مرحله جدید طرح اسقاط خودرو آغاز می‌شود

مژگان میرزایی

عکس: آکو سالمی

مرحله جدیدی از طرح اسقاط خودروهای فرسوده به صورت ویژه از فردا (۵ آذرماه) در سراسر کشور شروع می‌شود.

به گفته مهدی سالاریه، سرپرست طرح خروج خودروهای فرسوده ستاد مدیریت حمل‌و‌نقل و مصرف سوخت متقاضیان می‌توانند با مراجعه به سایت Farsoodeh.ir نسبت به ثبت‌نام در طرح ویژه اسقاط اقدام کنند.

براساس طرح خروج خودروهای فرسوده که از سال ۸۵ به طور جدی در دستور کار دولت قرار گرفت، مقرر شد که خودروهای فرسوده تا سال ۱۳۹۰ به دو روش جایگزینی و خرید نقدی از رده خارج شوند که از این سال تاکنون دو مرحله از طرح جایگزینی و یک مرحله از طرح خرید نقدی به مرحله اجرا گذشته شده که در مرحله دوم طرح جایگزینی خودروهای فرسوده مقرر شده بود که ۲۰۰هزار خودرو و ۱۰۰هزار تاکسی فرسوده اسقاط و جایزین شود این در حالی است که طرح مذکور باید تا پایان سال ۸۶ به اتمام می‌رسید، اما با گذشت ۵ماه هنوز طرح جایگزینی خودروهای فرسوده به اتمام نرسیده و به گفته مسوولان ستاد مدیریت حمل‌و‌نقل و مصرف سوخت احتمالا مرحله دوم این طرح دی‌ماه امسال به اتمام خواهد رسید.

همچنین با اتمام طرح خرید نقدی مرحله اول که از سال گذشته اجرای آن آغاز شد، مرحله دوم این طرح از فردا در دستور کار ستاد مدیریت حمل‌و‌نقل و مصرف سوخت قرار خواهد گرفت. در مرحله اول این طرح خرید ۹۰هزار خودروی فرسوده برنامه‌ریزی شده بود که با انصراف بیش از ۵۰هزار ثبت‌نام کننده، محدودیت زمانی لغو تا سقف پیش‌بینی شده، به حد نصاب برسد. اما به گفته مهدی سالاریه مجری طرح جایگزینی خودروهای فرسوده در مرحله دوم طرح ستاد مدیریت حمل‌ونقل و مصرف‌ سوخت خرید ۱۶۰هزار دستگاه خودروی فرسوده تا سقف یک میلیون و ۵۰۰هزار تومان درنظر گرفته شده و ثبت‌نام نیز تا زمان تکمیل ظرفیت ادامه خواهد داشت.

وی که از مرحله دوم طرح خرید نقدی به نام طرح ویژه اسقاط نام می‌برد در خصوص سن خودروهایی که می‌توانند در طرح شرکت کنند می‌گوید برای اجرای این مرحله سن خودروها از سال ۱۳۵۲(۱۹۷۳) در نظر گرفته شده که خودروهای مذکور باید ۴سیلندر به بالا باشند.

سالاریه در ادامه عنوان می‌کند: سن فرسودگی در سال جدید برای وانت ۱۵سال و برای سواری‌ها ۲۵سال درنظر گرفته شده که در گذشته سن سواری‌های فرسوده ۳۰سال محاسبه می‌شد.

کاهش تصدی‌گری دولت

سرپرست طرح خروج خودروهای فرسوده که روز گذشته در جمع خبرنگاران سخن می‌گفت در ادامه با اشاره به خروج دو میلیون خودروی فرسوده تا سال ۱۳۹۰ عنوان کرد:‌ تا پایان سال ۹۰ باید نزدیک به دو میلیون خودروی فرسوده از رده خارج شود که برای رسیدن به این آمار باید سالانه ۶۰۰هزار خودروی فرسوده از رده خارج شود که اجرای این طرح مستلزم کاهش تصدی‌گری دولت در برنامه‌های مربوط به خروج خودروهای فرسوده است، تا بخش خصوصی با رغبت بیشتری وارد این طرح شود.

