تندر-90 ایران به آن سوی مرزها رفت

حمیدرضا بهداد- مدیر منطقه‌ای آسیا و اقیانوسیه رنو فرانسه در حالی در جمع خبرنگاران ایرانی اعزامی به نمایشگاه بین‌المللی خودرو پارس خبر از آغاز صادرات تندر-۹۰ توسط ایران‌خودرو داد که این خبر با واکنش منفی مقامات ارشد ایران‌خودرو مواجه شد.

یکی از بندهای بسیار مهم قرارداد تندر-۹۰ که برخی از نمایندگان مجلس هفتم و همچنین علیرضا طهماسبی، وزیر وقت صنایع و معادن در قالب الحاقیه‌ای به قرارداد اصلی پیوند زدند، بحث صادرات حداقل ۲۰درصدی این خودرو از سوی ایران بود. در این بند تاکید شده، ایران‌خودرو و پارس‌خودرو می‌توانند پس از اتمام تعهدات داخلی نسبت به صادرات تندر-۹۰ اقدام کنند اما ظاهرا آن‌طور که مدیر منطقه‌ای آسیا و اقیانوسیه رنو مدعی شده، ایران‌خودرو صادرات این محصول را به عراق آغاز کرده است.آن هم در شرایطی که هنوز به ثبت‌نام‌کنندگان داخلی تعهدات معوقه دارد. به گفته وی، بزرگ‌ترین خودروساز خاورمیانه با ارسال ۳۰ دستگاه تندر-۹۰، صادرات این خودرو پرحاشیه را از ایران استارت زده و این مقدمه‌ای است برای تحقق بند مهم قرارداد تندر۹۰؛ این گفته مدیر منطقه‌ای آسیا و اقیانوسیه رنو در حالی است که پارس‌خودرو دیگر شرکت ایرانی تولیدکننده تندر، با وجود اتمام تعهدات داخلی‌اش هنوز اقدامی برای صادرات انجام نداده، اما در عوض چندی پیش مرحله دوم پیش‌فروش این محصول را آغاز کرد. البته آن‌طور که عنوان می‌شود، تمام فعالیت‌ها و اقدامات مربوط به تندر-۹۰ توسط شرکتی مشترک میان خودروسازان کشورمان، سازمان گسترش و رنو فرانسه، با نام رنو پارس صورت می‌گیرد و صادرات نیز جزو اختیارات همین شرکت به حساب می‌آید، بنابراین چون ایران‌خودرو و پارس‌خودرو هر دو عضو رنو پارس هستند طبیعتا برنامه‌ها و مسیرشان نیز باید هماهنگ با یکدیگر باشد و با این وجود بسیار عجیب به نظر می‌رسد که یکی صادرات تندر-۹۰ را آغاز کند و دیگری پیش فروش مرحله دوم آنرا!

تندری که به ایران رواست...

مدیر فروش و بازاریابی ایران‌خودرو شاید بهترین شخصی است که می‌تواند در باب ادعای مدیر منطقه‌ای آسیا و اقیانوسیه رنو مبنی بر صادرات تندر-۹۰ ایران پاسخگو باشد چرا که وی در واکنش به فروش آزاد تندر-۹۰ پارس‌خودرو عنوان کرده بود که عملکرد این شرکت با توجه به تعهدات معوقه غیراخلاقی است.

