کاهش 5/1 درصدی نرخ رشد تولید خودرو

گروه خودرو- آمار تولید یازده ماه خودروهای سواری کشور در حالی اعلام شده که اگرچه در مقایسه با مدت مشابه سال گذشته رشد را نشان می‌دهد، اما نرخ رشد آن چندان بالا نبوده و حتی در مقایسه با آمار ۱۰ ماهه، کمتر نیز شده است.

طبق آمار منتشر شده در سایت انجمن خودروسازان، سه شرکت ایران خودرو، سایپا و پارس خودرو در مجموع یک میلیون و ۲۷۷ هزار و ۹۵۸ دستگاه انواع محصول سواری را در ۱۱ ماه امسال به تولید رسانده اند، که نشان‌دهنده رشد ۳/۴ درصدی آنها در مقایسه با مدت مشابه سال گذشته است. با این حال، نرخ رشد ۳/۴ درصدی در مقایسه با نرخ رشد سال‌های گذشته چندان بالا نبوده و نسبت به آمار قبلی (آمار ۱۰ ماهه) ۵/۱ درصد کمتر است.

این موضوع نشان دهنده بروز مشکلات تولید برای خودروسازان در سال جاری است.

به گفته کارشناسان، خودروسازان داخلی در سال جاری با مشکلات مهمی از جمله تشدید محدودیت‌های بین‌المللی و افزایش نرخ ارز روبرو بوده‌اند و اینها سبب شده تامین قطعات و در نتیجه روند تولید خودرو با مشکل مواجه شود. به گفته آنها، در برخی موارد نه تنها تولید برخی خودروها افت کرده، بلکه گاهی خط تولید نیز متوقف شده است.

این موضوع جدای از اینکه بر نرخ رشد تولید تاثیر گذاشته، بازار را هم متاثر از خود کرده است، به نحوی که هم اکنون قیمت برخی خودروهای داخلی افزایشی شدید را به خود می‌بیند.

در جمع خودروهای تولیدی طی ۱۱ ماه امسال، ماکسیما، پژو ۴۰۵، ریو و سوزوکی با افت تولید مواجه شده‌اند و خودروهایی مانند پراید و پژو ۲۰۶ نیز رشدی اندک داشته‌اند.

از جمع خودروهای موردنظر، ظاهرا ریو دیگر به تولید نمی‌رسد. از نکات قابل توجه دیگر در آمار ۱۱ ماهه، باید به افت تولید حدودا یک درصدی ایران خودرو اشاره کرد، این در شرایطی است که سایپا ۸/۱۰ درصد رشد داشته و پارس‌خودرو نیز افزایشی ۸/۶ درصدی را به خود می‌بیند. باید دید در سال آینده که وضعیت فعلی (محدودیت‌های بین‌المللی و نوسان نرخ ارز) احتمالا ادامه خواهد داشت و فاز دوم هدفمندی یارانه نیز به اجرا در می‌آید، وضعیت خودروسازان داخلی به کجا خواهد کشید و آیا آنها می‌توانند خود را با شرایطی که انتظارشان را می‌کشد، وفق دهند؟

به نظر می‌رسد برای آنکه خودروسازی به عنوان صنعت اول کشور بتواند روندی رو به رشد داشته و با توقف و کاهش تولید در سال آینده روبه‌رو نشود، باید یک سری تسهیلات برای این صنعت در نظر گرفت. مثلا ارز به میزان کافی در اختیار قطعه‌سازان گذاشت، تسهیلات کم بهره ارائه کرد و در جریان اجرای فاز دوم هدفمندی یارانه‌ها، ردیف اعتباری خاصی برای خودروسازان یا زیرمجموعه‌های تامین‌کننده قطعات آنها، اختصاص داد.

در غیر این صورت، هیچ بعید نیست که صنعت خودرو در بخش کمیت هم به مشکل بخورد و در نتیجه آن، بازار نیز بیش از پیش ملتهب شود. در حال حاضر اگرچه مشتریان آن چنان نسبت به کیفیت خودروهای داخلی رضایت ندارند، اما حداقل چندان در مقوله خرید با مشکل روبه‌رو نیستند و حال اگر این فاکتور مثبت نیز از صنعت خودرو کشور سلب شود، دیگر رضایت چندانی باقی نخواهد ماند.

