گروه خودرو - درصد تولید خودروهای شخصی، عمومی و گروه وانت طی سال‌جاری اعلام شد.

طبق مصوبه هیات‌وزیران، طی سال جاری ۸۰درصد از خودروهای عمومی و وانت تولیدی دوگانه‌سوز بوده و ۲۰درصد باقیمانده نیز به بنزین‌سوزها اختصاص خواهد داشت. همچنین هیات دولت تصویب کرد، در سال ۸۷ از مجموع کل خودروهای سواری تولیدی در کشور، ۶۰درصد دوگانه‌سوز و گازسوز باشد و ۴۰درصد باقیمانده نیز بنزین‌سوز به تولید برسد.

این مصوبه دولت در حالی است که به اعتقاد بسیاری از کارشناسان دوگانه‌سوز کردن این درصد از خودروها در کشور که طی سال گذشته نیز در دستور کار خودروسازان داخلی قرار گرفت، اقدامی عجولانه است، چرا که زیرساخت‌های آن به هیچ وجه در کشور فراهم نیست. این اظهارنظر کارشناسان در شرایطی است که با آغاز سهمیه‌بندی بنزین در تیرماه سال ۸۶، دولت به خودروسازان داخل الزام کرد تا تولید خودروهای بنزین‌سوز با مصرف بیش از شش لیتر را متوقف کرده و تمرکز بیشتر خود را روی تولید دوگانه‌سوزها بگذارند.

آن روزها به خاطر جو روانی ناشی از سهمیه‌بندی بنزین که در جامعه حاکم بود، مشتریان داخلی از بیم خالی ماندن باک خودرویشان، رو به خرید دوگانه‌سوزها آورده و خودروهای بنزین‌سوز با کاهش تقاضا در بازار روبه‌رو شد. این در حالی است که طی ماه‌های اخیر و با توجه به آغاز طرح‌هایی مانند فروش بنزین آزاد و همچنین مشکلات عدیده‌ای که سر راه تامین سوخت این خودروها وجود دارد، اقبال دوگانه‌سوزها در بازار داخل کمتر شده است. به هر حال مسلما مالکان خودروهای دوگانه سوز، خاطره تلخ زمستان سال پیش را که به خاطر کمبود گاز، جایگاه‌های عرضه سوخت CNG به تعطیلی کشیده شد و دست آنها برای استفاده از گاز خالی ماند از ذهن خود پاک نخواهند کرد. هر چند که بنابر وعده دولت قرار است تا پایان سال‌جاری، دو هزار جایگاه CNG در کشور به بهره‌برداری برسد، اما موضوع اصلی، نحوه تامین سوخت این جایگاه‌هاست.

به هر حال اگر گاز به مقدار کافی نباشد، توسعه جایگاه‌های CNG به خودی خود دردی را دوا نکرده و احتمالا طی

امسال و سال‌های ‌آتی نیز با صف‌های طویل خودروهای دوگانه سوز و حتی تعطیلی دوباره جایگاه‌های CNG روبه‌رو خواهیم بود.