ثبات قیمت تندردر پی توافق با رنوپارس
وزارت صنایع و معادن جمعه گذشته در حالی رسما خبر از عدم افزایش قیمت تندر -۹۰ داد که خودروسازان کشور پیش از این بارها تهدید کرده بودند در صورت عدم صعود نرخ کارخانهای تندر، تولید این محصول را متوقف میکنند.
حمیدرضا بهداد
وزارت صنایع و معادن جمعه گذشته در حالی رسما خبر از عدم افزایش قیمت تندر -۹۰ داد که خودروسازان کشور پیش از این بارها تهدید کرده بودند در صورت عدم صعود نرخ کارخانهای تندر، تولید این محصول را متوقف میکنند. این در حالی است که طبق نمابر ارسالی روابط عمومی وزارت صنایع و معادن یکی از دلایل اجماع بر سر ثبات قیمت تندر، همکاری موثر و مثبت ایران خودرو و سایپا ذکر شده است، موضوعی که برخلاف مواضع قبلی مدیران عامل این دو خودروساز اتخاذ شده است. عجیبتر نیز آن که در جلسه پنجشنبه گذشته که طی آن حکم ثبات قیمت تندر صادر شد، علیاکبر محرابیان وزیر صنایع و معادن و مهرداد بذرپاش مدیر عامل سایپا، شرکت نداشته به نحوی که منوچهر منطقی مدیرعامل ایران خودرو به نیابت از محرابیان ریاست جلسه را بر عهده گرفته و حضار جلسه مذکور پیشنهاد عدم افزایش قیمت تندر -۹۰ را از زبان وی شنیدهاند.، پیشنهادی که دست آخر نیز رای آورده و تلاش یک و نیم ماهه خودروسازها را برای صعود نرخ کارخانهای تندر بینتیجه گذاشت.این موضوع در شرایطی است که به گفته برخی منابع آگاه، مدیرعامل ایران خودرو، نه نظر شخصیاش، بلکه نظر رسمی وزارت را در جلسه پنجشنبه اعلام کرده است. آن هم در روزی که بذرپاش به عنوان اولین کسی که بحث توقف تولید تندر را مطرح کرد، در پاریس به سر میبرده و احتمالا مشغول مذاکره و رایزنی در باب قیمت تندر با مسوولان رنو فرانسه بوده است و جای خالی وی را مدیرعامل پارسخودرو، مسیح تفرشی، پر کرده بود.
پرچم سفید خودروسازها
بیشتر مسوولانی که به نوعی جزو کاراکترهای داستان «تندر-۹۰ و قیمتش» به حساب میآیند روز گذشته یا در دسترس نبوده و یا تلفنهای همراهشان را خاموش کرده بودند
در این بین علیاصغر سرائینیا، مدیر فروش ایرانخودرو با بیان اینکه خودروسازها چارهای جز انجام حکم وزارت ندارند گفت: ما چند ماه برای خروج تندر از حالت ضرردهی به واسطه افزایش قیمت کارخانهای آن با مسوولان وزارت صنایع رایزنی کرده و خواستار تحقق این درخواست شدیم اما در نهایت، وزارت رای به ثبات نرخ این محصول داد.
وی با بیان اینکه طبق توصیه وزیر صنایع، فروش تندر-۹۰ با همان قیمتهای اولیه از دوشنبه هفته جاری آغاز میشود تاکید کرد: امروز هم با مدیرعامل ایرانخودرو در این زمینه جلسهای برگزار خواهد شد و هم برای هماهنگی بیشتر جهت پیشفروش تندر طی هفته جاری، جلسهای را با مسوولان پارسخودرو برگزار خواهیم کرد.
سرائینیا هر چند به ماهیت جلسه مورد نظر با منطقی اشارهای نکرد، اما در پاسخ به این پرسش خبرنگار ما که از وی پرسید آیا این جلسه برای ادامه تلاش خودروسازها در زمینه افزایش قیمت تندر برگزار خواهد شد یا خیر، تصریح کرد: ایران خودرو تاکنون تنها یک بار نسبت به پیشفروش تندر-۹۰، اقدام کرده و هیچ دعوتنامهای نیز با نرخهای جدید برای مشتریان نفرستاده است و حال نیز طبق حکم وزارت صنایع و معادن، دوشنبه این هفته پیش فروش مرحله جدید را با قیمتهای قدیم آغاز میکند.
اظهارات مدیر فروش ایران خودرو در شرایطی است که طبق دعوتنامههایی که از طرف برخی مشتریان این شرکت برای دفتر روزنامه ارسال شده، ایران خودرو طی پیشفروش ویژهاش در دهه فجر سال گذشته، تندر-۹۰ را در شرایطی که هنوز تعهدات مرحله اولش باقی مانده بود در لیست خودروهای پیش فروش شده، قید کرده و طی یکی دو هفته اخیر نیز که برای مشتریان، دعوتنامه پیشفروش مذکور را فرستاده است، قیمت تندر حدود دومیلیون تومان گرانتر شده بود.
