لیست خودروهای مجاز به واردات منتشر شد
احتمال تغییر سه بند از قانون واردات خودرو
گروه خودرو- با تغییراتی که توسط وزارت «صنعت، معدن و تجارت» در قانون واردات خودرو رخ داد، ۸۵ مدل از انواع خودروهای سواری، ون و مینی بوس خارجی، مجوز ورود به کشور را دریافت کردند.بنابر گزارشی که ایسنا منتشر کرده، این ۸۵ مدل به ۱۳ خودروساز بزرگ دنیا تعلق دارند و از ۱۶ مهر تا ۲۹ اسفند ماه امسال فرصت ورود به کشور را خواهند داشت. در این بین، نامهای جدیدی همچون آلفارومئو و اسمارت نیز به چشم میآیند که برای اولین بار میهمان خیابانهای کشور خواهند شد و این در شرایطی است که نامی از «بی ام و» در بین خودروهای ثبت سفارش شده به چشم نمیآید.
این شرکت آلمانی البته قبلا اعلام کرده بود که صادرات خود به ایران را متوقف میکند.
اعمال تغییرات جدید در قانون واردات
هرچند در لیست ارائه شده، اشارهای به تعداد خودروها نشده و مشخص نیست از هر مدلی چند دستگاه وارد کشور میشود، اما چون در قانون جدید واردات، «شرط تعداد» لغو شده است، واردکنندگان محدودیتی در این مورد نداشته و میتوانند هر تعداد که بخواهند، خودرو وارد کشور کنند.آنها البته باید علاوه بر رعایت شرط «نو» بودن خودرو، مجوزهای لازم را از سازمان بهینهسازی مصرف سوخت و موسسه استاندارد و تحقیقات صنعتی اخذ کرده و ارائه خدمات پس از فروش لازم به خودروهای وارداتی خود را نیز تضمین کرده باشند.هرچند بنابر قانون مصوب در وزارت صنایع (قانون حمل از مبدا)، خودروهای خارجی باید از مبدا (کشور سازنده) وارد کشور شوند، اما با توجه به اعلام برخی خودروسازان خارجی مانند هیوندایی، کیا و بنز مبنی بر عدم صادرات محصول به ایران، بعید به نظر میرسد قانون موردنظر در مورد تمام خودروهای ثبت سفارش شده رعایت شده باشد. در واقع این احتمال وجود دارد که بخشی از خودروهای ثبت سفارش شده، از کشورهای واسطه مانند امارات به ایران بیایند.این موضوع در حالی است که به گفته محمدرضا سلیمی مدیرکل دفتر نظارت بر خدمات بازرگانی «سازمان حمایت از حقوق مصرف کنندگان و تولیدکنندگان»، احتمالا در آینده قانون «حمل از مبدا» حذف خواهد شد. وی در گفتوگو با خبرنگار دنیای اقتصاد، تاکید میکند که طبق قانون مذکور، خودروهای خارجی باید حتما از کشور سازنده وارد شوند و این موضوع، کم شدن منابع تامین این نوع خودروها را در پی دارد. سلیمی میافزاید: با فرض عدم تمایل دولت به محدودیت واردات، «سازمان حمایت» قصد دارد قانون حمل از مبدا را نیز اصلاح کند، زیرا با این کار، منابع تامین خودروهای خارجی افزایش یافته و روند واردات تسهیل میشود.وی همچنین به احتمال تغییر قانون (COC) نیز اشاره کرده و میگوید:در حال حاضر طبق این قانون، خودروهای وارداتی به کشور باید حتما استانداردهای اروپا را پاس کنند، که این نیز محدودیت منابع تامین را در پی دارد و ما در نظر داریم با تغییر قانون، کاری کنیم که خودروهای خارجی دارای استاندارد GCC (استاندارد مربوط به کشورهای حاشیه خلیج فارس) به خصوص کرهایها و ژاپنیها نیز مجوز ورود به کشور را اخذ کنند.مدیرکل دفتر نظارت بر خدمات بازرگانی «سازمان حمایت»، در ادامه به احتمال تغییر قانون «گارانتی» نیز اشاره و تاکید میکند: طبق این قانون، کلیه واردکنندگان خودرو اعم از نمایندگیهای مجاز و اشخاص حقیقی، باید ارائه خدمات پس از فروش به محصولات وارداتی خود را تا سقف پنج سال یا ۱۵۰ هزار کیلومتر کارکرد، تضمین کنند، که این موضوع به نوعی مانعی غیرتعرفهای برای ورود خودروهای خارجی به کشور است. به گفته سلیمی، بیشتر خودروهای خارجی وارد شده به کشور، جزء کلاس متوسط محسوب میشوند و شرکتهای سازنده آنها، چنین سقفی را برای گارانتی در نظر نگرفتهاند.وی با اشاره به اینکه مهلت ثبت سفارش خودروهای خارجی تا پایان سال تمدید شده، تاکید میکند: تمام این تغییرات احتمالی، در جهت تسهیل واردات و کاهش قیمت خودروهای خارجی در بازار کشور است.
