خبرگزاری فارس - بازار خودروهای خارجی چندماهی است که به اصطلاح «کساد» شده و اگر میلی به خرید نیز وجود دارد بیشتر به سمت خودروهای داخلی است.

در مورد اینکه چرا بازار خودروهای وارداتی با افت قیمت مواجه شده نظرهای بسیاری مطرح است. برخی سهمیه‌بندی بنزین را عامل اصلی می‌دانند و برخی دیگر واردات بیش از حد را عامل اصلی این کاهش قیمت می‌دانند. رنجبر از آن دسته کسانی است که معتقد به جولان سرمایه‌های بازار مسکن در بازار خودروهای وارداتی است که به افت قیمت در این بازار منجر شده است.

نشت نقدینگی از مسکن به بازار خودروهای وارداتی

محمود رنجبر دارنده نمایشگاه اتومبیل می‌گوید: از زمانی که بازار مسکن راکد شده و تلاش‌ها برای کاهش قیمت مسکن آغاز شده، گرایش نقدینگی به سمت بازار خودروهای وارداتی افزایش یافته است. در کنار سایر عوامل از جمله تسهیل در روند ورود این نوع خودروها، نشت نقدینگی از مسکن به این بازار، موجب افت قیمت‌ها در بازار خودروهای وارداتی شده است. وی می‌افزاید: هرچند سهمیه‌بندی هم در این افت بی‌تاثیر نبوده، ولی عمده‌ترین دلیل؛ همان ورود سرمایه‌های سرگردان خارج شده از بازار مسکن به این بازار است.

گمرک دیگر سخت نمی‌گیرد

جلیل عباسپور که از نمایشگاه‌داران خیابان فاطمی و درباره علت افت قیمت خودروهای خارجی طی ماه‌های اخیر می‌گوید: قبلا گمرک برای ورود خودروهای خارجی سخت می‌گرفت و به آنها اجازه‌ترخیص نمی‌داد، مگر اینکه از ایرتویا یا پارس خودرو پاسخ استعلام خود را دریافت می‌کرد. با توجه به اینکه وارد کردن این نوع خودروها دیگر به هیچ جا مربوط نمی‌شود و گمرک نیز به راحتی اجازه‌ترخیص می‌دهد، حجم خودروهای وارداتی افزایش یافته و به همان نسبت زمینه افت قیمت آنها فراهم شده است.

ورود سیل وار خودروهای ۲۰۰۹ به بازار خودرو

منوچهر آصفی نوری مدیریت یکی از نمایشگاه‌های اتومبیل می‌گوید: شرایط کنونی طوری است که به جز محصولات ایران خودرو، بقیه خودروها دچار رکود قیمت شده‌اند. خودروهای خارجی نیز به علل مختلف با افت قیمت مواجه شده‌اند. یکی از این دلایل، ورود بی‌موقع حجم بالایی از خودروهای مدل ۲۰۰۹ و یکجا پلاک شدن آنها است. عمده این خودروها از طریق بندرعباس و بوشهر وارد کشور می‌شوند. وی با بیان اینکه از دیگر دلایل افت قیمت‌ها، فروش اقساطی خودروهایی چون سوناتا مدل ۲۰۰۸ است می‌افزاید: این افت در حدی است که خودروهای ۴۷‌میلیون تومانی به ۴۱‌میلیون تومان رسیده‌اند. طی ماه‌های اخیر، پرفروشترین و پرطرفدارترین خودروهای وارداتی سانتافه (مدل ۲۰۰۹) حدود ۵۵‌میلیون تومان، آزرا حدود ۴۵‌میلیون تومان و سوناتا حدود ۵/۴۱‌میلیون تومان بوده است. این نمایشگاه‌دار اتومبیل خودروهایی را پرفروش می‌داند که راحت‌تر خرید و فروش می‌شوند، در ادامه نیز اضافه می‌کند: خودروهای سفید یخچالی، جگری متالیک و مشکی در این میان پرفروش‌تر از سایر رنگ‌ها بوده‌اند. وی گرچه از ورود راحت‌تر خودروهای خارجی یاد می‌کند ولی معتقد است؛ هستند خودروهایی که گمرک اجازه واردات به آنها نمی‌دهد، از جمله این خودروها می‌توان به خودروهای ساخت سوئد اشاره کرد. کمری نیز تا مدل ۲۰۰۸ و ۲۰۰۷ اجازه ورود یافته و گمرک با یک برخورد سلیقه‌ای از ورود آن به کشور ممانعت کرده است.

سهمیه‌بندی عامل افت قیمت‌ها

وکیلی که از فروشندگان نمایشگاه اتومبیل اتو طاووس است، بر خلاف نظر سایرین معتقد است که عامل اصلی افت قیمت‌ها سهمیه‌بندی است و می‌افزاید: قبل از سهمیه‌بندی روزی یک تا دو خودرو می‌فروختیم ولی الان، فروشمان به هفته‌ای دو تا سه تا رسیده است.

افت حداقل ۵‌درصدی در قیمت‌ها داشته‌ایم

حمید ادیب از دارندگان نمایشگاه اتومبیل است که از افت حداقل ۵‌درصدی قیمت‌ها در بازار خودروهای خارجی خبر می‌دهد و می‌افزاید: سیاست‌ها و مسائل اقتصادی موجود و همچنین واردات زیاد خودرو از کشورهای حاشیه خلیج فارس مانند عربستان و امارات، عامل اصلی افت قیمت‌ها بوده است. وی از پرفروشترین خودروها در این ایام به محصولات تویوتا و هیوندای اشاره می‌کند و می‌افزاید: اولویت مردم در خرید این نوع خودروها زیبایی، میزان مصرف بنزین و قیمت است. قدرت و برند خودرو در اولویت‌های بعدی آنها قرار دارد. سفید و مشکی نیز رنگ پرطرفدار در این بین بوده است.