خودرو مستهلک پرهزینه است
امیر حسین خسروی- در کشورهای پیشرفته از تولید هر صد دستگاه خودرو ۵۰دستگاه خودرو فرسوده از رده خارج میشود این در حالی است که در ایران به ازای هر ۱۰۰دستگاه خودرو، کمتر از یک دستگاه خودرو فرسوده به طور متوسط از رده خارج شده است. با نگاهی به روند جایگزینی خودروهای فرسوده در سالهای اخیر میتوان ارزیابی کرد که تنها حدود ۴۰۰هزار دستگاه خودرو فرسوده در کشور از سال ۸۵ همزمان با ابلاغیه تبصره ۱۳ از رده خارج شده و از سال جاری روند این طرح حتی سیر نزولی نیز پیدا کردهاست. (البته در سال جاری روند این طرح حتی به حداقل رسیده به طوری که کمتر از ۱۰۰هزار دستگاه خودرو فرسوده از رده خارج شد)؛ این در حالی است که سالانه حدود یکمیلیون و ۸۶هزار و ۷۶۴دستگاه و از ابتدای سال جاری نیز تاکنون حدود ۶۴۰هزار دستگاه خودرو به ناوگان حملونقل کشور افزوده شده است. هر چند که در سالهای اخیر خودرو تولیدی کارخانههای داخلی از سویی و خودروهای خارجی از سویی دیگر به دلیل نوع قطعات آنها عمر مشخصی دارند به نحوی که در کشورهای پیشرفته صنعتی به طور متوسط زمانی که عمر خودرو به ۳ سال یا بیش از ۶۰هزار کیلومتر کارکرد برسد، افت قیمت آن قابل توجه است. بر اساس آمار سال ۱۹۹۴ زمان اوراق خودرو در کشور آلمان ۶سال، ژاپن ۶ سال و در آمریکا ۱۲ سال است. حتی به تازگی کشور امارات نیز برای حفظ سلامت و محیطزیست شهروندان در دبی، تصمیم دارد خودروهای بالای ۱۰ سال را از رده خارج کند، این در حالی است که در ایران برای خودروهای شخصی حدود ۳۰ سال در نظر گرفته شده است.
به طور کلی در کشورهای پیشرفته افزایش استهلاک، مالیات نقل و انتقال، تعداد دفعات مراجعه برای معاینات فنی و افزایش نرخ بیمه خودروهای فرسوده موجب شده تا نگهداری خودرو کهنه به صرفه اقتصادی خانوادهها نباشد. (در کشورهای پیشرفته هزینه بیمه خودرو همزمان با افزایش عمر خودرو بالا میرود.)
حال در کشور ما هم هزینه نگهداری خودروهای مستهلک بسیار بالا است و هم خودروی فرسوده با افت قیمت مواجه میشود به عنوان نمونه یک خودرو ۱۶میلیون تومانی پس از سه سال در بازار بدون احتساب مسائل حاشیهای از قبیل تصادف، میزان کارکرد و امور فنی، حداقل با بیش از ۵/۲میلیون تومان افت قیمت، فروخته میشود. از یک سو افزایش استهلاک خودرو (با هزینههای بالای خدمات پس از فروش) و دیگری افت قیمت مدل خودرو موجب میشود که دارندگان خودرو با گذشت زمان به دلیل هزینه نگهداری بالای خودرو دست دوم، مغبون شوند. بنابراین کسانی که خودرو خویش را پس از اتمام گارانتی به خودرو صفر تبدیل میکنند نه تنها کمتر با افت مدل خودرو روبهرو میشوند، بلکه متقبل هزینههای دوران وارانتی (خدمات پس از فروش دوران پس از گارانتی) نیز نخواهند شد.
ارسال نظر