بحران وارد بازار خودروی اروپا شد

گروه خودرو - مهمترین بحثی که در صدر اخبار دنیا قرار دارد بحرانی است که اقتصاد اروپا را درگیر کرده و هم اکنون در بخش‌های مختلف صنعتی و اقتصادی این منطقه ریشه دوانیده است. بحران اقتصادی اروپا با ورشکستگی مالی دولت یونان در آوریل سال جاری آغاز شد و به تدریج گسترش پیدا کرد و آینده واحد پولی یورو را در‌هاله‌ای از ابهام قرار داد.حال بازار خودرو نیز تحت تاثیر این بحران قرار گرفته است. طبق گزارش‌های موجود عدم اطمینان مردم به اوضاع اقتصادی و بی‌ثباتی بازارهای مالی در ماه‌های اخیر سبب شد تا شرکت‌های خودروسازی فعال در اروپا بیشترین کاهش ماهانه فروش طی سه سال گذشته را تجربه کنند. در ماه اکتبر سال ۲۰۱۱ میلادی شرکت‌های رنو و فیات شاهد کاهش بیش از ۲ درصدی فروش نسبت به مدت مشابه سال قبل بودند و پژو خبر از کاهش ۳/۲ درصدی تقاضا برای محصولات این برند در کشورهای اروپای غربی داد.

آمار نشان می‌دهد در ده ماه اول سال جاری میلادی فروش پژو در بازار اروپا ۴/۶درصد، فروش فیات ۱۰ درصد و فروش رنو ۲/۶ درصد نسبت به مدت مشابه سال قبل کاهش یافت و صنعت خودروسازی را شوکه کرد.اتحادیه صنعت خودروسازی اروپا پیش‌بینی کرده است در سال جاری میلادی حداکثر ۱۲ میلیون دستگاه خودرو در این قاره مبادله شود این در حالی است که در سال گذشته میلادی ۱۳ میلیون دستگاه خودرو در این منطقه به فروش رسیده بود و پیش‌بینی‌های گذشته خبر از فروش ۷/۱۲ میلیون دستگاه خودرو در سال ۲۰۱۱ میلادی را می‌داد. از طرفی انتظار می‌رود بازار برندهای خودروسازی لوکس هم در سال آینده میلادی تحت تاثیر بحران اقتصادی قرار بگیرد. در سال آینده بیشترین کاهش تقاضا برای محصولات مرسدس بنز پیش‌بینی شده است.

این برند که بعد از بی ام و و audi سومین برند بزرگ تولیدکننده خودروهای لوکس در اروپا است در سال آینده میلادی طرح تعدیل نیرو و کاهش تولید را اجرا می‌کند تا بتواند هزینه‌های خود را با درآمد کاهش یافته اش متناسب بکند.کاهش ۵/۳ درصدی تقاضا برای خودروهای لوکس در سال جاری نشان‌دهنده این است که ثروتمندان اروپایی نیز تحت تاثیر این بحران اقتصادی قرار گرفته‌اند و خرید کالاهای لوکس را به آینده موکول می‌کنند. آینده‌ای که در آن شرایط اقتصادی کشورشان ثبات لازم را داشته باشد و به جای رشد بدهی‌ها و رشد تورم و مشکلات اقتصادی ناشی از آنها همه اخبار حاکی از رشد اقتصادی و صنعتی در کشورها باشد.

اتحادیه خودروسازان اروپایی که مقر اصلی آن در بروکسل قرار دارد در گزارش خود اعلام کرد در ده ماه اول سال جاری ۵/۱۱ میلیون دستگاه خودرو در اتحادیه اروپا به فروش رسیده است که در مقایسه با مدت مشابه سال قبل با کاهش۳/۱ درصدی همراه بود . انتظار می‌رود با ادامه این روند تا انتهای سال جاری میلادی فروش سالانه خودرو در اروپا نسبت به سال قبل ۳/۱ درصد کمتر باشد.

سخنگوی این اتحادیه با اشاره به کاهش فروش برندهای مطرح اروپایی در بازار داخلی این منطقه گفت: پژو بزرگ‌ترین و پر فروش‌ترین خودروساز اروپایی است و محصولات ان در میان مصرف‌کنندگان اروپایی بسیار مورد استقبال قرار گرفته است. مواجه شدن این شرکت با بحران اقتصادی نشان‌دهنده بزرگی بحران در بازار خودروی اروپا است. آمارها نشان می‌دهد در ده ماه اول امسال فروش خودرو در بازار کشورهای ایتالیا و اسپانیا که چهارمین و پنجمین بازار بزرگ خودرو در اروپا هستند به ترتیب ۵/۵ درصد و ۷/۶ درصد تنزل یافته است که دلیل اصلی آن هم بحران اقتصادی این قاره است.

همچنین فروش در کشورهای پرتغال و لهستان که هر دو در زمره اقتصادهای بحران‌زده اروپایی هستند با کاهش ۴۱ درصدی و ۱۷ درصدی همراه بود و آلمان که در سال ۲۰۱۰‌میلادی رشد ۸/۹ درصدی در فروش را تجربه کرده بود، در سال جاری میلادی نه تنها رشدی را تجربه نکرد بلکه با کاهش ۲/۰ درصدی تقاضا در بازار خودرو مواجه شد.

از طرف دیگر خودروسازان بزرگ فرانسه یعنی شرکت‌های پژو و رنو هم به دلیل تنزل سطح تقاضا در بازار اروپا خبر از کاهش حجم تولید در کارخانه‌های این کشور دادند و حتی در برخی از کارخانه‌ها یک شیفت کاری را حذف کرده‌اند.

حذف شیفت کاری در کارخانه‌های خودروسازی اروپایی می‌تواند باعث افزایش شمار بیکاران و بیشتر شدن بحران در این قاره شود و به مشکلات موجود در این کشورها دامن بزند. اما شرکت خودروسازی فیات هم در نظر دارد از ابتدای سال بعد یک کارخانه خود را تعطیل کند و حجم تولید در دو کارخانه دیگر را ۲۰ درصد کاهش دهد.

بر همین اساس اتحادیه صنعت خودروسازی اروپا وضعیت بازار در سال ۲۰۱۲میلادی را هم چندان رضایت‌بخش نمی‌داند. این اتحادیه پیش‌بینی می‌کند در سال ۲۰۱۲ میلادی فروش خودرو در کشورهای عضو اتحادیه اروپا به استثنای کشورهایی که از سال ۲۰۰۴ میلادی به بعد به این مجموعه اضافه شده‌اند ۲/۱ درصد نسبت به سال قبل کمتر خواهد بود.در سال جاری نیز فروش خودرو در اروپا ۹۸۰ هزار دستگاه کمتر از سال قبل خواهد بود که نشان‌دهنده تنش موجود در فضای اقتصادی کشورهای این قاره است.

به هر حال بازار خودروی اروپا نیز تحت‌تاثیر بحران اقتصادی این قاره قرار گرفت و در صورتی که سران اقتصادی این اتحادیه و حمایت‌های مالی صندوق بین‌المللی پول نتواند مشکلات اقتصادی اروپا را حل کند بحران در صنعت خودروسازی و بازار خودرو ادامه پیدا می‌کند.