گروه خودرو- چندی است که کمبود قطعات برخی خودروهای داخلی و مونتاژی کشور، خودروسازان را مجبور به تبدیل و جایگزینی محصولات ثبت نامی خود کرده است.

آن طور که خبر می‌رسد، این روش به «روش تبدیل» معروف است، بدین شکل که خودروسازان هرگاه با مشکل تامین قطعات و تولید روبه‌رو شوند، به مشتریان پیشنهاد می‌دهند که به جای خودرو ثبت نامی، محصول دیگری را تحویل بگیرند. به عبارت بهتر، در این روش خودروسازان محصولات پرتیراژتر خود را جایگزین خودروهایی می‌کنند که با مشکل تولید روبه‌رو هستند و بدین وسیله بخشی از تعهدات عقب افتاده آنها جبران می‌شود. هرچند ظاهرا در این روش اجباری برای جایگزینی خودروهای ثبت نامی وجود ندارد، اما در هر صورت مشتریان در این ماجرا متضرر و سرگردان خواهند شد، زیرا سه راه بیشتر پیش روی خود ندارند. راه اول این است که کلا قید خرید خودرو را زده و پول واریزی به حساب خودروسازان را پس بگیرند که این کار دردسرهای خاص خود را دارد. مشتریان البته می‌توانند راه دوم را انتخاب کرده و خودرو جایگزین تحویل بگیرند که در این صورت از خرید خودرو دلخواه خود محروم شده اند. اگر مشتریان از خرید خودرو منصرف نشده و زیر بار خودرو جایگزین نیز نروند، تنها یک راه دیگر دارند و آن، انتظار کشیدن برای افزایش تیراژ و دریافت همان محصول ثبت نامی است.

با این شرایط به نظر می‌رسد اگر خودروسازان پیش از ایجاد تعهد، شرایط تولید را بیشتر بسنجند و پیش‌بینی‌های لازم در مورد مسائلی مانند کمبود قطعات را به عمل بیاورند، نه خود را به دردسر می‌اندازند و نه مشتریان را سرگردان می‌کنند.