وزیر صنایعومعادن عنوان کرد:
قیمت خودرو افزایش نیافته، افت تولید هم نداشتیم
مژگان میرزایی-«نسبت به مدت مشابه سال گذشته افت تولید در صنعت خودرو نداشتیم». علیاکبر محرابیان وزیر صنایعومعادن روز گذشته در نشست خبری که به مناسبت هفته دولت در این وزارتخانه برگزار شد، در حالی نسبت به عدمکاهش تولید خودرو در دو شرکت ایرانخودرو و سایپا تاکید کرد که...
عکس:حمید جانیپور
مژگان میرزایی-«نسبت به مدت مشابه سال گذشته افت تولید در صنعت خودرو نداشتیم». علیاکبر محرابیان وزیر صنایعومعادن روز گذشته در نشست خبری که به مناسبت هفته دولت در این وزارتخانه برگزار شد، در حالی نسبت به عدمکاهش تولید خودرو در دو شرکت ایرانخودرو و سایپا تاکید کرد که... براساس آمار اعلامشده از سوی سازمان گسترش و نوسازی صنایع ایران خودروسازان کشورمان با تولید ۳۰۲هزار و ۵۲۱دستگاه خودروی سواری طی چهار ماهه نخست امسال کاهش تولید ۲/۲درصدی را در مقایسه با مدت مشابه سال گذشته تجربه کردهاند.
هرچند که این آمار تنها مربوط به سه شرکت ایرانخودرو، سایپا و پارسخورو بوده و تولید بخش خصوصی در آن لحاظ نشده است اما اگر میزان تولید این بخش نیز در آمار ماهانه سازمان گسترش اعلام میشد با توجه به مشکلات مالی و حاشیهای این شرکتها که به دلیل تحریمهای اعمال شده از سوی کشورهای اروپایی بهوجود آمده به طور حتم با آمار کاهش تولید بیشتری مواجه خواهیم بود.
افت تولید شرکت ایرانخودرو بزرگترین خودروساز خاورمیانه نسبت به مدت مشابه سال جاری در حالی است که این شرکت با وجود گذشت چهار ماه از ابتدای سال جاری هنوز نتوانسته به شرایط عادی بازگردد به طوری که طی این مدت این شرکت افت ۶/۱۲درصدی را نسبت به مدت مشابه تجربه کرده و همچنان با این مشکل دست و پنجه نرم میکند.
درخصوص افت تولید خودرو تاکنون نظرات مختلفی از سوی کارشناسان اعلام شد، که مهمترین آن به کمبود قطعه بازمیگردد. به گفته کارشناسان این کمبود هم از ناحیه تامین قطعات داخلی و هم وارداتیها است به طوری که در حال حاضر قطعهسازان داخلی به دلیل مشکلات مالی توانایی تامین قطعات موردنیاز خودروسازها را ندارند، همچنین تامین قطعات وارداتی نیز به دلیل به وجود آمدن برخی مشکلات و تحریمهای اقتصادی برای خودروسازان مشکلساز شده است.
از سوی دیگر وزیر صنایع و معادن نیز چندی پیش گفته بود که وزارت متبوعش فرمان عقبگرد در تولید را برای خودروسازان داخلی بهخصوص ایرانخودرو صادرکرده تا بدهی آنها به قطعهسازان بیش از پیش افزایش نیابد. برهمین اساس مدیرعامل ایرانخودرو نیز وعده جبران کاهش تولید را طی ماههای باقیمانده سال داده وعدهای که تاکنون محقق نشده و باید دید که آیا تا پایان سال این شرکت موفق به تحقق وعده داده شده خواهد شد یا خیر.
نسبت به سال گذشته افت تولید نداشتیم
وزیر صنایع و معادن در این نشست خبری در پاسخ به این پرسش که دلایل افت تولید خودرو نسبت به مدت مشابه سال گذشته چیست؟ میگوید: نسبت به سال گذشته افت تولید نداشتهایم با این حال از برنامه تولید عقب هستیم، اما با توجه به برنامهریزیهایی که صورت گرفته امیدواریم که بتوانیم تا پایان سال به اهداف خود در خصوص تولید دست پیدا کنیم.
از سوی دیگر در ابتدای سالجاری وزارت صنایع به منظور کاهش بدهی خودروسازها به قطعهسازان فرمان کاهش تیراژ تولید را صادر کرد که این امر به نوعی موجب افت تولید و افزایش قیمت خودرو در بازار شد.