دستور است، چارهای نیست
تاکید وزارت صنایع مبنی بر ثبات قیمت تندر درحالی است که خودروسازها معتقدند، تولید تندر ۹۰ به حاشیه ضرر رسیده و به همین دلیل باید نرخ کارخانهای این محصول افزایش یابد. چرا که تولید تندر با این شرایط صرفه اقتصادی ندارد. حال با این شرایط چه سرنوشتی در انتظار تندر ۹۰ خواهد بود؛این پرسشی است که باید برای رسیدن به پاسخ آن، منتظر ماند.
احمد نعمتبخش، دبیر انجمن خودروسازها در این زمینه گفت: بالاخره شرکتهای خودروساز تلاش میکنند که با کاهش هزینهها و افزایش بهرهوری زیان کمتری ببینند، ولی در نهایت سود سهامداران آنها کم خواهد شد؛ ضمن اینکه آنها در حال تلاش برای مذاکره با رنو پارس هستند که افزایش قیمتی روی قطعات ارسالی نداشته باشد.
وی همچنین با اشاره به اینکه خودرو کالایی اساسی به حساب نیامده و بنابراین وزارت به عنوان مرجعی دولتی نمیتواند در تعیین قیمت آن نقش داشته باشد تاکید کرد: وزیر صنایع و معادن دارای دو شان است که یکی مقام وزارت وی و دیگری مقام رییس مجمعی در شرکت ایرانخودرو و سایپا است که در خصوص تندر ۹۰ دستور نوع دوم صادر شده و لازمالاجرا است.وی ادامه داد: چون این کار به صورت دستوری انجام شده، خودروسازان مجبورند که از تاریخ اعلام شده پیش فروش برای تندر ۹۰ داشته باشند.
حال که قرار است ابلاغ قیمتها به صورت دستوری باشد، بهتر بود با قیمتهای افزایش یافته این کار انجام میشد.
به گفته وی به استناد قانون برنامه چهارم توسعه، تعیین قیمت خودرو نباید به صورت دستوری انجام شود و باید خودروساز متولی این کار باشد که این موضوع برای تندر ۹۰ نیز صدق میکند.
تندر متوقف نمیشود
الزام خودروسازان به فروش تندر۹۰ با قیمتهای قبلی در حالی اتفاق افتاد که مدیران عامل ایران خودرو و سایپا پیشتر تهدید کرده بودند در صورتیکه قیمت این خودرو افزایش نیابد تولید آنرا متوقف میکنند. این درحالی است که پس از تصمیم اخیر مسوولان در مورد حفظ قیمتهای قبلی تندر، جلساتی در این شرکت برگزار شده تا در خصوص توقف یا ادامه کار خط تولید تندر تصمیمگیری شود.
روشنی مقدم، قائم مقام مدیرعامل سایپا در این مورد به فارس گفت: در جلسهای که اخیرا در مورد قیمت تندر برگزار شد بذرپاش، مدیرعامل سایپا حضور نداشت و ما نیز اخبار مربوط به این موضوع را از طریق رسانهها شنیدهایم.
وی در مورد احتمال توقف خط تولید تندر پارس خودرو نیز اظهار داشت: جلسهای در این مورد برگزار نشده و تصمیمی نیز مبنی بر توقف تولید اتخاذ نشده است.
رنو پارس کوتاه آمد
همکاری موثر و مثبت خودروسازان با وزارت صنایع در زمینه ثبات قیمت تندر ۹۰ (به نقل از نمابر ارسالی وزارت) درحالی است که مدیران عامل سایپا و پارسخودرو بارها عنوان کردهاند تولید تندر نه تنها سود آور نیست بلکه ضرر نیز میدهد، حال چه شده که خودروسازان حاضر به عدم افزایش قیمت این محصول شدهاند، پرسشی است که محمدرضا معتمد معاون تندر ایرانخودرو پاسخ جالبی برای آن داشت. وی در گفتوگو با خبرنگار ما گفت: طبق مذاکراتمان با شرکت رنو پارس( تامین کننده قطعات تندر) توافقاتی حاصل شد که طی آن میتوان تولید این خودرو را با همین قیمتهای فعلی ادامه داد و خیلی در بحران فرو نرفت، معتمد با بیان اینکه رنو پارس حاضر شده نرخ قطعات ارسالی به ایران را در حد اندکی گران کند، تاکید کرد: این شر کت قصد داشت فرم قطعات تندر را حدود ۲۰درصد در مقایسه با سال ۲۰۰۷ افزایش دهد اما طی رایزنی کارگروهی متشکل از ایران خودرو و سایپا این رقم به زیر ۶درصد کاهش پیدا کرد.
معاون تندر ایران خودرو ادامه داد: ضررده شدن تولید یک محصول دارای مراحل مختلفی است که در آخرین مرحله به حدی غیرقابل تحمل میرسد. این در حالی است که با توجه به توافق اخیرمان با رنو پارس، تولید تندر با قیمت مد نظر وزارت فعلا قابل تحمل است.
ارسال نظر