گزارش «دنیای اقتصاد» از دهمین نمایشگاه دو سالانه خودروی پکن
خودرو سازان چینی باز هم خبر ساز شدند
خبرنگار اعزامی به پکن- اولین روز از برگزاری دهمین نمایشگاه دوسالانه خودروی پکن با هوای بارانی و مه گرفته این پایتخت شلوغ و پرترافیک همراه بود. قفل شدن معابر و خیابانهای اطراف نمایشگاه به دلیل باران سیلآسای پکن، هر چند بازدیدکنندگان را مجبور کرد که از خودروی سواری خود صرفنظر و با پای پیاده به سمت نمایشگاه حرکت کنند، اما این شرایط لااقل برای خبرنگاران ایرانی تداعیگر ازدحام و شلوغی نمایشگاه بینالمللی تهران بود که تنها با هوایی ابری و نمنمکی باران، خودروها را از حرکت باز میدارد.
قسمت اول
خبرنگار اعزامی به پکن- اولین روز از برگزاری دهمین نمایشگاه دوسالانه خودروی پکن با هوای بارانی و مه گرفته این پایتخت شلوغ و پرترافیک همراه بود. قفل شدن معابر و خیابانهای اطراف نمایشگاه به دلیل باران سیلآسای پکن، هر چند بازدیدکنندگان را مجبور کرد که از خودروی سواری خود صرفنظر و با پای پیاده به سمت نمایشگاه حرکت کنند، اما این شرایط لااقل برای خبرنگاران ایرانی تداعیگر ازدحام و شلوغی نمایشگاه بینالمللی تهران بود که تنها با هوایی ابری و نمنمکی باران، خودروها را از حرکت باز میدارد. با این حال بیشتر بازدیدکنندگان و خبرنگاران با روپوشی از نایلون عزم نمایشگاهی کردند که این بار برخلاف دو سال گذشته، دولت چین برای آن تمهیدات خاصی در نظر گرفته بود. نمایشگاه امسال در بخش شمالی حومه پکن دایر و بر خلاف دو سال گذشته از وسعت بیشتری نیز برخوردار بود. فضایی با مساحت ۱۸۰هزار مترمربع با سالنهایی سرپوشیده و باز که در سالجاری پذیرای خودروسازهایی بود که آخرین دستاورد خود را در معرض دید بازدیدکنندگان قرار دادند.
نمایشگاه پکن در کنار نمایشگاه دو سالانه شانگهای و نمایشگاه خودروی سالانه گوانجو مهمترین نمایشگاه در صنعت خودروی چین تلقی میشود.
حضور ۲۲۵شرکت خارجی دستاندر کار صنعت خودرو و همچنین ۱۸۰ شرکت چینی فعال که نزدیک به ۹۰۰دستگاه خودرو از جمله ۷ خودروی جدید و ۵۵خودروی مفهومی را در معرض دید بازدیدکنندگان قرار داده بودند، نمایشگاه امسال را نسبت به سالهای گذشته از اعتبار بیشتری برخوردار کرده بود. هر چند طبق برنامهای اعلام شده نخستین روز از برگزاری نمایشگاه به حضور خبرنگاران و مدعوین خاص اختصاص یافته بود، اما حضور بیش از ۹هزار خبرنگار خارجی برای پوشش خبری مناسب، نشان از توجه ویژه رسانههای دنیا به دهمین نمایشگاه دوسالانه خودروی پکن بود. از سوی دیگر با توجه به بازار بالقوه خودرو در چین خودروسازهای خارجی حاضر در نمایشگاه پکن نیز تمامی توان خود را به کار گرفته بودند تا همگام با در معرض دید قراردادن جدیدترین تولیدات و دستاوردهای فنی، با به کارگرفتن جاذبههای مختلف، حداکثر بیننده را به سوی غرفههای خود جذبکنند. این جذابیتها از به خدمت گرفتن مجریان شناخته شده شبکههای تلویزیونی چین گرفته تا دعوت از گروههای حرکات موزون و خوانندگان معتبر چینی و مانکنهای غیروطنی و وطنی همراه بود. اما حضور خودروسازهای چینی، همچون دو سال گذشته که با ارائه آخرین دستاوردها و توسعه فنآوری اعجابانگیز در خودروهای تولیدی نمود داشت، این بار نیز خبرنگاران را حیرتزده کرد. همانگونه که شرکتهای چینی در تمامی نمایشگاههای بینالمللی خودرو خبرساز بودند، این بار نیز در نمایشگاه پکن توجهات بسیاری به خود جلب کردند.
