چوب بانک مرکزی لای چرخ خودروسازی
در حالی که صنعت کشور به خصوص «خودروسازی» زیر بار محدودیتهای بینالمللی کمر خم کرده، بانکهای داخلی نیز باری دیگر بر دوش آنها گذاشتهاند، گویی اصلا خبر از این همه فشار خارجی ندارند.
گروه خودرو- باز هم بانکها، باز هم خودروسازان.
در حالی که صنعت کشور به خصوص «خودروسازی» زیر بار محدودیتهای بینالمللی کمر خم کرده، بانکهای داخلی نیز باری دیگر بر دوش آنها گذاشتهاند، گویی اصلا خبر از این همه فشار خارجی ندارند. آن طور که عضو هیات مدیره انجمن قطعهسازان به خبرنگار ما میگوید، بانک مرکزی اعلام کرده تولیدکنندگان برای گشایش اعتبار باید ۳۰ درصد مبلغ مورد نظر را نزد بانکها بگذارند، در غیر این صورت گشایشی در کار نخواهد بود.
محمدرضا نجفیمنش با اشاره به اینکه در نظر گرفتن ودیعه ۳۰ درصدی نوعی بیتدبیری و بیسیاستی در شرایط فعلی است، میافزاید: بانک مرکزی ابتدا عنوان کرد که تولیدکنندگان باید ۱۲۰ درصد ودیعه نزد بانکها بگذارند تا واردات کالای گشایش اعتبار شده، تضمین شود، اما در نهایت با کلی زحمت این رقم را به ۳۰ درصد رساندیم.
وی ادامه میدهد: البته همین ۳۰ درصد هم زیاد است، زیرا ما قبلا ۱۰ درصد ودیعه میدادیم و در حال حاضر با توجه به شرایط فعلی تولید و محدودیتهای خارجی و مشکلات مالی، این رقم باید بین پنج تا ۱۰ درصد باشد. به گفته نجفیمنش، حکایت این روزهای بانک مرکزی و صنعت خودرو کشور، به نحوی است که ما باید بجنگیم و تلاش کنیم تا بانک مرکزی از سختگیریهایش بکاهد.
گفتههای نجفی منش در شرایطی است که همزمان با تشدید محدودیتهای بینالمللی، هزینه تولید قطعهسازان و خودروسازان نیز افزایش یافته و این موضوع، رشد قیمت خودروها را رقم زده است. به نظر میرسد اگر بانک مرکزی بخواهد چنین سختگیریهایی برای خودروسازان کشور در نظر بگیرد، هزینه تولید آنها بیش از پیش بالا خواهد رفت و نتیجه آن، جز رشد قیمت خودرو و نارضایتی مشتریان نخواهد بود.
در حال حاضر خودروسازان و قطعه سازان با مشکلات مالی دست و پنجه نرم میکنند و این رفتار بانک مرکزی که میخواهد ۳۰ درصد ودیعه بابت هر گشایش اعتبار از آنها بگیرد، جای سوال دارد.
ارسال نظر