایتی که امروز شاهد آن هستیم را نیاز دارد و تحقق این موضوع با توجه به وضعیت مالی ایران‌خودرو، نحوه برخورد بانک‌ها با صنعت و همچنین بحران اقتصادی دنیا که دیر یا زود به مرزهای ایران‌ نیز می‌آید بسیار سخت و چالش‌برانگیز به نظر می‌رسد.

مدیرعامل ایران‌خودرو در این زمینه با اشاره به اینکه تامین منابع مالی و کنترل تورم در بخش صنایع مولد مهم‌ترین مولفه برای تحقق اهداف ۷ سال آتی این شرکت است، تاکید کرد: از بانک‌ها می‌خواهیم به ایران‌خودرو کمتر سخت گرفته و ما را در رسیدن به اهداف ۷ ساله یاری کنند چراکه کمبود نقدینگی و تورم بالا جزو موانع اصلی تولید به حساب می‌آید و حداقل انتظار ایران‌خودرو از دولت این است، همان طور که با دیگران رفتار می‌کند با ما هم رفتار کند. وی ادامه داد: چه اشکالی دارد، به ایران‌خودرو هم اوراق مشارکت داده و بدین وسیله از صنعت کشور حمایت شود؟

اصلاح ساختار مالی ایران‌خودرو

جدای از اینکه حمایت‌های مالی و تسهیلاتی از ایران‌خودرو فاکتوری اساسی در رسیدن این شرکت به اهداف ۷ سال آینده به حساب می‌آید و با فرض اینکه ایران‌خودرو ضرر ۱۰۰۰میلیاردی را نیز به نوعی جبران کند، به هر حال ساختار مالی این شرکت نیز باید هماهنگ با اهداف در نظر گرفته شده باشد. ایران‌خودرو در حال حاضر هزینه‌های زیادی صرف احداث سایت‌های تولیدی در خارج کرده و در حالی که بیشتر خودروسازان دنیا سهم عمده‌ای از درآمد خود را از محل خدمات پس از فروش کسب می‌کنند اما ایران‌خودرو منبع اصلی کسب درآمد را بر پیش‌فروش محصول متمرکز کرده است. که اگر ایران‌خودرو طبق همین روال پیش برود، طبعا به توفیق چندانی در طی مسیر ۷ سال آینده خود دست نخواهد یافت.

مدیرعامل ایران‌خودرو که ظاهرا خود نیز به اوضاع نه‌چندان مطلوب ساختار مالی شرکت پی‌ برده، در این زمینه گفت: یکی از مهم‌ترین گام‌های ما در طی مسیر ۷ ساله، اصلاح ساختار مالی شرکت محسوب می‌شود و امیدواریم با افزایش ظرفیت تولید و بهره‌وری در کنار کمک مالی بانک‌ها به این مهم دست پیدا کنیم. وی تاکید کرد: طبیعتا تولید و بهره‌وری در سایت‌های خارجی شرکت کمک زیادی به اصلاح ساختار مالی ما خواهد کرد.

منطقی همچنین با اشاره به اینکه حدود یک‌هزارو ۵۰۰میلیارد تومان از بابت فروش دارایی‌های ایران‌خودرو نصیب شرکت خواهد شد، گفت: در طرح اصلاح ساختار مالی، تعدیل نیرو جایی ندارد ولی می‌خواهیم با بالابردن توان بهره‌وری کارگران، نیروی جدید جذب نکنیم. منطقی همچنین با رد ورشکستگی ایران‌خودرو گفت: وقتی ما در بخش‌های مختلف بازار، فروش داریم و ارزش نقدینگی شرکت چند برابر رقمی است که در بورس اعلام می‌شود، ورشکستگی مفهومی ندارد.

تولیدات ایران‌خودرو، سودآور یا زیان‌ده؟

تولیدات ایران‌خودرو سودآور است یا زیان‌ده؟ این پرسش خبرنگار رویترز بود که مدیرعامل ایران‌خودرو در پاسخ به آن گفت: ما سبدی از محصولات مختلف داریم که در این بین برخی سودآور و برخی زیاده به حساب می‌آید ولی اگر به خروجی این سبد نگاه کنیم، ایران‌خودرو هم‌اکنون سودی ۳ تا ۵درصدی را از تولید به دست می‌آورد. منطقی همچنین در پاسخ به پرسش دیگر خبرنگار رویترز مبنی بر تاثیر بحران اقتصادی جهان بر استراتژی ۷ ساله ایران‌خودرو تاکید کرد: بحران فعلی برای غربی‌ها نیز کاملا شناخته شده نبوده و ابهام برانگیز محسوب می‌شود ولی در هر صورت ایران‌خودرو برنامه‌های مالی و فنی خود را به گونه‌ای طراحی کرده که در صورت رسیدن بحران به کشور نیز، توان ادامه مسیر را داشته باشد.

با چشم‌انداز ۲۰ ساله هماهنگیم

سیاست‌های کلی اصل۴۴ و چشم‌انداز ۲۰ساله کشور نیز جزو مواردی است که ایران‌خودرو طبعا برای پیمودن مسیر ۷سال آینده خود باید با آنها هماهنگ باشد.

منطقی در این زمینه تاکید کرد: اتفاقا ۸ تا ۱۱ بند از برنامه پنجم توسعه، دقیقا با یکی از اهداف اساسی ایران‌خودرو یعنی افزایش صادرات هماهنگ است وی با بیان اینکه برنامه تولید ۱۰محصول ایران‌خودرو طی ۷سال آینده در جهت کاهش سوخت و ارتقای ایمنی تدوین شده گفت: برای استراتژی ۷ساله خود سعی کرده‌ایم تا تمام موارد را در نظر گرفته و موضوعی را از قلم نیندازیم. چرا که وقتی استراتژی تدوین می‌شود تمام موانع و احتمالات و اتفاقات نیز در آن لحاظ شده و برنامه ما بر مبنای همین احتمالات به طراحی رسیده است.