در نمایشگاه امسال نیز حدود یکسوم فضای نمایشگاهی به شرکتهای چینی اختصاص داشت، شرکتهای مذکور حدود یکصد مدل تولید داخل چین را به نمایش گذاشتند، تا بتوانند قدرت بالقوه خود را در معرض دید خودروسازهای معتبر جهان قرار دهند. خودروسازهای این کشور طی دو سال گذشته با تولید ۱۰میلیون دستگاه خودرو به جمع کشورهای مطرح در زمینه خودروسازی پیوستهاند.
این در حالی است که حدود ۶۰درصد از خریداران خودرو در این کشور تمایل به خرید خودروهای وطنی دارند، هر چند که رشد سریع اقتصادی و به تبع آن گسترش صنعت خودروسازی چین، بیش از یکصد شرکت فعال را در این صنعت از سراسر جهان به سان آهنربایی به بازار چین جذب کرده است. اما یکی از شرکتهای فعال وطنی در نمایشگاه مذکور، شرکت خودروساز چری بود. شرکت مذکور که به تازگی فعالیت محدودی را با ایرانخودرو آغاز کرده، باعرضه ۲۶ مدل در ۶ گروه در نمایشگاه پکن به قدرت نمایی پرداخت. چری با تمرکز بر دستاورد بخش تحقیقات این شرکت در حیطههایی چون تولید مدلهای جدید هیبریدها و خودروهایی که با سوخت غیرفسیلی کار میکنند، در نمایشگاه امسال حضور یافت. این شرکت قرار است که طی سالجاری با دو خودروی S۲۱ که به خودروی ارزان قیمت شهرت یافته و همچنین خودروی A۱۵ در بازار خودرو ایران حضور یابد. هر چند که فعالیت شرکت مذکور چندی است با مخالفتهایی از سوی مسوولان صنعتی کشورمان روبهرو شده است.
نمایشگاهی متفاوت
با سهمیهبندی بنزین در ایران، افزایش سبد سوختی، به ایدهای تبدیل شد که با دوگانهسوز کردن خودروها بخشی از آن محقق شد.
اما نگاه به سوخت جایگزین بنزین تنها در ایران مورد توجه قرار نگرفته، بلکه بسیاری از خودروسازهای معتبر دنیا حرکت به این سمت را از سالها قبل شروع کردهاند. اما سبد سوختی آنها فاقد سوخت گاز است و حرکتها بیشتر به سمت هیبرید و گازوئیل جهتگیری شده است.
در نمایشگاه امسال پکن نیز حضور هیبریدها و محصولاتی که با سوخت جایگزین بنزین تولید میشوند،
قدرت نمایی میکرد. به طوری که اگر گفته شود که نمایشگاه ۲۰۰۸ به نمایشگاهی برای عرضه سوختهای پاک تبدیل شده بود، غلو نکردهایم. از سویی خودروسازهای چینی که به دلیل هوای آلوده پکن چندی است از سوی دولت ملزم به تولید خودروی پاک شدهاند، در این راه پیشقدم شدهاند و از سویی دیگر خودروسازهای معتبر نیز به ارائه آخرین دستاوردهای خود را در این زمینه پرداخته بودند.
در این بین خودروساز وطنی چری بیش از دیگر خودروسازهای چینی در این امر پیشقدم است و با عرضه نوعی خودروی هیبرید در نمایشگاه، توانمندی خود را نسبت به سایر خودروسازهای وطنی در این زمینه به رخ کشیده بود.هماکنون بسیاری از شرکتهای خارجی فعال در چین به دلیل تعرفه بالای واردات خودروهای هیبریدی و همچنین هزینه بالای تولید آن، رغبتی به همکاری در این زمینه ندارند و خودروسازهای چینی باید به گونهای این خلاء را پر کنند.
ارسال نظر