علی‌اصغر سرایی‌نیا ضمن رد این ادعا به خبرنگار ما گفت: معاونت فروش و شخص بنده به عنوان مسوول، از همان ابتدای آغاز واگذاری تندر-۹۰ به ثبت‌کنندگان، تاکید کردیم که تا پایان اتمام تعهدات داخلی نه تنها این خودرو را صادر نخواهیم کرد بلکه فروش فوری نیز نمی‌کنیم. سرایی‌نیا افزود: وقتی ثبت‌نام‌کنندگان داخلی هنوز تندر-۹۰شان را تحویل نگرفته‌اند روا نیست صادرات را آغاز کنیم و مطمئن باشید ایران خودرو صادرات تندر-۹۰ را هنوز شروع نکرده است،چرا که برای این کار باید معاونت فروش مجوز بدهد و ما تاکنون چنین مجوزی را صادر نکرده‌ایم. اظهارات سرایی‌نیا در شرایطی است که معاون تندر-۹۰ ایران خودرو نیز در گفت‌وگو با خبرنگار ما صادرات این محصول را تکذیب کرد. محمدرضا معتمد اظهار داشت: با وجود آنکه بیش از ۹۰درصد تعهدات‌مان را در قالب تندر-۹۰ به اتمام رسانده‌ایم اما هنوز یک دستگاه از این خودرو نیز از سوی ما به بازارهای هدف، صادر نشده است. وی در عین حال گفت: البته ممکن است برای حضور در نمایشگاه‌های منطقه مانند سوریه و عراق تعدادی انگشت‌شمار تندر-۹۰ را به آن سوی مرزها فرستاده باشیم که این به معنای صادرات نیست و اصلا مسوول اصلی در این زمینه خود شرکت رنو پارس به حساب می‌آید و ما به تنهایی تصمیم‌گیرنده نخواهیم بود. اظهارات معتمد در شرایطی است که وی و مدیر فروش ایران خودرو، بر این باورند که تعهدات تندر-۹۰ این شرکت تا پایان آبان ماه سال جاری به اتمام خواهد رسید و پس از آن، فروش آزاد و صادرات این خودرو آغاز می‌شود.

اما در عین حالی که رنو پارس بر صادرات

تندر -۹۰ از ایران تاکید داشته و ایران‌خودرو نیز این موضوع را انکار می‌کند، به هر حال ارسال چندین دستگاه تندر -۹۰ از ایران به بازارهای منطقه را که مورد تایید دو طرف است نمی‌توان نادیده گرفت حال می‌خواهد به قول مسوولان رنو پارس نام آن صادرات باشد و یا به گفته ایران‌خودرویی‌ها ارسال آزمایشی تندر -۹۰ به بازارهای صادراتی؛ هرچه هست خودرویی که هنوز درصدی از ثبت‌نام کنندگان ایرانی موفق به دریافت آن نشده‌اند و مسوولان ایران‌خودرو نیز بارها قول داده‌اند که تا تعهدات داخلی‌شان به اتمام نرسد، تندر -۹۰ را نه فروش آزاد می‌کنند و نه صادر، به بازارهای منطقه ارسال شده است. در واقع به هر حال در پیچ‌و‌خم تکذیب ایران‌خودرویی‌ها و تایید رنو پارس، اتفاق اصلی رخ داده و آن خروج تندر -۹۰ از مرزهای ایران است.

پیشنهاد افزایش یک‌میلیون و ۶۰۰ هزار تومانی قیمت تندر-۹۰

تندر-۹۰ در کل خودرویی پرحاشیه در ایران به حساب می‌آید. حاشیه‌هایی که گاه دامان تولید آن را می‌گیرد و گاه صادراتش را و گاهی هم قیمتش را!

البته ثبت‌نام کنندگان و مشتریان این محصول تقریبا دیگر به پیچ و خم‌های تولید و عرضه تندر عادت کرده و با آن کنار آمده‌اند آن هم ثبت‌نام کنندگانی که قرار بود تا پایان سال گذشته خودرویشان را تحویل بگیرند. ظاهرا آنها نیز به مانند خود خودروسازهای داخلی، مباحثی چون تحریم، کمبود قطعه، افزایش نرخ یورو و مواردی از این دست برایشان جا افتاده و قابل هضم است.