مدیرعامل ایران‌خودرو با اعلام آمادگی بابت واگذاری سهام شرکت نیز گفت: هیات‌مدیره ایران‌خودرو هیچ اصراری در حفظ سهام خود نداشته و به جز ۳قطعه ساز بزرگ خود، حاضر است باقی بخش‌های شرکت را واگذار کند. وی همچنین درباره احتمال تغییر استراتژی ۷ساله ایران‌خودرو در صورت برکناری خود تاکید کرد: سالی که به ایران‌خودرو آمدم برنامه تدوین شده پیشین این شرکت به اتمام رسید و از سال ۸۱ به بعد مسیر مدنظر خود را ادامه دادم و امیدوارم کسانی هم که بعد از من می‌آیند، استراتژی فعلی را تغییر ندهند چرا که با اوضاع فعلی، نباید بستر طراحی شده را تعویض و راه‌های دیگری امتحان کرد.

فیات و چری در استراتژی ایران‌خودرو

از جمله مواردی که در استراتژی ۷ساله ایران‌خودرو به چشم نمی‌آید همکاری این شرکت با خودروسازان چینی و همچنین تولید محصول زیر ۱۰میلیون تومان برای بازار داخل است. این در شرایطی است که منطقی بارها روی همکاری با چینی‌ها تاکید و اعلام کرده که هیچ‌گاه این چشم‌بادامی‌ها را فراموش نخواهد کرد.

وی در این زمینه گفت: همکاری با چینی‌ها و حتی ایتالیایی‌ها نیز جزو استراتژی ۷ساله ایران‌خودرو به حساب می‌آید اما چون موضوعی عام محسوب شده و شرایط خاصی دارد، در متن استراتژی شرکت نیامده است.

منطقی همچنین در زمینه برنامه ایران‌‌خودرو برای حضور پررنگ‌تر در بازار خودروهای زیر ۱۰میلیون تومان داخل گفت: علاوه بر اینکه محصولی در کلاس A را طی سال ۹۰ تا ۹۵ برای بازار زیر ۱۰میلیون تومان عرضه خواهیم کرد، به وضعیت فعلی روآ نیز در بازار به عنوان تنها نماینده زیر

ده میلیون تومان ایران‌‌خودرو، سر و سامان می‌دهیم.

کاهش قیمت خودرو دور از ذهن است

در حالی که بحران اقتصادی دنیا، کاهش قیمت مواد اولیه را موجب شده و مشتریان ایرانی انتظار کاهش نرخ خودروهای تولید داخل را دارند، مدیرعامل ایران‌خودرو این موضوع را تقریبا دور از ذهن دانست.

منطقی گفت: با توجه به اینکه ما مواد اولیه برای تولیدات را در ابتدای سال خریدیم و تاکنون هم براساس همان مواد در حال تولید هستیم برای امسال نمی‌توانیم قول کاهش قیمت را بدهیم ولی احتمال دارد با توجه به کاهش قیمت مواد اولیه از چند ماه گذشته برای سال آینده کاهش قیمت داشته باشیم هرچند که این موضوع نیز دور از ذهن است.

وی افزود: ما علاوه‌بر قیمت مواد اولیه، میزان بهره‌وری را نیز برای کاهش قیمت در نظر داریم و سعی خواهیم کرد تا به تعادل برسیم.

وی درباره برنامه صادرات یک میلیارد دلاری و تحقق ۷۰درصدی آن تا پایان سال نیز اظهار داشت: ما در حال حاضر ۸ تا ۱۰محصول را در بازارهای جهانی عرضه کرده‌ایم و برای ۸ محصول بازار بسیار خوبی را داریم و با توجه به اینکه بازار چین و هند عکس تمام بازارها با افزایش صادرات مواجه بوده‌اند ما نیز همین افزایش را تجربه خواهیم کرد.

X۱۲ کم‌هزینه‌ترین خودرو داخل است

منطقی همچنین درباره تولید X۱۲ با توجه به اینکه هزینه‌های تولید سمند هنوز پاس نشده است،‌ گفت: X۱۲ برای ما کمترین هزینه تولید را داشته است و یکی از برنامه‌های اساسی ما تولید این محصول برای بازار صادرات بوده تا سبد محصولات صادراتی خود را تکمیل کنیم.

وی ادامه داد: مزیت ما نسبت به اروپایی‌ها طراحی است و به زودی خودرویی را با بیش از۵۰درصد ساخت داخل تولید و با قیمت حدود ۱۰میلیون تومان عرضه می‌کنیم.

چرا کارکنان پمپ بنزین سرطان نگرفتند؟

منطقی همچنین در پاسخ به انتقاد رییس‌پلیس راهنمایی و رانندگی کشور درخصوص سرطان‌زا بودن محصولات ایران‌خودرو گفت: اگر چنین است پس چرا کارکنان پمپ‌بنزین سرطان نگرفته‌اند؟ وی درباره اخطار سازمان بهینه‌سازی مبنی ‌بر حذف پژو ۴۰۵ نیز تاکید کرد: از ۴۰۵ بی‌کیفیت‌تر و غیراستانداردتر هم داریم و هر وقت آنها حذف شدند، ما هم ۴۰۵ را حذف می‌کنیم.