وی در خصوص مراحل خرید نقدی خودروهای فرسوده نیز می‌گوید: پس از ثبت‌نام متقاضیان در سایت

Farsoodeh.ir استعلام مشخصات متقاضی از طریق راهور ناجا صورت خواهد پذیرفت و در صورتی که اطلاعات مورد تایید راهور باشد متقاضی به مراکز اسقاط معرفی و برگه اسقاط را دریافت خواهد کرد و مالکان می‌توانند پس از اتمام مراحل مبلغ خود را از ستاد مدیریت حمل و نقل و مصرف سوخت و یا از سایر بخش‌ها دریافت کنند. همچنین بر اساس آخرین مصوبه ستاد مدیریت حمل و نقل و مصرف سوخت واردکنندگان مکلف شدند که برای شماره‌گذاری خودروهای وارداتی با مصرف بیش از ۶ لیتر یک دستگاه، ۶ تا ۱۰ لیتر دو دستگاه و بیش از ۱۰ لیتر سه دستگاه خودروی فرسوده از رده خارج کنند.

به گفته سالاریه اجرای طرح مذکور موجب شد که واردکنندگان خودرو نیازمند برگه اسقاط خودروهای فرسوده باشند به همین دلیل مالکان خودروهای فرسوده می‌توانند برگه اسقاط خود را به این دسته از افراد نیز واگذار کنند و مبلغ خودروی فرسوده نیز به صورت توافقی محاسبه می‌شود. وی در ادامه می‌گوید: خرید برگه اسقاط برای خودروهای داخلی نیز موضوعیت دارد زیرا

براساس قانون جدید خودروهای تولید داخل با مصرف بیش از ۱۰ لیتر نیز باید یک خودروی فرسوده از رده خارج کنند به همین دلیل مالکان خودروهای فرسوده می‌توانند برگه اسقاط خود را به این خودروسازان نیز واگذار کنند.

سالاریه واردکنندگان قطعات منفصله را یکی دیگر از خریداران برگه اسقاط خواند و اظهار داشت: واردکنندگان قطعات منفصله نیز که عوارض واردات به گمرک پرداخت می‌کنند، می‌توانند برگه اسقاط را خریداری کرده و از تخفیف یک میلیون و ۵۰۰ هزار تومان بهره‌مند شود.

بر همین اساس حضور بخش‌های مختلف در طرح خرید نقدی موجب بالا رفتن دلال‌گری در این بخش و نامتعادل شدن قیمت خودروهای فرسوده خواهد شد. به طوری که دلالان به بهانه طولانی شدن مراحل خرید نقدی برگه اسقاط را با قیمت کمتر از مالکان خریداری کرده و آن را با قیمت بیشتر به بخش‌های خصوصی واگذار می‌کنند از سوی دیگر با توجه به آن که مسوولان ستاد سقف یک میلیون و ۵۰۰ هزار تومان را در نظر گرفته امکان دارد که خودرو با قیمت کمتر ارزیابی شده، به همین دلیل مالکان به سمت بازار آزاد و بخش خصوصی روی آورند.

هر چند سرپرست طرح خروج خودروهای فرسوده معتقد است که رواج دلال‌گری در این زمینه به ذاته ایرادی ندارد بلکه آن مسئله‌ای که مشکل‌ساز می‌شود واسطه‌گری است که خسارت وارد کند.

به گفته سالاریه تا بیش از سال ۸۵ و در مرحله اول طرح برگه گواهی اسقاط خرید و فروش می‌شد اما در مرحله جدید این ستاد چیزی به نام برگه اسقاط ندارند بلکه تمام مراحل از طریق سایت انجام خواهد شد بنابراین گواهی اسقاطی معتبر است که در این سایت مورد تایید باشد و برگ‌هایی که راهور ناجا و مراکز اسقاط صادر می‌کند مورد پذیرش نیستند که این امر موجب افزایش نظارت ستاد می‌شود.

پلاک‌های غیر ایران باید شناسنامه‌دار شوند

سرپرست طرح خروج خودروهای فرسوده با اشاره به آن که خودروهایی که پلاک غیر ایرانی دارند باید شماره VIM دریافت کنند، می‌گوید: در طرح جدید ثبت‌نام باید شماره VIM در سایت درج شود اما مشکلی که وجود داشت این بود که خودروهای قدیمی شماره VIM نداشتند و بر این اساس مذاکراتی که با راهور ناجا برگزار کردیم مقرر شد که این دسته از خودروها با مراجعه به راهور اقدام به شناسنامه‌دار شدن پلاک خود کنند.

