ساب بحران زده زیر سایه چینی‌ها

گروه خودرو- با وجود اینکه شرکت «ساب» با مشکلات زیادی مواجه شده و برای تداوم بقا به کمک مالی نیاز دارد، مدیرعامل آن در مصاحبه با وال استریت ژورنال عنوان کرد که هنوز تا رسیدن به توافق نهایی با سرمایه‌گذاران چینی راه درازی در پیش است. این در حالی است که شرکت‌های تجاری «پانگ دا اتومبیل» و «زجیانگ یانگمن لوتوس اتومبیل» که هر دو متعلق به چین هستند، از هفت ماه پیش برای سرمایه‌گذاری در ساب سوئد ابراز تمایل کرده و خبر از پرداخت مبلغ ۱۰۰ میلیون یورو (معادل ۱۴۰ میلیون دلارآمریکا) به این شرکت دادند. آنها در نظر دارند این خودروساز سوئدی را تا انتهای سال ۲۰۱۴ میلادی به سودآوری برسانند و در جهت تحقق این هدف، باید ۲/۲ میلیارد یورو به آن تزریق کنند. سودآور شدن ساب سوئد می‌تواند تبعات مثبتی برای اقتصاد سوئد به همراه داشته باشد و به همین دلیل است که اغلب سردمداران اقتصادی این کشور اروپایی، با واگذاری ساب بحران زده به چینی‌ها موافق هستند. «آنا پیتر» مدیرعامل شرکت خودروسازی ساب که در جریان مذاکرات ماه‌های اخیر به توافقاتی با شرکت‌های چینی رسیده، بر این باور است که انعقاد قرارداد نهایی نیازمند موافقت‌های دیگری به جز توافق چینی‌ها و ساب است. یکی از طرفین دیگر این معامله، بانک سرمایه‌گذاری اروپا است، که در سال گذشته با ارائه وام کم بهره به ساب به کمک آنها آمد. همچنین کمیسیون اصلاح و توسعه ملی چین نیز یکی دیگر از طرفین است که باید خرید ساب توسط چینی‌ها موافقت کند. از طرف دیگر دفتر تعهدات ملی سوئد، شرکت خودروسازی جنرال‌موتورز آمریکا و مدیر روابط دولتی شرکت ساب نیز باید با این طرح موافق باشند.

مدیرعامل ساب در این مورد می‌گوید: جلب موافقت بیشتر گروه‌های ذکر شده آسان است، ولی نمی‌توانیم با شرکت جنرال موتورز به این راحتی‌ها کنار بیابیم. به گفته وی، شاید روسای شرکت جنرال موتورز که طراحی و تولید چندین مدل پر فروش ساب را انجام داده‌اند، با واگذاری آن به سرمایه‌گذاران چینی موافقت نکنند. اگر چنین اتفاقی رخ بدهد، ادامه مذاکرات چینی‌ها با ساب بی‌نتیجه خواهد بود. وی ادامه داد: ساب بدون استفاده از تکنولوژی جنرال موتورز نمی‌تواند مدت زیادی دوام بیاورد، بنابراین باید هر طور شده، با این شرکت کنار آمد. مدیرعامل ساب تاکید می‌کند: بهترین راه این است که جنرال موتورز را نیز در این معامله سهیم کرد. از طرفی جنرال موتورز ۲۶ میلیون دلار سهم در شرکت ساب دارد که باید آن را به شرکت‌های چینی واگذار کند. با این حساب جلب رضایت جنرال موتورز برای ساب اهمیت زیادی دارد.این دومین بار طی دو سال گذشته است که شرکت‌های چینی با خرید شرکت‌های مشکل دار و آسیب دیده سوئدی به نجات صنعت خودروسازی این کشور کمک کرده‌اند. در سال ۲۰۱۰ میلادی شرکت خودروسازی جیلی چین اقدام به خرید شرکت ولوو کرد و به کمک این سرمایه‌گذاری هنوز هم ولوو در سوئد مشغول کار است و افراد زیادی در آن فعال هستند. حال با گذشت بیش از یک سال، دو سرمایه‌گذار چینی به کمک ساب آمده اند تا این شرکت را نیز از ورشکستکی حتمی نجات دهند. مدیرعامل شرکت ساب در این مورد تاکید می‌کند: تاکنون و بعد از گذشت بیش از هفت ماه مذاکره پی درپی و مستمر با چینی‌ها، تنها یک تفاهم نامه با آنها امضا شده و گام بعدی امضای توافق‌نامه‌ای است که طرف سوئدی و چینی به آن متعهد باشند.

«اونی جرندال» سخنگوی دفتر تعهدات ملی سوئد در مورد این موضوع می‌گوید: پروسه تایید مالکان جدید شرکت ساب دو تا سه هفته طول می‌کشد و در این فاصله زمانی، باید تمامی مدارک لازم برای این انتقال آماده باشد. این دفتر که پیش از این مسوول دریافت وام از بانک سرمایه‌گذاری اروپا برای ساب بود، اعلام کرده مراحل واگذاری وام به مالک جدید نیز بیش از دو ماه به طول خواهد انجامید. با این تفاسیر، ورشکستگی احتمالی شرکتی که برای هزاران نفر فرصت شغلی ایجاد کرده است می‌تواند آسیب زیادی را به اقتصاد سوئد وارد کند و به همین دلیل تمامی دستگاه‌های مالی و دولتی فعال کشور در صدد هستند تا مانع از وقوع این اتفاق نامیمون شوند. به گفته مدیرعامل ساب، این شرکت ظرف دو ماه آینده تمامی تاییدیه‌های لازم را جمع‌آوری می‌کند تا بتواند هرچه سریع‌تر این واگذاری را انجام داده و هزاران فرصت شغلی را نجات بدهد. وی امیدوار است این تاییدیه‌ها پیش از آغاز سال جدید میلادی جمع آوری شوند تا ساب، سال ۲۰۱۲ میلادی را به خوبی آغاز کند. قرار است پس از اینکه دولت چین تاییدیه موافقت ساب با واگذاری این برند به شرکت‌های چینی را دریافت کرد، مبلغی معادل ۵۰ میلیون یورو به ساب تزریق کند. این کار سبب می‌شود، تولید در کارخانه‌هایی که در ماه‌های اخیر به حالت تعلیق درآمده بود، از سر گرفته شود. آمار نشان می‌دهد از مجموع کارخانه‌های ساب که در سوئد هستند، دو کارخانه تعطیل است که یکی از ابتدای سال ۲۰۱۲ میلادی و دیگری از سه ماه دوم سال بعد کارش را از سر می‌گیرد.