اما شاید یک موضوع را به‌راحتی نتوان با آن کنار آمد.«افزایش قیمت تندر ۹۰»؛ همگان از مشتریان گرفته تا کارشناسان به یاد دارند که مسوولان امر، تندر -۹۰ را با شعار خودرو ارزان‌قیمت مهمان خطوط تولید کشور کردند و به همین واسطه توانستند با برخی مخالفت‌های ورود تندر به ایران فائق آیند. چرا که به هر حال قرار بود پیکان به عنوان محصولی ارزان در بازار ایران به موزه برود و ایرانی‌ها انتظار محصولی جدید را با رنج قیمتی پیکان اما کیفیتی بالاتر می‌کشیدند و در عین حال شعارها نیز خبر از سرآمدن این انتظار با ورود تندر -۹۰، می‌داد. این درحالی است که تندر پس از کش‌وقوسی فراوان، بالاخره در ایران به تولید رسید اما هیچ‌گاه شرایط قیمتی آن اجازه نداد که عامه مشتریان لقب خودرو ارزان‌قیمت را شایسته آن بدانند. البته دلایل ارزان از آب درنیامدن تندر -۹۰ نیز کاملا مشخص به نظر می‌رسید. قرارداد تولید این محصول بر پایه یورو بسته شده بود و نرخ این واحد پولی از زمان عقد قرارداد تا لحظه تولید تقریبا دو برابر شد. از سوی دیگر عرضه بسیار کند تندر -۹۰ به بازار در قبال تقاضای بالای آن، اختلاف قیمتی فاحش را بین قیمت کارخانه‌ای و بازار این محصول رقم زد، به‌طوری که هم‌اکنون قیمت تندر -۹۰ در بازار حدود چهارمیلیون تومان بیشتر از قیمت کارخانه‌ای آن است. این موضوع نیز سبب شد تا خودروسازان داخلی در اقدامی هماهنگ برای افزایش قیمت کارخانه‌ای تندر با وزارت صنایع رایزنی کنند. چرا که به گفته آنها تولید این خودرو هم اکنون با توجه به نرخ یورو و شرایط تامین قطعه به حاشیه ضرر رسیده است. مدیر فروش ایران خودرو در این زمینه گفت: دو شرکت تولیدکننده تندر-۹۰ پیشنهاد کرده‌اند که برای خروج تندر از حاشیه ضرر، یک‌میلیون و ۶۰۰هزار تومان به قیمت کارخانه‌ای‌اش افزوده شود. سرانی‌نیا با تاکید بر اینکه طی هفته جاری این پیشنهاد در کمیته قیمت‌گذاری مورد بررسی قرار می‌گیرد افزود: به احتمال فراوان پس از بررسی‌های انجام شده، هفته آینده قیمت جدید تندر-۹۰ مشخص و اعمال می‌شود. وی در عین حال اظهار داشت: تعهدات باقی‌مانده تندر-۹۰ ایران خودرو با همان قیمت‌های قبلی به اتمام می‌رسد و قیمت جدید برای فروش آزاد و پیش‌فروش این محصول در نظر گرفته خواهد شد. اظهارات مدیر فروش ایران خودرو در شرایطی است که ظاهرا خودروسازان داخلی قصد دارند به واسطه افزایش قیمت کارخانه‌ای تندر-۹۰ و نزدیک کردن آن به قیمت فعلی‌اش در بازار، به تدریج، از گرانی مشهود تندر-۹۰ کاسته و این محصول را در بازار با کاهش قیمت مواجه کنند. این در حالی است که هم اکنون تندر-۹۰ E۰ بدون کولر ۱۰میلیون و ۷۰۰هزار تومان، E۱ فول ۱۳میلیون و ۲۵۰هزار تومان و E۲ فول نیز با قیمت ۱۵میلیون تومان در بازار داخل به فروش می‌رسد.

جریمه تاخیر تندر را می‌دهیم

درصد بسیار بالایی از ثبت‌نام‌کنندگان تندر-۹۰، این خودرو را با تاخیر تحویل گرفته‌اند و این در حالی است که طبق یکی از بندهای مصوب در برگه خرید تندر، خودروسازان باید به ازای هر یک ماه تاخیر در تحویل این محصول، یک درصد از مبلغ خرید را به عنوان جریمه دیرکرد به ثبت‌نام کنندگان بپردازند. اما ظاهرا بنا به گفته برخی از این ثبت‌نام‌کنندگان، ایران‌خودرو چندان به پرداخت جریمه پایبند نیست و مراجعات آنها به مدیریت فروش این شرکت برای اخذ جریمه مذکور به جایی نرسیده است. سرایی‌نیا در این زمینه تاکید کرد: پرداخت جریمه تاخیر، قانون به حساب می‌آید و ما ملزم به اجرای آن هستیم و در غیر این‌صورت مشتری می‌تواند از ایران‌خودرو شکایت کند. بنابراین نمی‌توانیم این موضوع را نادیده گرفته و زیر پا بگذاریم. وی با بیان اینکه ایران‌خودرو قطعا جریمه تاخیر در تحویل تندر-۹۰ را به ثبت‌نام‌کنندگان پرداخت خواهد کرد گفت: هر کس که این جریمه را نگرفته، می‌تواند برای وصول آن به مدیریت فروش شرکت مراجعه کند. اظهارات سرائی‌نیا در شرایطی است که معاون تندر-۹۰ ایران‌خودرو نیز پرداخت این جریمه را از سوی شرکت متبوعش ناگزیر دانست.