وی در ادامه می‌گوید مالکان خودروهای با پلاک قدیمی می‌توانند به نزدیک‌ترین راهنمایی و رانندگی محل سکونت خود مراجعه کرده و درخواست شناسنامه‌دار شدن پلاک خود کنند پس از مراجعه این افراد و استعلام از طرف راهور ناجا به خودروها برچسبی داده می‌شود که شماره VIM در آن لحاظ شده و در این صورت می‌توانند در طرح شرکت کنند.

به گفته سالاریه خودروهای که پلاک ملی ندارند یا پلاک قدیمی خود را شناسنامه‌دار نکرده‌اند از هیچ امتیازی برخوردار نخواهند بود و علاوه بر حذف سهمیه سوخت به زودی از تردد آنها نیز جلوگیری خواهد شد و خدماتی نیز دریافت نخواهد کرد.

واردکنندگان، بودجه را تامین کردند

از سوی دیگر و در حالی که ناصر ابراهیمی مدیر کل گمرک در گفت‌وگو با خبرنگار ما دریافت عوارض از سوی واردکنندگان خودرو به ستاد تبصره ۱۳ را رد کرده و معتقد است که همچنین عوارضی از واردکنندگان اخذ نمی‌شود سرپرست طرح خروج خودروهای فرسوده در پاسخ به این پرسش که بودجه در نظر گرفته شده برای اجرای طرح از چه طریق تامین می‌شود می‌گوید: بودجه عمده برای اجرای این طرح از طریق واردکنندگان خودرو تامین شده زیرا واردکنندگان موظف بودند که برای شماره‌گذاری یک خودروی فرسوده از رده خارج کنند که این امر در حال حاضر افزایش نیز یافته است به همین دلیل مشکل برای نقدینگی وجود ندارد.

وی در ادامه عنوان می‌کند: ستاد در حال حرکت به سمتی است که واردکنندگان به طور مستقیم به طرح وارد شوند نه آنکه پول را به ستاد واریز کنند و در صورت اجرای این طرح واردکنندگان ملزم می‌شوند که به طور مستقیم در طرح اسقاط خودروهای فرسوده شرکت کنند.

پنج دی ماه آخرین مهلت برای دریافت وام

مرحله دوم طرح جایگزینی خودروهای فرسوده که هم اکنون با کندی بسیار پیش می‌رود یکی دیگر مباحث مطرح شده در این نشست بود.

به گفته سرپرست طرح خروج خودروهای فرسوده از ابتدای سال ۸۵ تاکنون ۴۷۰هزار خودروی فرسوده از رده خارج شده که ۳۸۰هزار خودروی جایگزینی و ۹۰هزار خودرو به صورت نقدی از رده خارج شده‌اند. وی همچنین عنوان کرد: هم‌اکنون در حال اجرای طرح جایگزینی خودروهای فرسوده سال ۸۶ هستیم که این طرح نیز در مراحل پایانی قرار دارد و ثبت‌نام کنندگان تنها تا پنج دی ماه برای دریافت وام مهلت دارند و در صورت عدم مراجعه از طرح خارج خواهند شد.

وی در خصوص طرح نوسازی تاکسی‌های فرسوده نیز می‌گوید: علاوه بر نوسازی سواری‌های فرسوده طرح نوسازی تاکسی‌ها را نیز در دستور کار ستاد قرار دارد که از ابتدای سال ۸۵تاکنون ۵۲هزار متقاضی ثبت‌نام کرده‌اند که از این تعداد به ۳۶هزار متقاضی وام پرداخت شده و ۳۰هزار متقاضی نیز تاکسی‌های جدید تحویل گرفته‌اند.

به گفته سالاریه با توجه به آنکه سن تاکسی‌ها از ۱۵ به ۱۰ سال تغییر کرده و برخی تاکسی‌ها نیز ۱۳ ساله هستند در صورت عدم مراجعه این افراد برای جایگزینی از ابتدای فروردین سال ۸۸ از تردد آنها جلوگیری خواهد شد.