میهمانان جدید بازار خودرو ایران
اما به سراغ لیست اعلامی برویم و ببینیم کدام خودروهای خارجی مجوز ورود به کشور را دریافت کردهاند.آن طور که از لیست موردنظر برمی آید، ۱۳ شرکت تویوتا، هیوندایی، کیا، سوبارو، بنز، فیات، سوزوکی، آلفارومئو، اوپل، ام جی، پورشه، رنو و نیسان مجوز ورود محصولات خود به بازار ایران را در سال ۹۰، اخذ کردهاند و در این بین، آلفارومئو، سوبارو، اسمارت (یکی از برندهای بنز) میهمانان جدید بازار خودرو کشور به حساب میآیند.آلفا رومئو از شرکتهای زیرمجموعه فیات، خودروهای «جولیتا تی سی تی» و «میتو» را در هر دو مدل اتوماتیک و دستی، به ایران صادر خواهد کرد و سوباروی ژاپنی نیز تنها با مدل LEGACY خود در بازار خودرو کشور حضور خواهد یافت.همچنین اسمارت نیز که جزء برندهای بنز به شمار میرود و خودرویی کوچک و کم مصرف است، در مدل CABRIO (معمولی و کوپه) به ایران میآید. اسمارت زمانی قرار بود توسط پارس خودرو وارد کشور شود، اما طبق لیست ارائه شده، شرکت «ستاره خاورمیانه ایرانیان» واردات آن را بر عهده گرفته است. بنزیها البته توسط دو نمایندگی دیگر خود (شرکت ستاره ایران و ایران خودرودیزل) چند مدل دیگر از جمله بنز «C۳۰۰»، «S ٣٥٠ L»، «SLK ٣٥٠»، «٢٠٠ CGI A» «اTURBO SEDAN» و «٣٠٠ SLK» را نیز به کشور صادر خواهند کرد.از بنز که بگذریم، رنو نیز با مدلهای اسکالا اتومات، فلوئنس اتومات، کولئوس اتومات، لاگونا اتومات و لتیتود اتومات در بازار ایران حضور خواهد یافت. همچنین شرکت آلمانی پورشه نیز مدلهای «CAYENNE» و «PANAMERA» رادر نیمه دوم امسال در ایران خواهد داشت. در بین خودروسازان آسیایی نیز، هیوندایی علاوه بر برخی مدلهای قبلی مانند «IX۵۵» و «جنسیس»، خودروهای دیگری مثل «گرنجور اتومات» و «H۱TQ اتومات» را نیز در نیمه دوم امسال میهمان بازار کشور خواهد کرد. در لیست مربوط به شرکت کیاموتورز نیز نام خودروهایی همچون اپتیما، اسپورتیج، موهاوی و سراتو به چشم میآید. همچنین تویوتا نیز مدلهایی مانند فورچونر، لندکروز، لکسوس، اف جی کروز و اوریون را میهمان بازار ایران خواهد کرد در این بین البته اوریون و لکسوس و لندکروز قبلا طعم بازار کشور را چشیدهاند. در بین دیگر شرکتها، اوپل نیز مدل کورسای خود را در حجم موتورهای مختلف، روانه بازار کشور خواهد کرد. از سوی دیگر، ایران خودرو نیز سوزوکی کیزاشی را به ایران خواهد آورد و پارس خودرو هم که فعلا توفیق چندانی در مونتاژ نیسان قشقایی نداشته، اقدام به واردات این محصول کرده است.
ارسال نظر