ایسنا - در رویدادی منحصر به‌فرد و غیر معمول، تعرفه واردات سی.بی.یو (محصول نهایی) و سی.کی.دی (قطعات و مواد اولیه) انواع کشنده در کشور به یک میزان تعیین شده است.

طبق یک اصل کلی، همواره تعرفه واردات محصولات نهایی بیشتر از تعرفه واردات مواد اولیه همان محصول تعیین می‌شود تا انگیزه بیشتری برای واردات مواد اولیه و بعد تولید آن محصول در داخل کشور ایجاد شود. اما در این شرایط در اقدامی نادر و منحصر‌ به‌فرد، تعرفه واردات محصول نهایی و مواد اولیه تولید انواع کشنده به کشور یکسان و در حد ۱۵ درصد تعیین شده است. این موضوع موجب کاهش جذابیت و انگیزه لازم برای تولید این محصول در داخل کشور و از آن‌سو افزایش انگیزه برای واردات آن شده است.

این وضعیت در شرایطی است که در حال حاضر در حوزه خودروهای سواری تعرفه واردات محصول سی.بی.یو ۹۰ و سی.کی.دی۶۰ درصد تعیین شده است. همچنین در حوزه مینی‌بوس،‌ اتوبوس و کامیون تعرفه واردات محصول نهایی (سی.بی.یو) حدود۳۰ درصد و قطعات و مواد اولیه (سی.کی.دی) حدود ۱۵ درصد تعیین شده است.

در این شرایط مشخص نیست به چه دلیلی تعرفه سی.بی.یو و سی.کی.دی واردات کشنده به کشور یکسان تعیین شده و در حال حاضر چه کسانی از این شریط سود می‌برند؟

از آن مهم‌تر این سوال مطرح است در شرایطی که تجاری‌سازان داخلی به‌طور میانگین با نصف ظرفیت فعالیت می‌کنند، به چه دلیل با تعیین تعرفه یکسان، میدان رقابت به نفع تولیدکنندگان خارجی و البته واردکنندگان داخلی نابرابر شده است؟