اژدها در راه غرب

گروه خودرو- اگر روزی روی شناسه خودروی خود عبارت «ساخت چین» را دیدید، اصلا متعجب نشوید.

در حالی که جهانیان روی بازی‌های بیست و نهمین المپیک پکن متمرکز شده‌اند، چینی‌ها با دقت تمام فراسوی مرزهای این کشور را زیر نظر دارند و مصمم هستند به هر طریق ممکن خودروهای تولیدی خود را روانه بازارهای ایالات‌متحده و اروپای غربی کنند.

لونی میلر، مدیر واحد تحقیقات بازار خودرو در شرکت مشاوره و تحقیق آر.ال.پولک در میشیگان می‌گوید: رسیدن موج ناشی از رشد صنعت خودرو چین به غرب دیگر «اگر» نیست بلکه «کی» است. بر اساس برخی پیش‌بینی‌ها محصولات تولیدی خودروسازهای چینی از سال ۲۰۱۰میلادی و حتی شاید زودتر در بازارهای اروپایی و آمریکا عرضه می‌شوند. وی می‌افزاید: این خودروها ارزان، کارآمد و کم‌مصرف خواهند بود و به همین دلیل گمان می‌رود با استقبال مشتریان مواجه شوند.

بخش اعظم این محصولات توسط خودروسازهایی روانه بازارهای غربی می‌شوند که برای مصرف‌کنندگان ناآشنا و غریب هستند. برندهایی چون چری، دونگ فنگ و گریت وال مصمم هستند پا جای پای اسلاف آسیایی خود بگذارند که به‌رغم دشواری‌های اولیه امروز در زمره معتبرترین عرضه‌کنندگان خودرو در سراسر دنیا هستند.

شرکتی که میلر برای آن کار می‌کند اقدام به تهیه فهرستی از شرکت‌هایی کرده که مترصد صدور محصولات خود از چین به اروپا و آمریکا هستند. نگاهی گذرا به این فهرست به خوبی نشان می‌دهد چینی‌ها با چه ولعی این هدف را دنبال می‌کنند. شاید طراحی خودروهای چینی تاحدود زیادی از روی خودروهای غربی الگوبرداری شده باشد اما این الزاما به آن معنا نیست که همه خودروهای چینی فاقد کیفیت لازم برای ورود به بازارهای جهانی هستند.

رغبت و گرایش خودروسازهای آمریکایی به همکاری با شرکت‌های چینی گواهی رشد سریع تولید‌کنندگان خودرو در چین است. همین اواخر بود که شرکت کرایسلر قرارداد همکاری درازمدتی با شرکت گریت وال امضا کرد. گریت وال پس از این توانست به شکلی موفقیت‌آمیز در بازار اروپای شرقی حضور پیدا کند. و هم‌اکنون در حال فعالیت برای تقویت حضورش در امریکای لاتین است. این شرکت به بزرگترین تولید‌کننده انواع خودروی شاسی بلند (SUV) در چین تبدیل شده و موقعیت مناسبی در داخل این کشور دارد.

بریلیانس SB۴ نمونه دیگری است که نامی خلاقانه و امکاناتی مناسب دارد. بریلیناس اولین شرکت چینی بود که در بریتانیا نمایشگاه دایمی برقرار کرد. این شرکت هم برای حضور در بازار آمریکای شمالی طی دو سال آینده ابراز علاقه کرده است.

غول صنعتی در حال رشد فروش خودرو طی یک دهه گذشته به شکل تصاعدی در چین افزایش یافته است. نفع رشد تولید و عرضه خودرو از سال ۲۰۰۳ به بعد با نرخی ۲۵‌ درصدی رشد داشته است. میزان فروش خودرو چین سال ۲۰۰۶ میلادی با پیشی گرفتن از ژاپن موجب شد چین به دومین بازار بزرگ خودرو جهان پس از ایالات‌متحده تبدیل شود. بسیاری از کارشناسان صنعت خودرو بر این باور هستند که بازار چین قبل از پایان دهه جاری به بزرگ‌ترین بازار خودروی جهانی تبدیل می‌شود.

سال گذشته ۲۴ برند خودروساز چینی و ۳۸برند خارجی بیش از ۲/۵میلیون دستگاه انواع خودروی سواری در این کشور به فروش رساندند. چین با توجه به وجود نقدینگی کافی، هزینه‌های پایین تولید و بستر مناسب صادراتی می‌رود تا به پایگاه اصلی تولید خودرو در جهان تبدیل شود.

بر اساس ارزیابی‌های جی‌دی‌پاور چین سال گذشته میلادی ۱۸۵هزار دستگاه از تولیدات داخلی خود را صادر کرد که در قیاس با سال ۲۰۰۶میلادی ۴۵درصد رشد داشت. اگر چه تا این مقطع بخش اعظم تولیدات خودروسازهای چینی روانه بازارهای در حال ظهور در جنوب آسیا، خاورمیانه، آفریقا و آمریکای لاتین‌شده اما دیری نخواهد پایید که محصولات چینی، جاده‌های اروپا و آمریکا را نیز تحت سیطره خود درمی‌آورند.

مالکوم برکلین، تاجر نیویورکی که استاد واردات خودرو به ایالات‌متحده در سال ۲۰۰۵میلادی قراردادی با چری برای واردات تولیدات این شرکت از سال ۲۰۰۹ میلادی امضا کرد که در ادامه این توافقنامه به دلایلی ملغی شد. با این حال چری تلاش خود برای نفوذ به بازار آمریکا را ادامه داده و سال گذشته موفق شد قراردادی با کرایسلر امضا کند که به ظاهر این قرارداد هم اجرایی نخواهد شد.

در چنین شرایطی نباید تصور کرد شکست این توافق‌نامه‌ها موجبات ناامیدی چری از تلاش برای راهیابی به بازار آمریکا را فراهم آورده است. چینی‌ها با تمام توان به دنبال روزنه نفوذی به بازار آمریکای شمالی هستند و دیر یا زود این روزنه را پیدا خواهند کرد.