روزهای سخت جنرالموتورز
گروه خودرو- شرکت خودروسازی جنرال موتورز، غول خودروسازی آمریکای شمالی که ماهها است بین رتبه اول و دوم در فهرست بزرگترین خودروسازهای جهان در حال بندبازی است، مرور کارنامه خود طی یک دهه گذشته را در دستور کار قرار داده است. همین هفته گذشته بود که ریک واگونیر، مدیرعامل جنرالموتورز در سومین نشست سالانه سهامداران ارشد این شرکت از تصمیم خود برای عرضه طیف جدیدی از محصولات برای بازار آمریکای شمالی که جملگی خودروهایی ساپ کامپکت و کممصرف خواهند بود و همچنین تعطیلی ۴ واحد تولید پیکآپ و SUVهای بزرگ پرده برداشت.
واگونیر که مدتها است که در تلاش است جنرال موتورز را به روزهای پرفروغ خود تا قبل از سال ۲۰۰۵ میلادی بازگرداند علاوه بر تولید خودروی برقی ولت از سال ۲۰۱۰ میلادی را مورد تایید قرار داد و از این برنامه به عنوان نماد فاصله گرفتن جنرالموتورز از تولید محصولات بزرگ، پرمصرف و آلاینده یاد کرد و احتمال فروش برند هامر را تکمیلکننده این برنامه دانست.
جنرالموتورز در سه ماهه اول سال جاری میلادی و به دنبال بروز طیف وسیعی از اتفاقها، زیانی ۲۵/۳میلیارد دلاری را متحمل شد. پیشبینی میشود این شرکت تا پایان سال جاری ۲میلیارد دلار دیگر هم ضرر کند.
تصمیمهای اخیر واگونیر فراتر از تلاش برای کاستن از حجم تولید جنرالموتورز در واکنش به رکود بازار خودرو در آمریکای شمالی و اصلاح طیف محصولات برای پاسخگویی به نیازهای مشتریان آمریکایی و کانادایی است. این رویکرد در عین حال متضمن این واقعیت است که جنرال موتورز به دنبال فاصله گرفتن از سنتهایی است که طی دههها بر این شرکت حکمفرما بوده است.
ظهور ساپکامپکتها
در حالی که رشد بهای بنزین طی ماههای اخیر خریداران خودرو را کلافه کرده و چارهای جز روی آوردن به خودروهای کوچک و کممصرف برای آنان باقی نگذاشته است واگونیر امید دارد با تغییر طیف محصولاتی که در این شرکت تولید میشوند، راه را برای انطباق عملکرد شرکت تحت مدیریتش با شرایط بازار هموار کند.
جنرال موتورز به دنبال عرضه نسل جدیدی از خودروهای کامپکت است که امکاناتی به مراتب بیشتر از کامپکتهای امروز داشته و مصرفشان کمتر از ۷ لیتر در هر یکصد کیلومتر خواهد بود. جنرالموتورز به زودی نسخه کاملا از نو طراحی شده شورولت AVEO که در تاسیسات تولیدی دوو در کره جنوبی تولید شده را راهی بازار میکند. علاوه بر این واحد طراحی این شرکت در حال آمادهسازی قوای محرکه توربو شارژدار جدیدی به حجم ۴/۱ لیتر برای نصب روی ساپ کامپکتهای جدید است.
انطباق با بازار
در چارچوب طرح جاری برنامه تولید سالانه جنرالموتورز در تاسیسات این شرکت در آمریکای شمالی از ۲/۴میلیون دستگاه به ۷/۳میلیون دستگاه در پایان دهه جاری کاهش پیدا خواهد کرد.
واگونیر با این طرح سعی دارد جنرالموتورز را با واقعیتهای حاکم بر بازار جهانی خودرو انطباق دهد. اگرچه خودروهای بزرگ چون پیکآپها، SUVها سوددهترین بخش فعالیت جنرالموتورز هستند اما کاهش ۳۳درصدی فروش این محصولات طی چهار ماهه اول امسال نشان داد جنرالموتورز برای بقا باید به حذف این محصولات از خطوط تولید خود تن دهد.
رکود بازار خودرو در سراسر جهان به علاوه غیرسودده بودن تولید خودروهای کوچک و رقابت شدید خودروسازهای آسیایی موجب شده جنرالموتورز به فکر بازنگری در سیاست تولیدی خود بیفتد. روی آوردن به برنامه خرید قطعه از خارج با هدف کاستن از هزینههای تولید و کاهش نیرو برای افزایش بهرهوری بخش دیگری از این سیاست است.
بیاعتمادی آمریکاییها
جنرالموتورز و سایر خودروسازهای بزرگ طی ماههای آینده برای فروش محصولات خود با مشکلات بیشتری روبهرو خواهند شد. یکی از چالشهای بزرگ فراروی خودروسازهای آمریکای شمالی متقاعد کردن مردم به خرید محصولات کوچکشان است چرا که آمریکاییها به طور سنتی خودروسازهای آسیایی را به عنوان تولیدکنندگان کارآمد خودروهای کوچک میشناسند.
در نقطه مقابل آنها از این شانس برخوردارند که اکثر مردم آنها را تا آنجا که به تولید خودروهای بزرگ مربوط میشود سازندگان قابل میدانند. اکنون جنرالموتورز، فورد و کرایسلر باید از عهده مجاب کردن خریداران محصولاتشان به اینکه در تولید خودروهای کوچک هم قابلیتهای قابل قبولی دارند، برآیند.
به نظر میرسد با توجه به دیدگاه مثبت خریداران خودرو در خارج از آمریکا و به ویژه خاورمیانه و آسیا دستیابی به این هدف در بازارهای خارجی جنرالموتورز و دو خودروساز بزرگ دیگر آمریکا به مراتب سادهتر از داخل ایالاتمتحده خواهد بود.
جنرالموتورز در فاز اول عرضه گسترده محصولات ساپ کامپکت خود برای فایق آمدن بر این مشکل ناچار به عرضه تولیداتش با امتیازاتی چون تخفیفهای نقدی، دوره گارانتی طولانی و فروش اقساطی بدون بهره خواهد بود.
ارسال نظر