محرابیان در پاسخ به این پرسش که آیا کاهش تیراژ به منظور پرداخت بدهی توجیهپذیر است عنوان میکند: با افزایش حجم مطالبات قطعهسازان از خودروسازان ابتدای سالجاری به خودروسازان پیشنهاد کاهش تیراژ تولید را دادیم تا به این طریق حجم مطالبات کاهش یابد. که با اجرای این پیشنهاد در حال حاضر خودروسازان موفق به پرداخت بخشی از بدهی خود به قطعهسازان شدهاند و معوقات آنها کاهش پیدا کرده است.وی در ادامه میگوید: در ایرانخودرو کاهش تولید داشتهایم ولی در سایپا سعی کردیم که این کاستیها را جبران کنیم.
افزایش قیمت هم نداشتیم
محرابیان در ادامه این نشست افزایش قیمت خودرو را در سالجاری ناچیز دانسته و اظهار داشت: نسبت به سالهای گذشته افزایش قیمت در خودرو داشته، این در حالی است که نسبت به ۶ ماه پایانی سال گذشته افزایش قیمت نداشتهایم.هرچند که وزیر صنایع در گفتههای خود به قیمت کارخانهای خودرو اشاره داشته اما قیمت آن در بازار طی سالجاری بیشترین افزایش قیمت را نسبت به سالهای گذشته تجربه کرده به طوری که برخی خودروهای داخلی طی این مدت شاهد افزایش چند میلیون تومانی در بازار بوده است. به طور مثال طی این مدت پژو ۲۰۶ در تیپهای مختلف افزایش ۲ تا ۳میلیون تومانی و همچنین زانتیا نیز ۳ تا ۴میلیونی داشته و این افزایش قیمت به خودروهای دیگر مانند پژوپارس، سمند، پژو ۴۰۵ و حتی پراید معمولی و هاچبک نیز سرایت کرده است.
وزیر صنایع در ادامه میگوید: در حال حاضر تقاضا برای خرید کمتر از عرضه است که این امر موجب کاهش قیمت خودرو در بازار شد.
گفته وزیر صنایع و معادن درخصوص کاهش تقاضا برای خودرو در حالی است که کاهش تولید در سال جاری موجب شد که بازار با کمبود خودرو مواجه شود و از سوی دیگر شرکتهای خودروساز نتوانند به تعهدات خود در قبال ثبتنامکنندگان و متقاضیان خودرو عمل کنند به طوری که در حال حاضر متقاضیان بهناچار چند ماه برای دریافت خودرو انتظار میکشند که این امر نشان از افزایش تقاضا برای خودرو بوده و نه کاهش تقاضا.محرابیان افزایش قیمت خودرو در مقایسه با دیگر کالاها از جمله محصولات پتروشیمی و فولاد و نیز دستمزد خدمات را ناچیز دانسته و گفت: با بهرهوری بیشتر و کاهش هزینهها قیمت خودرو به خوبی کاهش یافته و برنامههای کاهش قیمت نیز تاکنون به خوبی محقق شده است.
وزیر صنایع و معادن در پاسخ به سوال دیگری درباره تراز مالی شرکتهای خودروساز نیز گفت: این شرکتها سودآوری مناسبی دارند و حتی شرکت سایپا که در سال ۸۰ بیشترین ضرر مالی را متحمل شد با برنامهریزی و اقدامات صورت گرفته در سال گذشته به چند صد میلیارد تومان سود دست یافته، ایران خودرو نیز با کاهش هزینههای جانبی و افزایش بهرهوری تلاش میکند میزان سودش را افزایش دهد، همان طور که هم اکنون نیز نسبت به سال گذشته با سود در خور توجهی مواجه است.
پلیس مسئوول تدوین استاندارد نیست
آخرین اولتیماتوم سردار محمد رویانیان به خودروسازان، مبنیبر معرفی خودروهای ناایمن که هفته گذشته در گزارشی تصویری مطرح شد، واکنش بسیاری از سوی مسوولین را به همراه داشت به طوری که پس از دفاع مدیرعامل سایپا از محصولات این شرکت، محرابیان نیز روز گذشته پلیس را مسوول تدوین استاندارد خودرو ندانسته و در این زمینه تاکید کرد که مسوول تدوین استاندارد ایمنی خودرو در هیچ جای دنیا پلیس نیست.
به گفته وی خودرو باید بر اساس استانداردهای تدوین شده اجرا شود و نظام تدوین و تولید آن هم توسط کارشناسان و بخش تحقیقات صنایع انجام میشود و این صحبتها از سوی پلیس پایه و اساس ندارد.
وزیر صنایع و معادن در ادامه میگوید: تولید خودروهای ایمن جزء برنامههای همیشگی وزارت صنایع و معادن بوده و این امر هماکنون نیز توسط کارشناسان مربوطه انجام میشود.
ارسال نظر