از آن سو طبعا بازار نیز افزایش قیمت‌های بیشتری را به خود خواهد دید و این موضوع بر نارضایتی مشتریان خواهد افزود.

۴۰۵، عضو منفی خانواده پژو

به سراغ آمار برویم و ببینیم وضعیت تولید خودروهای سواری کشور در ۱۱ ماه امسال به چه شکل بوده و چه افت و خیزی داشته است.

ابتدا از ایران خودرو و خانواده پژو این شرکت شروع کنیم، خانواده‌ای که به جز ۴۰۵، سایر اعضای آن رشد تولید در ۱۱ ماه امسال داشته‌اند. پژو ۴۰۵ که هنوز هم جزو محصولات پرتیراژ ایران خودرو به شمار می‌رود، در ۱۱ ماه امسال و نسبت به مدت مشابه سال گذشته افتی ۷/۱۰ درصدی را به خود می‌بیند. این محصول علاوه بر ایران خودرو مرکزی، در سایت خراسان نیز به تولید می‌رسد. بیشتر ۴۰۵‌های تولیدی در ۱۱ ماه امسال دوگانه سوز بوده‌اند. افت تولید ۴۰۵ در حالی است که پژو ۲۰۶ در مقایسه با ۱۱ ماه سال گذشته ۸/۵ درصد رشد کرده و همچنان محصول شماره یک ایران خودرو باقی مانده است. با این وجود، پژو ۲۰۶ در یکی دو ماه گذشته با کمبود عرضه به بازار روبه‌رو بوده و حتی خبرها از کاهش تولید آن در این مدت حکایت دارد. طبق آمار، ایران خودرو هیچ ۲۰۶ اتوماتی در ۱۱ ماه امسال تولید نکرده که البته با توجه به وجود مدل‌های اتومات آن در بازار (تیپ ۶ و V۹)، تردید در درستی آمار مذکور وجود دارد. از ۲۰۶ که بگذریم، ایران خودرو توانسته تولید پژو ۲۰۷ آی و پارس را رشد دهد. این شرکت در ۱۱ ماه امسال تولید ۲۰۷ آی را ۴/۴ درصد رشد داده و ۱۰ هزار و ۶۴۳ دستگاه از آن را به تولید رسانده است. پارس هم که علاوه بر ایران‌خودرو مرکزی در سایت‌های خراسان و بابل نیز تولید می‌شود، نسبت به ۱۱ ماه سال گذشته رشدی ۷/۳ درصدی را به خود می‌بیند.

ایران خودرو همچنین در تولید سمند نیز حدود ۷/۵ درصد رشد کرده است. این محصول علاوه بر ایران خودرو مرکزی، در سایت بابل نیز به تولید می‌رسد که البته آمار تولید ۱۱ ماه امسال این سایت، از ۱۷۴ دستگاه تجاوز نمی‌کند.

افت تولید ویتارا

ظاهرا مشکلات مربوط به تامین قطعات سوزوکی گرندویتارا تا پایان بهمن ماه امسال نیز حل نشده، زیرا این خودرو در مقایسه با ۱۱ ماه سال گذشته ۹/۳ درصد افت کرده است. ویتارا تک شاسی بلند ایران خودرو به حساب می‌آید و در سایت خراسان این شرکت مونتاژ می‌شود، این در شرایطی است که طی امسال تامین قطعات آن با وضعیتی نامناسب روبه‌رو بود و به کاهش تولید منتهی شد. هم اکنون به دلیل کمبود عرضه ویتارا، اختلافی حدودا ۱۹ میلیونی بین قیمت کارخانه و بازار این محصول به چشم می‌آید و ایران خودرو منتظر کسب مجوز از سازمان حمایت مصرف‌کنندگان و تولیدکنندگان برای افزایش نرخ کارخانه ای ویتارا است. ایران خودرو خراسان در ۱۱ ماه امسال فقط چهار هزار و ۶۶ دستگاه ویتارا به تولید رسانده است و باید دید وضعیت این شاسی بلند ژاپنی در آینده چه خواهد شد.

