رویداد
رویکرد خودروسازان داخلی به محصولات چینی
در سالهای اخیر قریب به اتفاق خودروسازان داخلی به سمت مشارکت و تولید داخلی خودروهای چینی حرکت کردهاند که البته اقدامی در واکنش به رویکرد برخی خودروسازان اروپایی نسبت به خودروسازان ایرانی بوده است.
ایسنا- در شرایطی که در سالهای اخیر رویکرد خودروسازان داخلی به خودروهای چینی افزایش یافته است، کارشناسان در خصوص ضرورت تشدید نظارتها برای جلوگیری از ورود خودروهای بیکیفیت چینی هشدار میدهند.
در سالهای اخیر قریب به اتفاق خودروسازان داخلی به سمت مشارکت و تولید داخلی خودروهای چینی حرکت کردهاند که البته اقدامی در واکنش به رویکرد برخی خودروسازان اروپایی نسبت به خودروسازان ایرانی بوده است. با این حال کارشناسان معتقدند که اگرچه تولیدات چینی فینفسه بیکیفیت نبوده و حتی بسیاری از خودروها و قطعات چینی به اروپا و آمریکا صادر میشود، اما ظاهرا تجار ایرانی و برخی شرکتهای خودروساز، در جهت عرضه محصولات با قیمت پایینتر، توجه بیشتری به محصولات بیکیفیت چینی داشتهاند.
عضو انجمن قطعهسازان در این زمینه معتقد است: اگرچه واردات خودرو و قطعات با کیفیت چینی افزایش رقابت در صنعت داخلی را به دنبال دارد، اما متاسفانه رویکرد فعلی در جهت واردات محصولات بیکیفیت چینی است.
به گفته محسن رزمخواه، رویکرد به چین در حوزه خودرو و قطعات حکم تیغ دو لبه را دارد. واردات خودرو و قطعات با کیفیت چینی موجب رشد صنعت داخلی نیز خواهد شد، اما در صورت رویکرد به محصولات بیکیفیت چینی، هم تولیدکننده و هم مصرفکننده داخلی متضرر خواهند شد که متاسفانه در حال حاضر نیز بیشتر واردات مربوط به محصولات بیکیفیت چینی است. اما در شرایطی که برخی از خودروسازان داخلی در جهت تشدید رقابت قیمتی در بازار ایران، خودروهای ارزان قیمت چینی را برای تولید انتخاب کردهاند، نقش سازمانهای نظارتی از جمله سازمان ملی استاندارد ایران برجستهتر میشود.
دبیر انجمن خودروسازان به این موضوع اشاره کرده و میگوید: «در چین خودروسازانی فعالیت میکنند که در بازارهای اروپا و آمریکا نیز حضور دارند، اما بعضا شاهد ورود خودروهای بیکیفیت چینی نیز هستیم.» احمد نعمتبخش با بیان اینکه یکی از دلایل این رویکرد، سیاستهای اعمال شده در جهت تثبیت قیمت خودرو است، اظهار میکند: وقتی تولیدکننده داخلی در چند سال اخیر نتوانسته متناسب با رشد نرخ تورم، قیمت فروش خودرو تولیدی را افزایش دهد، طبیعی است که خودروسازان برای تولید خودروهای چینی به سراغ محصولاتی میروند که از نظر قیمتی با محصولات موجود در بازار ایران قابل رقابت باشد؛ در حالی که در صورت آزادسازی قیمت خودرو، شاهد جهش کیفی هم در محصولات داخلی در حال تولید و هم محصولات آتی خواهیم بود.
به هر حال در شرایطی که رویکرد خودروسازان داخلی به محصولات چینی نه یک انتخاب بلکه بیشتر یک الزام بوده است، به نظر می رسد باید سازوکارهای سختگیرانهتری نیز برای نظارت بر کیفیت خودروهای چینی قبل از صدور مجوز تولید آنها در داخل کشور اندیشیده شود.
ارسال نظر