مونا مشهدی رجبی

مذاکره در مورد ادغام دو شرکت دایملر کرایسلر و جنرال موتورز مهمترین بحث بازار خودروی جهان است. یکی از دلایل اهمیت این مذاکرات قدمت دو شرکت خودروسازی است و یکی دیگر از دلایل آن بزرگی دو شرکتی است که در حال مذاکره هستند. به هر حال دو شرکت مذکور مذاکرات خود را از یک ماه گذشته آغاز کرده‌اند تا بتوانند با همکاری یکدیگر هزینه تولید خود را کاهش دهند و بازار بزرگتری در اختیار داشته باشند. این سیاست بعد از بالا گرفتن بحران اقتصادی در جهان، ورود آن به بازار خودرو برای شرکت جنرال موتورز اولویت پیدا کرد و همین مساله شرکت مذکور را به سمت یافتن شرکای توانمند هدایت کرد.

با وجود گذشت بیش از سی روز از آغاز مذاکرات دو جانبه این دو شرکت هنوز اطلاعات دقیقی در مورد نتیجه مذاکرات دو جانبه انجام شده بین دایملر کرایسلر و جنرال موتورز وجود ندارد ولی منابع آگاه از احتمال خریداری ۵۰ درصد از سهام کرایسلر توسط شرکت جنرال موتورز خبر می‌دهند. اینترنشنال هرالد تریبیون در گزارش اخیر خود نوشته است: «کرایسلر و جنرال موتورز در مورد ادغام احتمالی یا توسعه همکاری با یکدیگر مذاکره می‌کنند. این در حالیست که شرکت خودروسازی جنرال موتورز پیش از این در مورد ادغام با شرکت فورد صحبت می‌کرد و مذاکرات اولیه‌ای نیز با این شرکت انجام شده بود ولی فورد و جنرال موتورز نتوانستند در این مورد به نتیجه برسند. به هر حال در شرایطی که ادغام دو شرکت فورد و جنرال موتورز کاملا منتفی شده است شنیده‌ها از احتمال ادغام این شرکت با مزدا موتور حکایت دارد.منابع خبری اعلام کردند در روز جمعه دهم اکتبر سال جاری میلادی نمایندگان شرکت جنرال موتورز مشغول مذاکره با شرکتCerberus Capital management بودند که ۸۰.۱ درصد از سهام دایملر کرایسلر را دارد. این شرکت هم اکنون قرار داد مشارکتی با جنرال موتورز دارد که این قرارداد برای ساخت ترن‌های هیبریدی گاز- الکتریکی است. مذاکره بین شرکت صد ساله جنرال موتورز و شرکت ۸۳ ساله کرایسلر از یک ماه گذشته آغاز شده است و اخبار از احتمال ادغام دو شرکت و تولید با نسبت سهام ۵۰-۵۰ حکایت دارد که تحولی بزرگ در صنعت خودروی جهان است. در مورد دلایل تمایل شرکت‌های خودروساز امریکایی برای ادغام در شرایط فعلی دنیا دلایل مختلفی ذکر می‌شود. مطالعات نشان می‌دهد یکی از مهم‌ترین دلایل ادغام تلاش برای یافتن فرصت‌های تازه تجاری در بازار راکد خودرو است. با ادغام دو شرکت ضمن بهره‌گیری آنها از تکنولوژی‌های یکدیگر می‌توانند تولیداتی به بازار عرضه کنند که هم علاقمندان به خودروهای جنرال موتورز و هم علاقمندان به تولیدات کرایسلر را جذب کند و این یعنی پیدا شدن راهی برای خروج نسبی از رکود بازار.

الن لایس یکی از تحلیل گران در این مورد می‌گوید: «نتیجه این مذاکرات بین ۴ هفته تا ۴ ماه آینده مشخص می‌شود و تا آن زمان اخبار بیشتر بر گرفته از شنیده‌های منابع غیرمستقیم است. هم اکنون بیشتر از یک ماه از آغاز مذاکرات گذشته است ولی هنوز جزییات آن در دست نیست.»تونی کرون سخنگوی شرکت جنرال موتورز در پاسخ به خبرنگار اینترنشنال هرالد تریبیون در مورد مذاکرات این شرکت با کرایسلر می‌گوید: «ما مذاکرات مختلفی با شرکت‌های خودروسازی دیگر انجام داده‌ایم که این مذاکرات در مورد خرید سهام آن شرکت‌ها و دیگر معاملات بین شرکتی است. تصمیم ما در مورد مذاکره برای ادغام با کرایسلر قطعی است و نشات گرفته از سیاستی است که ما برای ادامه بقا در بازار خودرو به خصوص در شرایط بحرانی امروز دنیا در پیش گرفته‌ایم.»

لوری مک تاویش سخنگوی کرایسلر می‌گوید: «شرکت کرایسلر به دنبال شرکای جهانی توانمند است تا بتواند فرصت‌های تجاری و بازارهای هدف خود را توسعه دهد. در روزهای اخیر مطالبی در مورد مذاکرات دیگر کرایسلر با شرکت‌های خودروسازی اروپایی اعلام شده است ولی همین جا اعلام می‌کنم ما علاوه بر مذاکراتی که به صورت علنی اعلام شده است هیچ قرارداد و توافق نامه تازه‌ای امضا نکرده‌ایم.» برخی از خبرها از احتمال فروش سهام ۴۹ درصدی جنرال موتورز در شرکت GMACبرای خرید ۵۰درصد از سهام کرایسلر حکایت دارد. اما جزییات بیشری در این مورد هنوز در دست نیست.

از طرف دیگر شرکت خودروسازی فورد که پیش از این قرار بود با جنرال موتورز ادغام شود هم اکنون در صدد فروش بخشی از سهام خود به شرکت مزدا موتور است. شرکت فورد ۳۳درصد از سهام مزدا موتور را دارد. شرکتی که برخلاف فورد در سال‌های اخیر بسیار سودآور بوده است و درسه ماه دوم سال ۲۰۰۸ میلادی ۲/۷میلیارد دلار از درآمد آن نصیب فورد شد. شایان ذکر است فروش کامل شرکت ولوو که صد در صد تحت مالکیت شرکت فورد است در برنامه این شرکت نیست. شرکت فورد اعلام کرد هنوز توانایی مالی لازم برای کنترل شرکت‌های زیر مجموع خود را دارد و برای تامین هزینه‌های خود نیازمند فروش آنها نیست. اما مارک توربی سخنگوی فورد در مصاحبه اخیر خود اعلام کرد رابطه ما با شرکت مزدا موتور تغییری نکرده است و هنوز نتیجه مذاکرات مشخص نیست.