وداع سایپا با ریو

سایپایی‌ها در حالی ۱۱ ماه امسال را با رشد تولید به پایان می‌برند که ظاهرا ریو دیگر در این شرکت به تولید نمی‌رسد. ریو که در ۱۱ ماه امسال و نسبت به مدت مشابه سال گذشته ۹/۶ درصد افت تولید داشته، از مدت‌ها پیش زمزمه حذف آن از خط تولید به گوش می‌رسید و با توجه به اظهارات قبلی مقامات سایپا که گفته بودند ریو به آخر سال هم نمی‌رسد، به نظر می‌رسد این خودرو کیلومتر ۱۷ جاده مخصوص را ترک کرده است. اما آن طور که از آمار بر می‌آید، تولید پراید در ۱۱ ماه امسال حدود یک درصد در مقایسه با مدت مشابه سال گذشته رشد داشته است. طی ۱۱ ماه امسال، در مجموع حدود ۵۷۳ هزار دستگاه پراید به تولید رسیده که نزدیک به ۳۴۷ هزار و ۵۰۰ دستگاه آن متعلق به سایپا و حدود ۲۲۵ هزار و ۵۰۰ دستگاه نیز به پارس خودرو اختصاص دارد.

پارس خودرو در تولید پراید ۷/۵ درصد افت کرده اما سایپا رشدی ۴/۵ درصدی را در تولید این محصول به خود می‌بیند. از پراید که بگذریم، سایپا ۳۰ هزار و ۴۷۵ دستگاه تیبا را نیز در ۱۱ ماه امسال به تولید رسانده است. این محصول هم اکنون فقط در سایت کاشان سایپا تولید می‌شود.

‏افت و خیز در پارس خودرو

سری هم به کیلومتر ۹ جاده مخصوص بزنیم، جایی که پارس خودرویی‌ها انواع محصولات لوکس را مونتاژ می‌کنند و در ۱۱ ماه امسال نیز با افت و خیز در تولید روبه‌رو بوده‌اند. طبق آمار، پارس خودرو در مونتاژ ماکسیما افتی ۸/۸ درصدی را تجربه کرده و این در شرایطی است که کمبود عرضه سبب شده قیمت این خودرو در بازار به بالای ۶۰ میلیون تومان صعود کند. از آن سو هرچند پارس خودرو توانسته تولید مگان را حدود ۷۳ درصد رشد دهد، اما این محصول نیز هم اکنون با کمبود عرضه دست و پنجه نرم می‌کند و قیمتی بیش از ۴۰ میلیون تومان دارد. در بین دیگر خودروهای این شرکت، نیسان قشقایی که مدت‌ها با کمبود قطعات روبه‌رو بود، تولیدی ۱۱۸ دستگاهی در ۱۱ ماه امسال داشته است. همچنین نیسان تینا نیز توانسته آماری یک هزار و ۲۹۲ دستگاهی را از خود به جا بگذارد. این دو محصول نیز هم اکنون با کمبود عرضه به بازار مواجهند، به نحوی که قشقایی در مدت اخیر حدود هشت میلیون تومان گران شده و تینا نیز جهشی ۱۵ میلیونی را به خود دیده است.

تندر ۹۰ درصد

اما با وجود بروز مشکلات در تولید، ایران خودرو و پارس خودرو توانسته‌اند تولید تندر-۹۰ را رشد دهند و در مجموع افزایشی ۹۰ درصدی را تجربه کنند. در ۱۱ ماه امسال، مجموعا حدود ۸۳ هزار دستگاه تندر-۹۰ به تولید رسیده که از این رقم، ایران خودرو سهمی نزدیک به ۲۸ هزار دستگاه را دارد و سهم پارس خودرو نیز به حدود ۵۵ هزار دستگاه می‌رسد. در آمار تفکیکی، ایران خودرو ۱/۷۲ درصد در تولید تندر-۹۰ رشد داشته و پارس خودرو نیز توانسته تولید این محصول را دو برابر کند.